Saatko veronpalautuksia? Näillä bloggaajien vinkeillä laitat rahat poikimaan

Indeksirahasto, osakkeita vai puskuri pahan päivän varalle? Neljä sijoitusbloggaajaa kertoi Seuralle vinkkinsä, miten tilille ropsahtavat veronpalautukset voi laittaa tuottamaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Kaikkein huonoin sijoituskohde on suurien rahasummien makuuttaminen pankkitilillä", vinkkaa sijoittamisesta bloggaava Jarkko Aho.

Indeksirahasto, osakkeita vai puskuri pahan päivän varalle? Neljä sijoitusbloggaajaa kertoi Seuralle vinkkinsä, miten tilille ropsahtavat veronpalautukset voi laittaa tuottamaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Mitä jos veronpalautusrahat sijoittaisi tällä kertaa johonkin muuhun kuin joululahjoihin? Tänä vuonna yli 3,5 miljoonalle suomalaiselle tilitetään veronpalautuksia yhteensä noin 2,6 miljardia euroa.

Seura pyysi neljää taloudesta bloggaavaa jakamaan vinkkinsä siihen, miten päästä alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa. Ensimmäisenä tulee kuulemma miettiä, mihin omat rahkeet riittävät.

”Ruokarahojaan ei ikinä kannata sijoittaa. Jos tietää tarvitsevansa veronpalautusrahoja pian elämiseen, ei niitä todellakaan kannata sijoittaa mihinkään”, muistuttaa  Juliaihminen-blogissaan muun muassa avoimesti rahasta ja sijoittamisesta kirjoittava Julia Thurén.

Jos rahoja ei tarvitse käyttöönsä heti, tulisi miettiä, kuinka pitkäksi aikaa rahoja voi sijoittaa, millaisia riskejä on valmis ottamaan ja millaisia tuotto-odotuksia tavoittelee.

”Kaikkein huonoin sijoituskohde on suurien rahasummien makuuttaminen pankkitilillä. Inflaatio nimittäin nakertaa varoja keskimäärin kahden prosentin vuosivauhtia”, ohjeistaa Jarkko Aho eli Random Walker. Aho käsittelee sijoittamiseen liittyviä kysymyksiä Random Walker on the $treet -blogissaan.

1. Joko sinulla on säästettynä oman talouden vararahasto?

Kuinka suuret ovat kuukausittaiset menosi? Entä löytyykö säästöstä ainakin muutaman kuukausimenosumman verran rahaa? Omaa taloutta turvaava puskuri on järkevä syy makuuttaa rahaa pankkitilillä: raha on säästössä ja nopeasti saatavilla, kun rahan tarve iskee. Esimerkiksi silloin kun pyykinpesukone hajoaa tai oma tulotaso heilahtaa äkillisesti.

Mieti, minkä suuruinen puskuri riittää parhaiten turvaaman oman talouden tasapainon.

”Mihin ikinä rahat laitatkin, älä ainakaan tuhlaa niitä turhuuksiin. Avaa mieluummin vaikka ylimääräinen tili, jonne siirrät rahat ja ala kerryttää puskuria omaan talouteen”, vinkkaa Matkalla vaurauteen -blogin kirjoittaja Mika Koivisto. Blogissa Koivisto kertoo tavoitteestaan tulla taloudellisesti riippumattomaksi siihen mennessä, kun hän täyttää 45 vuotta.

”Jos ei ole vielä 1000 euron suuruista vararahastoa, käyttäisin veronpalautukset sen rakentamiseen. Jos summa löytyy jo, eikä ole velkoja, tekisin vararahaston, joka vastaa kuuden kuukauden menoja”, kertoo Markus Ossi. Ossi jakaa vinkkejään muun muassa säästämiseen Tarkan markan blogissaan.

Matkalla vaurauteen -blogin kirjoittaja Mika Koivistolla on tavoitteena taloudellinen riippumattomuus vuoteen 2022 mennessä. Silloin hän täyttää 45 vuotta.

2. Onko sinulla velkoja? Maksa ne pois

Kulutusluottoja, osamaksuja tai pikavippejä? Maksamalla korkeakorkoisia velkoja pois veronpalautusrahoilla, olet askeleen lähempänä sitä, että rahaa jäisi myös sijoittamiseen.

”Jos vararahasto on jo kasassa ja löytyy korkeakorkoisia velkoja, maksaisin niitä pois. Jos velkoja ei ole, lyhentäisin asuntolainaa”, Ossi sanoo.

”Jos sinulla on korkeakorkoisia kulutusluottoja, niitä pois maksamalla saat varmaa tuottoa. Luottokortissa on helposti 15-20 prosentin korko ja pikavipeissä vieläkin hurjempi. Tuollaisen tuoton saaminen oaskemarkkinoilla vaatii jo aikamoista riskinottoa, joten velan lyhentäminen on varmaa tuottoa”, neuvoo Koivisto.

3. Sijoittamisen alkuun pienellä summalla? Valitse indeksirahasto

Vaikka saatujen veronpalautusten määrä ei olisi järjen suuri, se ei tarkoita, etteikö sitä voisi sijoittaa. Valitsemalla indeksirahaston sijoittamisen alkuun pääsee jo pikkusummalla. Indekasirahastot ovat hyvä vaihtoehto myös silloin, jos aiempaa sijoituskokemusta ei ole tai jos erilaisten sijoitusstrategioiden opiskelu ja yritysten analysointi tuntuu liian aikaa vievältä.

Nimensä mukaisesti indeksirahastot ovat sijoitusrahastoja, jotka seuraavat jotakin osakeindeksiä. Nissä sijoitukselle saa automaattisen hajautuksen, jolloin arvonlaskun riski on pienenee. Toisaalta tuotot ovat usein pienempiä kuin esimerkiksi osaavasti tehdyissä suorissa osakesijoituksissa.

“Itse saan tänä vuonna 200 euroa veronpalautusta. Summan voisi sijoittaa hyvin esimerkiksi indeksirahastoon, kuten vaikka Nordnetin kautta Superrahastoon. Olen laittanut sinne 100 euroa kuussa parin vuoden ajan, ja rahasto on tuottanut aika mukavasti”, kertoo Julia Thurén.

”Indeksirahastojen etuna ovat alhaiset hallinnointikulut, jolloin sijoittajalle itselleen jää valtaosa tuotoista. Yksinkertaisinta on ostaa yhden maailmanlaajuisesti sijoituksensa hajauttavan indeksirahaston osuuksia rahastoyhtiöltä, jolla kustannukset ovat pienimmät”, vinkkaa Jarkko Aho.

4. Oletko valmis sijoittamaan pitkäksi aikaa? Osta osakkeita

Jos tilille ropsahtavia veronpalautusrahoja ei tarvitse heti takaisin eli suunnitelmissa on pitkä sijoitushorisontti ja saatava summakin on suurempi, voi harkita suorien osakesijoitusten tekemistä. Pitkällä aikavälillä osakkeet tuottavat usein paremmin kuin esimerkiksi kiinteistösijoitukset.

”Osakkeita ei kannata ostaa alle 500 eurolla, vaan isommalla potilla kerrallaan, jotta merkintäkulut eivät ole suhteettoman suuria”, toteaa Thurén.

”Sijoitettava rahasumma kannattaa jakaa osiin ja sijoittaa ajallisesti hajauttaen. Tällöin osakekurssien mahdollisesti laskiessa, sijoittaja pääsee ostamaan lisää aiempaa edullisemmin”, sanoo Aho.

Mutta miten sijoittamisen noviisi tietäisi, mitä osakkeita ostaa? Nyrkkisäännöksi voisi sopia tämä: osake on keskimääräistä edullisempi, jos sen P/E-luku on alle 15. Voittokerroin eli P/E-luku kuvaa osakekurssin ja osakekohtaisen tuloksen suhdetta. Osaamisen ja oman innostuksen karttuessa voi alkaa käyttää erilaisia analyysityökaluja ja -malleja.

”Kannattaa painottaa laadukkaita yrityksiä, jotka tarjoavat sijoittajille vakaata tuottoa liiketoiminnan voitoista jaettavien osinkojen muodossa. Esimerkiksi Helsingin pörssistä voi valikoida muutaman mielestään parhaan yrityksen eri toimialoilta ja sijoittaa kuhunkin yhtiöön 1000 euroa”, Aho ehdottaa.

”Käytä rahat kursseihin, joissa opetetaan rahataitoja, sijoittamista tai osta kirjoja”, ehdottaa Mika Koivisto. © COLOURBOX

+ Muutama ylimääräinen idea

”Mielestäni ehdottomasti paras ja tuottavin kohde on sijoittaa omaan osaamiseen. Käytä rahat kursseihin, joissa opetetaan rahataitoja, sijoittamista tai osta kirjoja”, ehdottaa Mika Koivisto.

”Rahat voisi myös laittaa talteen pitkän aikavälin säästötavoitteita, kuten omaa eläkettä, lasten koulutusta tai kakkosasuntoa, varten. Harkitsisin myös hyväntekeväisyyttä”, sanoo Markus Ossi.

Bloggaajilta löytyi myös muutama vinkki siihen, mitä veronpalautusrahoilla ei kannattaisi tehdä. Ainakaan rahojaan ei kannata käyttää sellaiseen, mikä tuntuu epämukavalta tai riskit liian suurilta.

”Kannattaa välttää todella korkealle hinnoiteltuja glamourosakkeita, joiden P/E-luku on lähemmäs 30 tai yli. Rahastoista puhuttaessa sijoittajan kannattaa välttää aktiivisia osakerahastoja, jotka perivät korkeat palkkiot, mutta eivät todellisuudessa ota juurikaan aktiivista näkemystä. Kannattaa välttää myös kalliita yhdistelmärahastoja ja niin sanottuja rahastojen rahastoja”, Jarkko Aho summaa.

X