Monelta kesähaaverilta välttyy, kun muistaa, että moottorilaitteen kanssa on oltava kunnolliset suojavarusteet.

(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Hyvin hoidettu nurmi on puutarhan kaunistus. Valitse itsellesi sopiva leikkuri ja muuta ikävä rutiini hauskaksi askareeksi.

Ruohonleikkurit vertailussa

Hyvää ruohonleikkuria on mukava käyttää. Laajalle nurmialueelle sopii leveä kone. Ketterällä leikkurilla puolestaan on helppo kiertää puut, istutukset ja muut esteet.

Kokeile siis leikkurin käyttömukavuutta, säätöjä ja käynnistystä ennen ostopäätöstä. Leikkurin pitää sopia sen kaikille käyttäjille.

Useilla valmistajilla on tavallista kevyemmin käynnistyviä polttomoottorimalleja. Mukavimmat käynnistyvät napin painalluksella sähköstartin ansiosta.

Heikkovoimainen arvostaa vetäviä pyöriä ja keveyttä. Päällä istuttava ajoleikkuri maksaa vähintään 900 euroa.

Kevyt, verkkosähköllä toimiva ruohonleikkuri maksaa alle sata euroa, mutta se sopii lähinnä pienille pihoille hankalan sähköjohdon takia. Painavampi akkuleikkuri maksaa noin 350–600 euroa. Varmista, että käyntiaika riittää pihallesi. Paljonko lisäakut maksavat? Sähköleikkureissa ei yleensä ole vetoa.

Edullisimmat polttomoottorileikkurit maksavat alle 150 euroa. Kalliimmat, tunnettujen merkkien koneet ovat yleensä kestävämpiä, ja niihin saa varmimmin varaosia ja huoltopalveluja.

Leveä leikkuuala, kestävät ja tukevasti ripustetut pyörät ja muut laadukkaat osat sekä käyttöä helpottavat hienoudet nostavat hintaa. Omiin tarpeisiin sopivin voi maksaa 250–500 euroa.

Bioleikkuri pätkii leikkuujätteen hienoksi silpuksi, joka maatuu nurmikon lannoitteeksi. Haravoinnin vaivan säästää myös keräin, josta jätteet on helppo kipata kompostiin.

Juuret ja kivet on helppo ylittää ja jäljen saa vaivatta mieleisekseen, kun leikkuukorkeus säädetään yhdellä vivulla. Isot pyörät helpottavat esteiden ja kynnysten ylityksiä.

Helppo ja monipuolinen – MTD Optima 46 SPS HW

MTD Optima 46 SPS HW

Sähköstartti käynnistää MTD Optima 46 SPS HW -leikkurin vaivatta ja kahvasta saa hyvän otteen. Leikkurissa on yhden vivun korkeussäätö ja isot, vetävät pyörät. Laite biosilppuaa leikkuujätteen, kerää sen pussiin tai heittää sivulle. 399 e.

Robotti hoitaa nurmen – Gardena R70Li

Gardena R70i

Hiljainen robottileikkuri pitää nurmikon kauniina täysin automaattisesti. Se sopii parhaiten avaraan puutarhaan. Leikkuualue rajataan nurmikkoon painettavalla kaapelilla. Gardena R70Li hoitaa enintään 700 neliömetrin alueen. 1500 e.

Pienille nurmikoille – Gardena Kelaleikkuri 380

Gardena Kelaleikkuri 380

Kuntoile nurmikkoa leikkaamalla. Kaurapuurolla toimiva kelaleikkuri ei saastuta ympäristöä eikä häiritse naapureita melulla. Gardena Kelaleikkuri 380:n aisa taittuu kokoon, mikä säästää varastotilaa. Noin 90 e.

Vaivattomasti sähköllä – Makita BLM430Z 36V

Makita BLM430Z 36V

Sähköllä toimiva leikkuri käynnistyy napista ja toimii luotettavasti. Öljyn läträykset ja bensankäryt jäävät pois. Makita BLM430Z 36V saa käyttövoiman kahdesta akusta, joiden virta riittää noin 300–600 neliömetrin ruohikon leikkaamiseen.

Yksi akku latautuu 22 minuutissa ja kaksi akkua noin tunnissa. Samat akut käyvät ruohotrimmeriin, porakoneisiin, kymmeniin muihin Makitan sähkökoneisiin ja jopa valmistajan sähköavusteiseen polkupyörään.

Leikkuukorkeus säädetään vivulla, kerääjä säästää haravoinnin vaivat. Vaikka moottori on melko hiljainen, leikkaamisesta syntyy voimakas ääni. Pyörät eivät vedä eli konetta tuupataan omin voimin. Leikkuri noin 300 e, laturin ja kahden akun paketti noin 250 e.

Mukavuutta ja tehoa – Jonsered LT2213CA

Jonsered LT2213CA

Ketterällä Jonsered LT2213CA -pikkutraktorilla leikkaat nurmikon joutuisasti hikoilematta. Leikkuukorkeus on helppo säätää ja jätteet kertyvät tilavaan säiliöön. Tunnettu merkki takaa varaosien ja huollon saannin. Noin 2000 e.

Monipuolinen kohtuuhinnalla – FXA S46VHY-T

FXA S46VHY-T

Vetävillä pyörillä varustettu FXA S46VHY-T leikkaa, heittää jätteet sivulle tai silppuaa ne koneen alle tai kerää haluttaessa leikkuujätteet säiliöön. Leikkuukorkeus valitaan viidestä vaihtoehdosta keskitetysti. 229 e.

Muista nämä!

Onko polttomoottorilla toimivan leikkurin käynnistys viheliäistä jumppaa? Pätkiikö käynti? Syy on usein laiminlyöty huolto.

  • Varmista varaosien saatavuus ennen ostopäätöstä.
  • Ota selvää, missä koneen voi huoltaa.
  • Vuosittain pitäisi esimerkiksi vaihtaa öljyt ja pestä tai vaihtaa ilmansuodatin.
  • Pidä leikkuri puhtaana ja käytä tuoretta bensaa.

Teksti: Vesa Yli-Jääski
Kuvat: Colourbox ja valmistajat

Lue lisää Vivasta 6/14!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X