(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Tarvitsemme paljon valoa nähdäksemme lukea, työskennellä, siivota ja liikkua. Hyvä valaistus ehkäisee tapaturmia ja kohentaa mielialaa.

Käytöstä poistuvien hehkulamppujen tilalle tarjotaan halogeenilamppuja ja energiansäästölamppuja eli pienoisloistelamppuja. Energiansäästölamppu kirkastuu ärsyttävän hitaasti, vaikkakin se on pitkäikäinen ja säästää sähköä. Käytetty loistelamppu on ongelmajätettä, koska siinä on myrkyllistä elohopeaa. Halogeenipolttimo puolestaan on polttavan kuuma, ja se tuhlaa energiaa.

Ledi on energiapihi

Ledi syttyy heti ja on energiapihi. Se ei kuumene kuten halogeeni, kestää vuosikausia eikä se sisällä elohopeaa. Esimerkiksi 60-wattisen hehkulampun tilalle sopiva ledilamppu maksaa parikymmentä euroa. Ajan oloon ledi tulee silti halvemmaksi, sillä energiaa säästyy jopa yli 80 prosenttia hehkulamppuun verrattuna. Lisäksi ledilamppu kestää 20 000–30 000 käyttötuntia eli monissa kodin kohteissa jopa 15–20 vuotta. Ei vaarallista kiipeilyä kattolampun vaihtamiseksi!

Hehkulamppu pitää vaihtaa noin 1 000 ja halogeeni 2 000 tunnin välein. Yleisimpiin kodin hehku- ja halogeenilampuille tarkoitettuihin kantoihin on saatavana valoteholtaan vastaavia tai parempia ledilamppuja.

Tavalliseen E27-kierrekantaan ja kristallikruunun E14-pikkukantaan löytyy helposti ledi. Myös verkkojännitteellä toimivan halogeenivalaisimen niin sanottuun GU10-kantaan saa ledin. Mittaa kuitenkin lampulle halogeenivalaisimessa varattu tila. Valotehokas ledi on usein halogeenipolttimoa kookkaampi. Ledejä on tarjolla myös 12 voltin jännitteellä toimiviin halogeenikantoihin. Monesti virtalähde pitää kuitenkin vaihtaa ledeille sopivaksi. Muutostyön tekee ammattitaitoinen sähköasentaja.

Jos halogeeni- tai hehkulamppuvalaisimessa on himmennin, valitse himmennettävä ledimalli. Vakioledit vaativat ledeille tarkoitetun himmentimen.

Watit, lumenit  ja kelvinit ratkaisevat valinnan

Watit (W) kertovat kulutetun sähkötehon ja luumenit (lm) valon määrän. Esimerkiksi 60 watin hehkulamppu tuottaa noin 700 luumenia. Hyvä 11 watin ledilamppu tuottaa yli 800 luumenia. Osta sopivasti luumeneita ja mahdollisimman vähän watteja. Ledi himmenee ajan myötä. Valitse ledi, jonka luumen-arvo on 10–25 prosenttia korvattavaa hehkulamppua suurempi. Silloin ledi antaa riittävästi valoa koko käyttöiän.

Hehkulamput valaisevat noin 12 luumenilla wattia kohden, energiansäästölamput 40–65 luumenilla ja parhaat ledilamput jopa 80–100 luumenilla. Nykyisin saa kapeakeilaisia ja ympärivalaisevia ledejä.

Valon värisävy eli värilämpötila ilmoitetaan kelvin-lukuna. Yleisimmät valaistuksen sävyt ovat lämmin valkoinen (2700K), puhdas valkoinen (3000K), kirkas valkoinen (4000K) ja päivänvalo (6500K). Valitse kuhunkin tilaan ja tilanteeseen mielestäsi sopiva valo. Ota vertailua varten valaisinliikkeeseen mukaan vaikkapa sohvatyyny.

Keittiöön valitaan usein kirkas valkoinen, olohuoneeseen lämmin tunnelmavalo. Hehkulamput tuottavat lämpimän sävyistä valoa. Ledejä on tarjolla monen värisenä. Joidenkin ledivalojen sävyn voi säätää. Nykyaikaisilla ledeillä valaisee koko kodin, ja ne sopivat myös pihalle ja puutarhaan pakkaskestävyyden ansiosta. 12–24 voltin ledivalot sopivat kylpyhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin. Toteuta ilmeikäs saunan valaistus vaikkapa valokuiduilla. Ledit kestävät huonosti saunan katon kuumuutta. Ledit tarjoavat kiehtovia uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi joustavassa ledinauhassa on tasaisin välein pikkusormen kynnen kokoisia led-elementtejä. Kaappien, hyllyjen tai L-seinälistojen päälle asennettu ledinauha luo kauniin, epäsuoran valon. Vesitiiviin ledinauhan voi asentaa vaikkapa terassin kaiteen alle.

Laadusta kannattaa maksaa hieman enemmän

Ledit kehittyvät jatkuvasti. Julkaisujen ja nettisivujen tiedot vanhenevat siksi nopeasti. Ostajan on oltava tarkkana, sillä tuotteiden laadussa on suuria eroja. Varmista aina, että valoteho on riittävä (luumenit). Laadukas ja pitkäikäinen on harvoin halpa. Heikkolaatuinen ledivalo voi esimerkiksi rikkoutua tai himmentyä tai sen väri voi muuttua vuodessa
tai kahdessa.

Vakiolampun sijaan Ledeihin on helppo siirtyä. Esimerkiksi tavalliseen E27- kantaan ruuvattava 8-wattinen Airam Pro Led A55 tuottaa valoa yhtä paljon valoa kuin 53 watin hehkulamppu. Se käy melkein minne vain, mutta aivan omiaan se on ulkovalaisimiin. Valonjako on hyvin tasainen. Lamppu maksaa noin 18 euroa.

Uudenlaisia ledivalaisimia

Tarralla kiinnitettävä ledinauha

Ledinauha on helppo kiinnittää siihen sisältyvällä tarranauhalla. Nauhan voi käyttää haluamansa mittaisissa pätkissä. Valokas.fi-ledikaupan keittiövalopakettiin sisältyy viisi metriä laadukasta ledinauhaa, kaukosäädin, himmennin sekä virtalähde. Nauhan valovirta on 2 600 luumenia eli lähes neljän 60 watin hehkulampun veroinen. Paketti maksaa noin 150 euroa. Tee itse -asentajalle on hyvät ohjeet.

Ledipaneelilla hyvä yleisvalo

Ledipaneeli on tasaisen kirkas kattolevy, joka tuottaa miellyttävän yleisvalon häikäisemättä. Valopaneeli sopii melkein mihin vain huoneeseen paitsi saunaan. Valitse pyöreä tai kantikas. Esimerkiksi finlight.fi:n 60×60 -senttimetrinen paneeli tuottaa yhtä paljon valoa kuin viisi 60 watin hehkulamppua. Paneeli maksaa noin 460 euroa. Kylpyhuoneen 650 luumenilla valaiseva 20×20 senttimetrin malli maksaa noin 200 euroa.

Älykäs kaappivalo

Älykäs ledivalo syttyy ja sammuu kuin jääkaapin valo, kun nurkkakaapin tai hämärän komeron oven avaa ja sulkee. Valon saa tottelemaan myös käden heilautusta. Automaattinen ledivalo kaikkine osineen maksaa noin 80 euroa valaisinkaupassa valokas.fi.

Lue lisää Vivasta 11/2012!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuva: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X