Prinssi Harry ja herttuatar Meghan tapasivat kuningatar Elisabetin - mitä pikavisiitti kertoo herttuaparin ja kuninkaallisen perheen väleistä?

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan vierailivat pääsiäisen alla kuningatar Elisabetin luona Windsorissa. Mitä pikainen ja tarkkaan salassa pidetty visiitti kertoo kuninkaallisen perheen väleistä? Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson arvioi tilannetta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat kireissä väleissä kuninkaallisen perheen kanssa.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan vierailivat pääsiäisen alla kuningatar Elisabetin luona Windsorissa. Mitä pikainen ja tarkkaan salassa pidetty visiitti kertoo kuninkaallisen perheen väleistä? Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson arvioi tilannetta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Pääsiäisviikolla se tapahtui. Sussexin herttua prinssi Harry ja herttuatar Meghan palasivat yhdessä Britanniaan ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Herttuapari tunnetusti jätti hovin ja muutti Yhdysvaltoihin keväällä 2020 valtavan kohun saattelemina.

Viimeisen kahden vuoden aikana herttuaparin ja muun perheen välit ovat olleet kireät. Maaliskuussa 2021 skandaali ja välirikko syveni entisestään, kun Harry ja Meghan puivat kovin sanoin aikaansa kuninkaallisessa perheessä Oprahin haastattelussa.

Prinssi Harry on vieraillut kotimaassaan koronapandemian aikana lyhyesti, mutta moni uskoi, ettei Meghania enää nähtäisi Britannian maaperällä. Nyt herttuaparin on kuitenkin vahvistettu vierailleen Windsorin linnassa kuningatar Elisabetin luona.

Salattu vierailu

Brittimedian tietojen mukaan prinssi Harry ja herttuatar Meghan saapuivat Windsoriin pääsiäisviikon keskiviikkona ja yöpyivät linnassa torstaihin asti. Mediatietojen mukaan Sussexit tapasivat kuningattaren lisäksi myös Walesin prinssi Charlesin sekä herttuatar Camillan.

Prinssi William ja herttuatar Catherine olivat lomamatkalla, joten tapaaminen jäi heiltä väliin. Harryn ja Meghanin lapset Archie ja Lilibet eivät myöskään olleet mukana. Vajaan vuoden ikäinen Lilibet ei ole vielä tavannut isänpuoleista lähisukuaan kasvotusten.

Sussexien vierailu oli yllätys sekä medialle että hovin henkilökunnalle. Kaikesta päätellen myös kuningatar Elisabet oli päättänyt olla kertomatta pojanpoikansa visiitistä henkilökunnalleen etukäteen, mikä korosti tapaamisen olleen yksityinen perheasia.

Herttuapari matkusti Eurooppaan prinssi Harryn perustamaa Invictus Games -urheilutapahtumaa varten. Kyseessä on palveluksessa vammautuneille sotilaille suunnattu kansainvälinen urheilutapahtuma. Kisojen avajaisia (alla oleva kuva) vietettiin pääsiäislauantaina Haagissa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa kuvan myös täältä.

View this post on Instagram

A post shared by Invictus Games Foundation (@weareinvictusgames)

Mitä vierailu tarkoittaa?

Kuninkaallisen perheen tilanne näyttää sen verran tulehtuneelta, että asioita tuskin korjataan hetkessä. Yksityinen tapaaminen parrasvalojen ulkopuolella on kuitenkin askel oikeaan suuntaan.

Harry ja Meghan ovat kertoneet aiemmin pitävänsä yhteyttä ainakin kuningatar Elisabetiin. Ikä painaa juuri 96 vuotta täyttänyttä kuningatarta, ja tämän julkiset esiintymiset käyvät yhä harvemmiksi. Jos haluaa selvittää asiat kasvotusten, se on tehtävä nyt.

Lue myös: Cambridgen herttuapari tulikokeessa Karibialla – brittimonarkia on tienristeyksessä entisten siirtomaidensa kanssa

Herttuaparin välit prinssi Charlesiin ja prinssi Williamiin vaativat enemmän korjaustyötä. Sussexien lähtö ja Oprahin haastattelussa esittämät rasismisyytökset olivat valtava kolaus koko monarkialle, ja kruununperijöinä Charles ja William ovat etulinjassa korjaamassa skandaalien aiheuttamaa vahinkoa.

Invictus-kisojen aikana Harry kertoi haastattelussa haluavansa varmistaa kuningattaren olevan suojeltu ja “oikeiden ihmisten ympäröimä”. Samassa haastattelussa prinssiltä tiedusteltiin, onko hänellä ikävä isäänsä ja veljeään. Harry väisti kysymyksen.

Hovissa tuskin ilahduttiin näistä lausunnoista.

Perheasiat ovat kuitenkin harvoin yksinkertaisia, ja satutettuja tunteita on selvästi molemmin puolin Atlanttia. Rauha olisi kaikille osapuolille eduksi, sillä kohut vievät huomiota kuninkaallisten työltä.

Osallistuvatko prinssi Harry ja herttuatar Meghan kuningattaren juhlaviikonloppuun?

Harry on ilman edustusrooliakin prinssi ja seuraavien hallitsijoiden lähisukulainen. Kaksi vuotta sitten näytti siltä, että parin saattoi odottaa osallistuvan ainakin suurimpiin tilaisuuksiin, joissa koko muukin kuninkaallinen perhe esiintyy.

Sussexit ovat kuitenkin alusta asti olleet yleisön silmissä samanaikaisesti sekä todella suosittuja että todella vihattuja. Kahtiajako on vain syventynyt entisestään, ja nyt kun herttuaparia nähdään julkisuudessa harvemmin, pelkästään heidän läsnäolonsa jättää helposti kaiken muun varjoonsa.

Lähisukulaisina Sussexeja voisi odottaa kuningatar Elisabetin 70-vuotisen valtakauden juhlaviikonloppuun kesäkuussa. Brittimediassa on huhuttu, että kuningatar olisi kutsunut herttuaparin ainakin perinteiseen parvekenäyttäytymiseen muun suvun kanssa.

Poisjäämisestäkin saa nimittäin kritiikkiä, kuten viimeksi maaliskuussa, kun Harry ei osallistunut isoisänsä prinssi Philipin muistotilaisuuteen.

Herttuapari on vaikeassa tilanteessa, sillä heitä kritisoidaan julkisuudessa joka tapauksessa, tekivät he mitä tahansa. Jos herttuapari tulee Lontooseen kesällä, heitä syytetään huomion varastamisesta. Jos eivät, heidän kauhistellaan olevan epäkunnioittavia.

Jonain päivänä se ensimmäinen julkinen yhteinen esiintyminen kuninkaallisen perheen kanssa on kuitenkin tehtävä. Osaisiko hovi ja media sivuuttaa kohut edes siksi aikaa, että juhlaviikonloppuna keskityttäisiin kuningattareen?

X