Tältä näyttää kuninkaallinen vuosi 2023 - luvassa historialliset kruunajaiset ja muita merkkipäiviä

Kuninkaallinen vuosi 2023 tuo mukanaan paljon ohjelmaa ja kuninkaallisia merkkihetkiä. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson vinkkaa, mitä alkavalta vuodelta voi odottaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuninkaallinen vuosi 2023 tuo mukanaan mm. Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan valtakauden 50-vuotisjuhlan.

Kuninkaallinen vuosi 2023 tuo mukanaan paljon ohjelmaa ja kuninkaallisia merkkihetkiä. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson vinkkaa, mitä alkavalta vuodelta voi odottaa.
Teksti:
Mikaela Larsson

Kulunut vuosi on ollut kuninkaallisella rintamalla vilkas ja historiallinen. Monelle on jäänyt päällimmäiseksi mieleen Britannian kuningatar Elisabetin valtakauden hulppeat 70-vuotisjuhlat sekä kuningattaren kuolema ja hautajaiset vain muutama kuukausi myöhemmin.

Vuoden 2022 aikana on juhlittu lisäksi mm. Tanskan kuningatar Margareetan valtakauden 50-vuotisjuhlaa sekä Norjan prinsessa Ingrid Alexandran 18-vuotissyntymäpäivää. 

Draamaakin on riittänyt: alkuvuodesta kohuttiin mm. prinssi Andrew’n seksiskandaalista, ja syksyn aikana tunteet kuumentuivat Tanskan hovissa kuningatar Margareetan päätöksestä muuttaa lastenlastensa arvonimiä. Joulukuussa prinssi Harry ja herttuatar Meghan puolestaan avasivat jälleen sanaiset arkkunsa brittihovista uudessa dokumenttisarjassaan.

Kuninkaallinen vuosi 2023 lupaa paljon ohjelmaa

Kuninkaallinen vuosi 2023 näyttää muodostuvan lähes yhtä kiireiseksi kuin edeltäjänsä.

Vuoden kohokohtiin lukeutuu Britannian kuningas Charlesin kruunajaiset 6. toukokuuta. On kiinnostavaa nähdä, millainen tilaisuudesta muovautuu 2020-luvulla, kun ikiaikaiset perinteet kohtaavat nykypäivän.

Alla kuvassa näkyvä Pyhän Edvardin kruunu on jo poistettu Lontoon Towerin näyttelystä, jotta se ehditään muokata Charlesille sopivaksi hyvissä ajoin ennen toukokuuta.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Prinssi Harryn tammikuussa ilmestyvä elämäkerta puolestaan pitää huolen siitä, että kuninkaallisten perhedraamoja puidaan mediassa jatkossakin.

Ruotsissa taas kuningas Kaarle Kustaa viettää valtakautensa 50-vuotisjuhlaa. Virstanpylvästä juhlitaan pitkin vuotta, ja ohjelma huipentuu juhlaviikonloppuun 15.-16. syyskuuta.

Tiesitkö muuten, että kruununprinsessa Victorian puoliso prinssi Daniel syntyi samana päivänä, kun hänen tulevasta appiukostaan tuli kuningas? Näin ollen kuningasperhe juhlinee syyskuussa samalla myös Danielin 50-vuotissyntymäpäivää. Pyöreitä täyttää myöhemmin myös kuningatar Silvia, joka juhlii joulukuussa 80-vuotispäiväänsä.

Kuningatar Silvia täyttää 80 vuotta 23.12.2023. © Linda Brorström/Kungl. Hovstaterna

Alankomaiden kuningas Willem-Alexanderilla ja Belgian kuningas Philippellä puolestaan tulee kummallakin 10 vuotta täyteen valtaistuimella. Jättimäisiä juhlallisuuksia tuskin on luvassa, mutta merkkipäiviä huomioidaan todennäköisesti jotenkin.

Tanskassa prinssi Christian ja Espanjassa Asturian ruhtinatar Leonor, kumpikin tulevia hallitsijoita, täyttävät ensi lokakuussa 18 vuotta. Näillä nuorilla on vielä opinnot edessä ennen kokopäiväistä kuninkaallista roolia, mutta kruununperillisten täysi-ikäistymiseen liittyy aina erityistä juhlallisuutta.

Luxemburgin suurherttuaperheellä tulee olemaan kiireinen kevät: suurherttua Henrin ainoa tytär prinsessa Alexandra menee naimisiin, ja perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie odottavat toista lastaan huhtikuussa syntyväksi.

Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit. © Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff

Lisäksi Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit täyttävät kumpikin 50 vuotta kesällä.

Luvassa on siis monipuolisesti ohjelmaa, sekä pienempiä että isompia juhlallisuuksia!

X