Roihuvuoren kirsikkapuisto lauantaina iltapäivällä.

Teksti:
Pauli Reinikainen

Ei tulisi mieleenikään lähteä satojen muiden ihmisten joukkoon Helsingissä sijaitsevaan Roihuvuoren kirsikkapuistoon.

Ei varsinkaan siksi, että elämme edelleen keskellä koronapandemiaa.

Moni lähti, kuten saimme tänään lukea valtakunnallisista uutisista.

Muisto mukavasta piknikistä kirsikkapuiden keskellä on vähemmän mukava, jos parin viikon päästä huomaa makaavansa sairaalassa koronaviruksen kourissa.

En ymmärrä ihmisiä. Tai ainakaan niitä ihmisiä, jotka pakkautuvat puistoon tai mihin tahansa paikkaan satojen, jopa tuhannen muun ihmisen kanssa aikana, jolloin pitäisi huolehtia sosiaalisesta eristämisestä ainakin parin metrin etäisyydellä vieraaseen ihmiseen.

En ollut paikalla kirsikkapuistossa, mutta olen nähnyt kuvia, joiden perusteella suositeltu turvaväli ei todellakaan toteutunut. Tämän blogikirjoituksen pääkuva on ystäväni ottama.

Nyt ei ole aika vapautua. On aika pitää huoli siitä, että saamme epidemian kuriin. On oikeaa ja väärää käyttäytymistä. Väärä on sitä, jota näen kuvissa ihmisistä helsinkiläisessä kirsikkapuistossa.

Hyvät ihmiset, ymmärtäkää että yksikin tällainen päivä voi kostautua kahden viikon päästä kasvavina lukuina sairaaloiden teho-osastoilla.

Onko todellakin niin, että hallituksen viesti yhteiskunnan avaamisesta on otettu näin tosissaan? Onko tosiaan niin, että emme enää pelkää epidemian vaikutuksia vaan olemme valmiita riskeeraamaan sen kohtuullisen hyvän tilanteen, johon Suomessa on päästy karanteeniviikkojen aikana?

Suomalaiset kunnioittavat auktoriteetteja. Ehkä olisi tarpeen, että hallitus muistuttaisi vakavasti puistokokoontumisten vaaroista.

Naapurini kertoi kääntyneensä takaisin kotiin paikallisen puutarhaliikkeen parkkipaikalla nähtyään väentungoksen. Hän päivitteli turvaetäisyyksien puuttumista ja sitä, ettei se näyttänyt häiritsevän ihmisiä. Tunnelma oli kuin normaaliaikoina ikään.

Suomessa ei ole vielä nähty epidemian huippua. Normaaliaikoja ei ole tulossa kuukausiin, jos edes vuoteen. Joudumme opettelemaan uudet tavat, uuden asennoitumisen. Joudumme opettelemaan kunnioitusta toistemme terveyttä kohtaan. Vain siten ehkäisemme tartuntoja.

On uskomatonta, että Suomessa naureskellaan edelleen ihmisille, jotka käyttävät kasvomaskeja liikkuessaan kaupungilla.

Nyt olisi korkea aika ymmärtää, että aasialaiset ovat olleet paljon meitä fiksumpia käyttäessään kasvomaskeja jo paljon ennen koronapandemian alkua.

En olisi katsonut kirsikkapuiston kuvia yhtä kauhistuneena, jos olisin nähnyt niissä edes yhden maskia käyttävän suomalaisen.

X