Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Kuntosaliyrittäjän (jollainen itsekin olen) kannalta korona-aika on ollut paikoin kärsimystä, mutta enimmäkseen sinnittelyä. Jos joku olisi kertonut minulle kaksi vuotta sitten, millaista yrittäjyys etenkin hyvinvointialalla tulee olemaan, olisin varmasti keksinyt hyvissä ajoin jotain parempaa. Jotain edes vähän vähemmän riskipitoista.

Soppaa ovat hämmentäneet myös terveysviranomaiset ja aluehallintoviranomaiset omilla ohjeistuksillaan. Yrittäjällä menee vähemmästäkin sormi suuhun.

Jossittelut sikseen. Mikä tahansa yrittäjyys pitää sisällään riskin, enkä todellakaan haluaisi olla tällä hetkellä ainakaan ravintolayrittäjän saappaissa. Kuntosalit saavat olla sentään auki, ainakin vielä. Huominen voi tuoda siihenkin muutoksen. Tilanteet muuttuvat nyt nopeasti.

Olen kannattanut kovia koronarajoituksia epidemia alusta alkaen. Siksi en ylläty, jos myös salit suljetaan. Yksi asia on kuitenkin varma: koronapesäkkeitä salit eivät ole, siinä missä eivät ruokaravintolatkaan. Yksittäiset tartuntaryppäät tai altistumiset eivät kerro kuntosaliharjoittelun turvattomuudesta.

Tiedätkö mitään muuta paikkaa, jossa asiakkaat puhdistavat itse jälkensä? Kuntosalilla näin tehdään. Oma osakkuussalini sijaitsee Riihimäellä. Kokemukseni sijoittuvat korona-ajalta yhteen saliin, mutta sen perusteella mitä olen nähnyt, ihmiset toimiva jopa yllättävän vastuullisesti. Desinfiointiainetta, käsidesiä, käsisaippuaa ja käsipyyhkeitä kuluu selvästi enemmän kuin ”normaaliaikana”.

Oma käsitykseni on, että ihmiset kaipaavat kuria, ohjeita ja sääntöjä yrittäjältä. Yrittäjän lepsu suhtautuminen hygieniaohjeistuksiin vie nopeasti asiakkaat kilpailijoille.

Pienillä saleilla turvavälien pitäminen voi olla haastavaa, sen myönnän. Harjoitteluaikojen suunnittelulla on tässä merkittävä rooli. Yhä useampi käy kuntosalilla aikaisin aamulla tai myöhemmin illalla, jolloin ruuhkaa ei ole.

Vastuulliset salit ovat ottaneet käyttöön myös muita keinoja kuten ilmanpuhdistimet, ajanvarauskalenterit ja etätreenit.

Viime kädessä kyse on jokaisen omasta käyttäytymisestä, on kyse sitten ruokakaupasta, ravintolasta tai kuntosalista. Hygienia, turvavälit ja toisten huomioiminen ovat nyt valttia.

Jotta perusasiat eivät unohtuisi, laadin turvallisen kuntosaliharjoittelun huoneentaulun. Muista siis nämä kun treenaat kuntosalilla:

  1. Pestään käsiä, tarvittaessa myös sarjojen tauoilla.
  2. Käytetään käsidesiä salille tullessa ja salilta poistuttaessa.
  3. Pidetään kahden metrin turvaväli muihin.
  4. Käytetään Vello-kalenteria.
  5. Ei mennä oireisena salille.
  6. Ei ”ähkitä” ylimääräistä, ainakaan toisten lähellä.
  7. Puhdistetaan käytetyt laitteet pesuaineella (jos tarjolla) käytön jälkeen.
X