Punainen superfood vakuutti tutkijan – Hyödynnätkö jo puolukan terveysvaikutukset?

Puolukka kannattaa ottaa osaksi jokapäiväistä ruokavaliota.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Puolukkaa kannattaa syödä päivittäin. Kuva: Klara Kulikova / Unsplash

Puolukka kannattaa ottaa osaksi jokapäiväistä ruokavaliota.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Luin kuluneella viikolla tyytyväisin mielin uutista, jossa kerrottiin puolukan terveysvaikutuksista.

Iltalehti uutisoi verkkosivuillaan Riitta Ryytin väitöstutkimuksesta, jossa perehdyttiin tämän kotimaisen superfoodin terveysvaikutuksiin. Tiivistettynä Ryyti päätyi siihen lopputulokseen, että jo pari desilitraa puolukkaa päivässä voi ehkäistä rasvamaksatautia, lihomista ja tulehduksia. Ryyti on julkaissut puolukkaa käsitteleviä tutkimusartikkeleja vuosina 2020 ja 2021.

Rasvamaksataudin riskitekijöitä ovat ylipaino ja runsasrasvainen ravinto. Kyse on länsimaisen nyky-yhteiskunnan tyypillisistä terveysriskeistä, jotka muuttavat maksan aineenvaihduntaa. Pahimmillaan rasvamaksa voi johtaa maksakirroosiin ja / tai maksasyöpään.

Puolukkavalmistetta nauttineiden hiirten todettiin myös pysyvän hoikempina ja niille kertyi vähemmän viskeraalista eli sisäelinten ympärille kertyvää rasvaa.

Vuonna 2022 valmistuneessa tutkimuksessa Tampereen yliopiston immunofarmakologian tutkimusryhmä selvitti kokeellisia solu- ja hiirimalleja käyttäen, miten puolukka vaikuttaa rasvaisen ravinnon aineenvaihduntamuutoksiin ja matala-asteiseen tulehdukseen. Tulokset olivat puolukan ystävien kannalta erittäin lupaavia: hiirillä puolukka esti runsasrasvaisen dieetin aiheuttaman maksan suurentumisen ja pienensi riskiä maksasoluvaurioon. Lisäksi puolukka ehkäisi rasvaisen dieetin aiheuttamia haitallisia maksamuutoksia.

Eikä siinä kaikki. Puolukkavalmistetta nauttineiden hiirten todettiin myös pysyvän hoikempina ja niille kertyi vähemmän viskeraalista eli sisäelinten ympärille kertyvää rasvaa.

Kehitä makuaistiasi

Olemme parhaillaan puolukkakauden kynnyksellä. Jokaisen suomalaisen olisi syytä olla ylpeä siitä, miten terveellistä ravintoa suomalainen luonto tarjoaa. Puolukka taipuu moneksi: piirakoihin, survokseksi tai vaikkapa jogurtin tai puuron sekaan. Pari desiä puolukkaa kertyy helposti päivän aikana, jos käytät marjaa aamupuuron päällä ja teet väli- tai iltapalaksi raikkaan smoothien.

Olen käyttänyt puolukkaa vuosikausia pääasiassa erilaisissa itsetehdyissä smoothieissa. Tällä hetkellä kulutan puolukkaa lähes kilon viikossa. Kirpeisiin makuihin tottumattomalle puolukka voi tuntua aluksi liian hapokkaalta. Kannustankin totuttamaan omaa makuaistia vähentämällä lisättyä sokeria ja vaihtamaan maustetut jogurtit ja rahkat maustamattomiin tuotteisiin, joita voi itse ryydittää kotimaisilla marjoilla. Mitä enemmän vähennät sokeristen elintarvikkeiden käyttöä, sitä nopeammin opit nauttimaan aidoista mauista.

Mikä parasta, ainakin vielä tällä hetkellä puolukkaa löytyy edullisesti myös pakastealtaasta. Ensi talvena voi olla toisin, jos ja kun merkittävä osa marjoista jää poimimatta poimijoiden takavuosia vähäisemmän määrän takia.

Seuraavassa hyväksi testattu smoothieresepti, jossa puolukka on pääosassa.

Pirteä proteiinipommi

Nesteeksi sopiva määrä kaurajuomaa

1 banaani

250 g maitorahkaa

0,5–1 dl kaurahiutaleita

Reippaasti puolukoita (itse käytän noin 150 grammaa)

Cashew-pähkinöitä

Pellavasiemenrouhetta

1 tl (raaka)kaakaojauhetta

Sekoita tehosekoittimessa ja nauti!

X