Suoritatko lomaa? Niin minäkin suoritin, kunnes ymmärsin tämän

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lomastressistä voi päästä eroon.

(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Palaan ajassa kymmenen vuotta taaksepäin. Työskentelin tuolloin palkkatöissä media-alan palveluksessa. Pidin työstäni, mutta silti rytmitin (ainakin alitajuisesti) töitä tulevien lomien varaan. Mitä lähemmäs loma tuli, sitä enemmän aloin miettiä, miten käytän lomani mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi. Ja jos riittävästi tekemistä ei ollut, iski armoton lomastressi. Joinakin vuosina stressiä pahensi se, että lomapäivät kävivät vähiin ja työt kutsuivat. Saattaa olla tuttua sinullekin.

Sittemmin asiat ovat monella tapaa muuttuneet sekä työnteon että lomailun suhteen. Samalla olen ymmärtänyt lomailusta monta asiaa, joita en aikaisemmin ymmärtänyt. Suorittaminen on kaikonnut.

Pähkäilin asiaa ja laadin listan niistä oivalluksista, joita olen viimeisen kymmenen vuoden aikana oppinut. Asiat eivät ole tärkeys- tai paremmuusjärjestyksessä.

  1. Paras aika lomailuun ei ole välttämättä kesä. Kesällä suurin osa ihmisistä lomailee. Kotimaan matkailukohteissa on ruuhkaa. Teillä on ruuhkaa. Yleinen tohina ja ruuhka voivat lisätä alitajuista stressiä siitä, että lomaa on suoritettava ja on ”pakko” ehtiä sinne ja tänne. Olen itse pitänyt lomani jo useiden vuosien ajan syksyllä.
  2. Älä jää kotiin lomalla. Kotona saatat ”suorittaa” samoja tuttuja kuin normaaliarjessa. Kotoa poistuminen siirtää mielesi lomamoodiin, rentoudut todennäköisesti paremmin ja unohdat arkiset stressin aiheuttajat.
  3. Pidä arkinen ”rytmi” myös loman aikana. Tämä ei välttämättä toimi kaikille, mutta olen huomannut, että kun herään aikaisin (kuten normaalisti), pidän ruokailurytmin normaalina ja liikun kuten normaaliarkena, nautin lomastakin enemmän. Silloin nautin vapaa-ajasta enemmän.
  4. Jos vietät loman kotona, nauti pienistä ”erikoisuuksista”. Käy kahvilla mukavissa kesäkahviloissa, nauti hyvästä ruuasta ravintolassa, josta olet haaveillut tai vietä aikaa rannalla.
  5. Tee sopivasti töitä lomalla. Tämä koskee lähinnä yrittäjiä / sivutoimisia yrittäjiä tai niitä, jotka nauttivat normaalistikin työnteosta vapaa-ajalla. Työnteon lomalla ei tarvitse olla kiellettyä, jos nautit siitä.
  6. Jaksota lomasi. Tämä voi toimia, jos koet pitkän yhtäjaksoisen loman aiheuttavat useimmiten lomastressiä. Loman jaksottaminen mahdollistaa lomasta nauttimisen ja rentoutumisen myös muina aikoina kuin ”perinteiseen” loma-aikaan.
  7. Opettele lomalla uusi taito. Tämä voi toimia, jos hommasta ei tule stressiä. Älä pidä rimaa liian korkealla vaan toteuta pieniä juttuja.
X