Treenaa vahva maastaveto – Kolme tekniikkavinkkiä, joilla kehityt

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maastaveto kehittää koko vartalon voimaa.

(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Maastavedon tulisi kuulua jokaisen voiman lisäykseen tähtäävän kuntosaliharjoittelijan liikepankkiin, jos mikään terveydellinen tekijä ei estä liikkeen suorittamista.

Maastaveto kehittää laajasti kehon suuria lihasryhmiä. Vedossa ovat mukana reidet, selkä, pakarat ja vatsalihakset.

Toisin kuin moni saattaa luulla, maastaveto on turvallinen liike myös raskaammilla painoilla, kunhan tekniikka on hallussa. Keskity siis ensin tekniikkaan ja lisää painoja vähitellen. Maltti on valttia!

Tällä kertaa esittelen kolme eri maastavetotekniikkaa, joilla kehität vetoa monipuolisesti vaihdellen oteleveyttä ja jalka-asentoa.

Voit vaihdella eri maastavetovariaatioita viikoittain. Keskity ennen kaikkea tekniikkaan, älä toistomääriin. Voit esimerkiksi tehdä vain 3-5 toiston sarjoja, joissa jokainen toisto on laadukas ja jämäkkä.

Variaatio 1: Tempausote, kapea jalka-asento

Asetu tangon eteen siten, että nilkat ovat levytangon sileän pinnan ja karhennuksen rajalla. Ote vaihtelee hieman käsien pituuden ja välitysten mukaan, joten testaa, miten leveältä saat pitävän otteen.

Vetovaiheessa tanko on kiinni nilkassa. Jännitä keskivartalo, siirrä painoa kantapäille ja pidä selkä tiukkana (suorassa). Laske katsetta hieman alas, varmista tiukka ote tangosta ja jännitä reidet. Vedä tanko läheltä vartaloa ja nouse ylös samalla työntäen lantion eteen.

Variaatio 2: Sumomaastaveto

Tässä tekniikassa jalka-asento on leveämpi kuin ote. Ote on tangon sileältä osuudelta. Ennen veto varmista, että tanko on kiinni nilkoissa ja painopiste on kantapäillä. Jännitä keskivartalo ja vedä lapoja yhteeen samalla varmistaen, että puristus tangosta on tiukka.

Variaatio 3: Stop-veto

Tällä vetotekniikalla harjoitat ennen kaikkea tangon irroitusvaihetta. Nyt käytössä on perinteinen maastavetoasento, jossa jalat ovat hieman käsiä leveämmällä. Vetovaiheen alussa voit ”työntää” polvia kohti kyynärtaivetta, varmistan näin hyvän vartalon puristuksen ja tiukan lähtöasennon. Painosi on enemmän kantapäillä kuin varpailla.

Pysäytä liike noin 20 senttimetrin kohdalla, pidä hetki staattisessa pidossa ja vie liike loppuun. Pitovaiheessa vartalosi on oltava erityisen tiukkana, jotta selkä ei pääse pyöristymään. Älä tee tätä liikettä liian isoilla painoilla!

X