(Päivitetty: )
Teksti:
Ismo Lehtonen

Ehkä eniten Suomesta kaipaamamme asia on sauna. Meitä oli lähes turha pyytää lauantai-iltaisin mihinkään rientoihin, sillä meillä oli Helsingissä taloyhtiön saunassa kahden tunnin vuoro.
Saunan pukuhuoneesta pääsee pienelle sisäpihalle ja oli melkoista luksusta vilvoitella löylyjen välissä patiolla keskellä Helsinkiä kuohuviinilasi kädessä.
Saunaillan rituaaleihimme kuuluivat myös kokkaus ja illallinen saunan jälkeen ja Maikkarin ruotsalaisdekkari.

 

Sauna Helsingissä.

Saunamme terassi Helsingissä. IL

 

Olemme reissuelämämme aikana melko hyvin sopeutuneet saunattomaan elämäntyyliin, mutta Suomessa käydessämme saunommekin sitten aina tilaisuuden tullen. Belgradissakin toki on saunoja, mutta lähinnä tietysti hotelleissa ja kuntosaleilla.

Itse asiassa aivan ensimmäisellä visiitillämme kaupunkiin kolme vuotta sitten saunoimme Tonavan päällä kelluvan hostellimme minisaunassa, sellaisessa, joita Suomessa takavuosina kaupattiin kerrostalojen kylpyhuoneisiin ja ties mihin vaatekomeroihin asennettaviksi.
Olihan se tyhjää parempi, mutta tunnelma oli kahdellekin melko tiivis, vähän kuin puhelinkoppi, jossa puhelimen tilalla olisi kiuas.

Olen aina ollut innokas saunoja. Kun oli pikkulapsi, meillä kotona maalla oli pelkästään savusauna, joka tosin korvattiin pian helppokäyttöisemmällä tavallisella puusaunalla.

Sittemmin olen saunonut, paitsi eri puolilla Suomea, ainakin myös Virossa, Ruotsissa, Irlannissa, Britanniassa, Bosniassa, Arabiemiraateissa, Malesiassa, Korallimerellä, Japanissa ja Taiwanilla. Kahdessa viime mainitussa tapauksessa sauna oli tosin vähän kyseenalainen käsite, niissä kun ei ollut kiuasta.

 

Sauna Takayamassa.

Saunan ”löylyhuone” Takayamassa. Vain kiuas puuttuu. © IL

 

Japanissa takayamalaisen hotellin kylpyläosastolla oli kiukaan sijasta telkkari. Korallimerellä liikkuvan risteilyaluksen miesten saunan löylyhuoneessa olin ainoa, joka oli alasti.

Tanja puolestaan valitti malesialaisen hotellin naisten saunaosastosta, että saunassa oli lämpöä hädin tuskin neljäkymmentä astetta, mutta porealtaan vesi taas oli polttavan kuumaa.

Siperian-junamatkalla saunoimme venäläisessä saunassa Olhonin saarella katsellen terassilta Baikalille. Sieluun asti tunkevassa syksyisessä koleudessa sauna lämmitti mukavasti, vähän liiankin mukavasti. Asteita kun oli siperialaiseen tyyliin sadan pahemmalla puolella ja kiuasta lämmitettiin pukuhuoneen puolelta, joten lämpöä riitti sinnekin.

Järvenselän tuijottaminen terassilta oli kuitenkin saunakokemusta parhaimmillaan. Saunahan on harvalle nykypäivänä ainoa peseytymismahdollisuus, sen arvo on muualla. Sauna on iät ajat ollut paikka mietiskelylle ja rauhoittumiselle, tila, jossa voi hetkeksi unohtaa maalliset murheet ja arjen ja lisätä henkistä ja myös ruumiillista hyvinvointiaan. Nautintona se on minimalismia parhaimmillaan.

Saunanautinto ei suinkaan edellytä kauniita maisemia, mutta tietysti näkymä järvelle tai merelle on mukava lisämauste. Tai edes terassi, jolla vilvotella. Monelle suomalaiselle mökkisauna veden äärellä onkin pakopaikka kiireestä ja stressistä.

Jouluna ja juhannuksena on tärkeä päästä saunaan, jos suinkin mahdollista. Olin aikoinaan kaverini kanssa lomamatkalla Tunisiassa jouluna, ja koska saunaa ei ollut, menimme joulu-hamamiin.
Jouluna 2013 nautimme Tanjan kanssa Japanissa onsenin lämmöstä takayamalaisen hotellin ylimmän kerroksen kylpylässä. Toissa jouluna taas olimme Takyaman lähistöllä vuoristohotellissa, jossa joka huoneessa oli oma onsen.

Kun saunat olivat viimeisimmällä pitkällä reissullamme harvassa, kävimmekin Japanissa onseneissa minkä ehdimme. Kuumista lähteistä vetensä saavat kylpylät ja kylpyammeet ovat kuin sikäläinen sauna.

Myös onseneissa ollaan alasti, ja niissä on omat saunaetikettiä muistuttavat sääntönsä, kuten huolellinen peseytyminen ennen altaaseen pulahtamista. Vaikka altaassa ollaan yleensä lyhyt aika kerrallaan, se hetki käytetään rauhoittumiseen. Perinteiset onsenit ovat äärimmäisen pelkistettyjä, joten niissä voi keskittyä rauhassa kylpemiseen, vailla visuaalisia ärsykkeitä.

 

Onsen on japanilaisten sauna.

Perinteinen onsen on minimalistinen, jopa askeettinen. © IL

 

Ja toisaalta mikä on hienompaa, kuin lojua pikku pakkasella ulkoilma-onsenissa tuijottaen tähtiä tai kaukaisuudessa näkyviä lumihuippuisia vuoria.

Sauna on enemmän kuin kylpy, se on mielentila. Saunakaljaa ei oteta juopottelun takia, vaan se on osa rentoutumista. Pullo kossua saunan kanssa on sitten eri asia, mutta sillä ei olekaan enää välttämättä tekemistä itse saunan kanssa.

Vaikka kaikki suomalaisetkaan eivät saunasta tykkää, on sauna erottamaton osa suomalaista mielenmaisemaa. Vaikka muillakin kansoilla on saunoja, on suomalaisille tietenkin se suomalainen versio ainoa oikea.
Etelämeren-risteilyllämme tapasimme australialaismiehen joka kertoi käyvänsä laivan saunassa joka päivä. ”Ja te lausutte sen väärin, se sanotaan soona!” ”Ei sanota, vaan sauna. Usko meitä, sauna on alkuperäinen suomalainen sana ja me tiedämme, miten se lausutaan.”

Lähtee raiteelta kaksi -blogi siirtyy toukokuun jälkeen Seuran sivuilta omalle sivustollemme Please Be Seated for Take Off. Yksinkertaisesta elämästä ja minimalismista voi lukea myös Tanjan blogista Minimaattori.

 

X