Therese Johaug vs jamaikalaiset pikajuoksijat – dopingkohtelusta tasa-arvo täysin kateissa

Jaa artikkeliTilaa Seura

Norjalaishiihtäjä Therese Johaugin elimistöstä löytyi syksyllä pieni määrä klostebol-nimistä anabolista steroidia. Johaug selitti käryä Italiasta ostetulla huulirasvalla, joka sisälsi kyseistä ainetta.

En nyt ota kantaa siihen, oliko Johaugin selitys vedenpitävä vai ei, mutta hänen asiansa on nyt urheilun vetoomustuomioistuimessa CAS:issa, joka tullee langettamaan Johaugille kahden tai neljän vuoden kilpailukiellon.

Tällä viikolla saksalainen TV-kanava ARD kertoi, että vuoden 2008 Pekingin olympialaisten näytteiden uusintatutkimuksissa oli löydetty useiden jamaikalaisten huippupikajuoksijoiden elimistöstä pieniä määriä klenbuterolia, jolla on lihaksia kasvattava anabolinen vaikutus.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja maailman antidopingtoimisto WADA päättivät kuitenkin, että asia painetaan villaisella, koska määrät olivat niin pieniä.
WADA:n johtaja Olivier Niggli epäili, että kyse oli pilaantuneesta lihasta eli niin sanotusta hormonilihasta. Monissa maissa karjaa kasvatetaan urheilussa kielletyillä aineilla. Ja on tieteellisesti todistettu, että kun tällaista lihaa syö riittävän paljon, pieni määrä esimerkiksi juuri klenbuterolia saattaa päätyä ihmisen elimistöön.

Silti herää muutama iso kysymys. Miten juuri jamaikalaisten pikajuoksijoiden näytteistä löytyi kyseistä ainetta? Eivätkö he ole tienneet, että hormonilihan syömisellä voi olla ikäviä seurauksia? Vai oliko kyse sittenkin jostain ihan muusta…

Toinen juttu on jälleen kerran tasa-arvo dopingasioissa. En näe periaatteellista eroa huulirasvan tai hormonilihan välillä. Jos Johaugin elimistöstä olisi nyt löytynyt pieni määrä klenbuterolia, olisiko hänet päästetty pahasta? En usko.

Monella taholla on epäilty, että yleisurheilussa suojellaan etenkin jamaikalaisia ja yhdysvaltalaisia huippu-urheilijoita. Tosin yhtä lailla on epäilty, että norjalaisia huippuhiihtäjiä suojellaan.

Etenkin jamaikalainen pikajuoksumahti on valtava myytti, jonka varassa yleisurheilu pitkälti elää ja hengittää Usain Bolt etunenässä. Maasta on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana huikea määrä supertason pikajuoksijoita, niitä tuntuu pulpahtelevan pinnalle vuosi toisensa jälkeen. Aika moni katoaa nopeasti kuvioista. Käryjäkin on käynyt.

En väitä mitään, mutta yleisurheilun suosiolle ja samalla sen kansainväliselle liitolle IAAF:lle olisi raju takaisku niin imagollisesti kuin taloudellisesti, jos jamaikalaisia huippupikajuoksijoita ei olisi. Ja niin olisi myös KOK:lle. Siksi en täysin sylje siihen lasiin, jonka pohjalla salaliittoteoreetikot jupisevat tästä asiasta.

Mitä jos hiihdossa suojellaan norjalaisia, pikajuoksussa jenkkejä ja jamaikalaisia, kestävyysjuoksussa kenialaisia ja etiopialaisia? Ei se täysin mahdoton ajatus ole, sillä mitä lajien arvokisat olisivat ilman heitä? Kuin häntä ilman koiraa.

Visio on kuvottava. En haluaisi millään uskoa siihen. KOK ja myös IAAF painiskelevat omien korruptiosyytöstensä kanssa, joten kai se on uskottava, että kaikki on mahdollista. Raha ratkaisee ja sitä näissä piireissä pyörii todella paljon. Yhtä paljon pyörii omaa etuaan ajavia vähintään seminarsistisia ihmisiä johtopaikoilla. Aika ajoin joku huipputason urheilija on narautettava, että uskottavuus säilyy. Mutta narautetaanko kaikki, siinä vasta kysymys?

Pienten lajien ja pienten maiden urheilijoita on helppo käräyttää, samoin venäläisiä jostain kumman syystä. On suorastaan käsittämätöntä, että kaikki venäläiset yleisurheilijat ovat edelleen arvokisapannassa. On täysin varmaa, että joukossa on lukuisia puhtaita urheilijoita, vaikka panna perustuukin todistusaineistoon valtiojohtoisesta dopingista. Kaksinaismoralismin kukka ei pelkästään kuki, vaan räikeä horsmapelto suorastaan lainehtii myrskytuulessa.

Olen ennen luottanut WADA:n puolueettomuuteen, mutta viime vuosien aikana on alkanut putoilla uutisia, jotka ovat nakertaneet luottoani. WADA:n piti olla lajiliitoista ja maista riippumatta täysin puolueeton elin, jolla on valta ja voima dopingasioissa. Ei kai vain korruption pitkä koura ole päässyt rouhaisemaan sinnekin?

Jos oikein karusti kärjistää, niin WADA perustettiin juuri siksi, että saataisiin kitkettyä toimijoita, millaiseksi se on nyt itse hiljalleen muodostumassa. Kohta varmaan perustetaan jokin elin, joka alkaa valvoa WADA:a. Helpommallakin näistä ongelmista päästäisiin. Esimerkiksi ihmisten rehellisyydellä.

X