Pitkästä aikaa Curlingin huumaa – yllättääkö suomalaispari?

Jaa artikkeliTilaa Seura

Siitä on jo 12 vuotta, kun Suomi oli viimeksi curlingissa mukana olympialaisissa. Tämä tapahtui Torinossa 2006. Niiden olympialaisten curling-mittelöt syöpyivät lähtemättömästi monen suomalaisen mieliin.

Koko laji räjähti täysin odottamatta suomalaisten tajuntaan, kun Markku Uusipaavalniemen nerokkaasti kipparoima miesten joukkue pelasi voitosta voittoon selviytyen yllättäen aina finaaliin asti. Tuloksena oli hopeamitali, kun Kanada oli finaalissa parempi. Yksi osa kisahuumaa oli lakonisesti rautaisella ammattitaidolla curlingia selostanut legendaarinen Voitto Liukkonen. Koskaan aiemmin curling ei ollut juuri suomalaisia kiinnostanut, joten puheet menestyshullusta kansasta eivät ole täydellistä puppua.

Lajiin syntyi buumi. Curlinghalleja nousi Suomen niemiin ja notkelmiin, mutta into laantui nopeasti – kuten myös kansainvälinen suomalaismenestys. Se menestyshulluus…

Nyt Suomi on jälleen mukana, lajina on ensi kertaa olympiaohjelmassa oleva sekakilpailu, joukkueessa on nainen ja mies. Suomea edustavat 30-vuotias Oona Kauste ja 49-vuotias Tomi Rantamäki. Samalla tehdään suomalaista olympiahistoriaa, sillä Rantamäki on olympiahistorian vanhin suomalaisurheilija. Edellinen oli vuoden 1928 St. Moritzin kisoissa taitoluistellut 46-vuotias Walter Jakobsson.

Curling on hieman arvaamaton laji. Ei 2006:kaan kukaan uskonut, että Suomi menestyy. Nytkin kaksikkomme mahdollisuuksia on hankala arvioida. Epävarmuutta tuo se, että pari oli hiljattain SM-kilpailuissa vasta neljäs.

Vuonna 2017 parikilpailu oli mukana MM-kilpailuissa. Suomea edusti sama pari kuin nyt. Mukana oli peräti 39 joukkuetta. Suomi oli A-lohkon kolmas ja selvisi jatkoon eli 16 parhaan joukkoon. Tuloksena oli lopulta seitsemäs sija. Mestariksi pelasi Sveitsi, Kanada otti hopeaa ja Kiina pronssia. Neljännesvälierissä Suomi löi USA:n, mutta puolivälierissä Tshekki oli parempi niukasti 6-5. Yhtä niukasti (6-7) Tshekki hävisi välierissä mestari Sveitsille. Näiden tulosten varjossa mahdollisuuksia on.

MM-kisojen mitalijoukkueista mestari Sveitsin pari on yllättäen vaihtunut, sen sijaan Kanada ja Kiina ovat mukana samalla kaksikolla.

Alkusarja pelataan tiiviillä tahdilla, sillä kaikki seitsemän matsia käydään neljän päivän sisään. Torstaina Suomi kohtaa klo 2.05 yöllä isäntämaa Etelä-Korean, toinen matsi on klo 13.05, ja siinä on vastassa hallitseva maailmanmestari Sveitsi. Voitot näistä heti kättelyssä ja Suomen tilanne alkaa näyttää jo enemmän kuin lupaavalta.

Syntyykö samanlainen buumi kuin vuonna 2006?

Mäkihypyssä tärkeä karsinta

Torstaina iltapäivällä nähdään myös normaalimäen karsinta alkaen klo 14.30. Mukana ovat suomalaisista Janne Ahonen, Eetu Nousiainen, Antti Aalto ja Andreas Alamommo. Kauden maailmancupeissa suomalaisilla on ollut suuria vaikeuksia selvitä edes kilpailuun, toisesta kisakierroksesta eli maailmancupin pisteistä puhumattakaan. Nyt tilannetta helpottaa hiukan se, että maakiiintiöt ovat pienemmät kuin maailmancupissa; mukana karsinnassa on 65 kilpailijaa, joista vain 15 putoaa pois. Kun osallistujalistaa katsoo, ei karsinnasta silti tule todellakaan läpihuutojuttua yhdellekään suomalaiselle.

Janne Ahonen hyppäsi kohtuullisesti lentomäen MM-kilpailuissa, Antti Aalto on muutaman kerran tehnyt hyvää tulosta maailmancupissa. Silti äärimmäisen kylmä ja karu fakta on, että maailmancupissa kaikki suomalaishyppääjät yhteensä ovat keränneet tällä kaudella 19 pistettä, niistä Aalto 13 ja Nousiainen kuusi. Vertailun vuoksi maailmancupin johtaja Puolan Kamil Stoch on haalinut yksin 863 pistettä. Suomalaisten sijoitukset maailmancupissa ovat 47 ja 55.

Faktoihin nojaten voimme odottaa korkeintaan 1-2 suomalaisen pääsyä itse kilpailuun, mutta toki kaikki on mahdollista – sekin, ettei itse kilpailussa nähdä yhtään suomalaista. Tilanne on äärimmäisen surullinen; suomalainen mäkihyppy on romahtanut heikoimpaan jamaan koskaan, kansainvälisen teknisen kehityksen kelkasta on pudottu pahasti.

Päivän erikoisuus:
Mäkihyppykarsintaan osallistuu myös yski turkkilainen, Fatih Arda Ipcioglu. Hän on ensimmäinen turkkilainen lajin olympiahistoriassa. maailmancupissa hän on ollut kolmesti karsimassa tällä kaudella, sijoitukset olivat 63, 64 ja 66. Hän keräsi kuitenkin Continental cupissa niin paljon pisteitä, että lunasti olympiapaikan. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että suomalainen Pekka Niemelä on valmentanut Turkin maajoukkuetta vuodesta 2014. Valtio on satsannut lajiin paljon rahaa, nyt ainakin yksi hedelmä on päästy poimimaan. Toivoa sopii, ettei Turkin poika pistä suomalaisia pataan…

X