Lauantaina mitaliodotuksia – Krista ja Kaisa hamuavat olympiamenestystä

Jaa artikkeli

Lauantaina Pyeongchangin olympialaisissa nähdään ensimmäiset suomalaiset, jotka ovat jopa selkeästi mitalisuosikkien joukossa, etunenässä Kaisa Mäkäräinen ampumahiihdon pikakilpailussa.

Oona Kauste ja Tomi Rantamäki jatkavat toivottomalta näyttävää taivallustaan curlingin parikilpailussa, mahdollisuudet ovat jo kurahtaneet jatkopeleihin.

Paljon mielenkiintoisempi yön suomalaislaji on lumilautailun slopestylen karsinta, missä on mukana peräti neljä suomalaista, Kalle Järvilehto, Peetu Piiroinen, Rene Rinnekangas ja Roope Tonteri.

Joukkueessa kohtaavat suomalaisen lumilautailun ääripäät; 30 vuotta kisojen aikana täyttävä konkari – vuoden 2010 lumikourun olympiahopeamitalisti – Peetu Piiroinen sekä uusi nuori kasvo, 18-vuotias Rene Rinnekangas. Piiroinen kertoi lopettavansa olympiauransa näihin karkeloihin, Rinnekankaan arvokisaura on sen sijaan vasta alussa. Kaveri tuntuu olevan pirteä poikkeus, jolla on kaikki ainekset kansansuosikiksi; hilpeä kikkarapää kävi mm. Suomen tiedotustilaisuudessa kättelemässä joka ikisen paikalle saapuneen toimittajan. Persoonia ja värikkäitä kavereita urheilussa ei ole koskaan liikaa.

Lisäksi Rinnekangas on jo nyt jopa potentiaalinen mitalisti aivan nappionnistumisella. Hän oli nimittäin kuukausi sitten Yhdysvalloissa maailmancupiin kuuluvassa Snowmass-kilpailussa neljäs. Piiroinen oli saman kisan 11:s. Herätyskellot on syytä virittää, sillä slopestylen karsinta alkaa jo kello 03.00 ensi yönä. Kaikki neljä suomalaista ovat mukana ensimmäisessä karsintaryhmässä.

Maastohiihtäjät päästetään irti

Slopestylen jälkeen ehtii muutaman tunnin torkahtaa, sillä klo 9.15 alkaa kisojen ensimmäinen maastohiihtolaji, naisten yhdistelmäkilpailu. Suomea edustavat Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Laura Mononen ja Johanna Matintalo. Pärmäkoski sairasteli kisojen alla ja joutui palaamaan kotiin viimeistelyleiriltä. Viime hetken tietojen mukaan hän on kuitenkin täydessä kisaiskussa.

Niin on syytä ollakin, sillä mitalipallille pääsy vaatii huippusuoritusta. Tätä kilpailumuotoa ei kovin paljon hiihdetä – eikä oikein yksikään urheilija siitä pidä. Kilpailussa hiihdetään ensin 7,5 kilometriä perinteisellä, sitten sama matka vapaalla. Monoja ei vaihdeta, mikä asettaa omat haasteensa ja monelle urheilijalle hiukan epämiellyttävän tunteen.

Kauden ainoa pursuit on hiihdetty joulukuun alussa Lillehammerin maailmancupissa. Silloin voiton vei Ruotsin Charlotte Kalla. Hän oli ylivoimainen, sillä kaikki muut jäivät yli 20 sekuntia. Ja vaikka kilpailusta on aikaa yli kolme kuukautta, on olympiakilpailun mitalisuosikkien nimilista tismalleen sama kuin tuon kilpailun kahdeksan kärki: Kalla, norjalaiset Heidi Weng, Ranghild Haga ja Marit Björgen, Yhdysvaltain Jessica Diggins, Itävallan Teresa Stadlober, Pärmäkoski ja Norjan Ingvild Flugstad Östberg.

Pärmäkoski oli tuolloin seitsemäs noin 30 sekuntia kolmospaikasta ja yli minuutin Kallasta. Hän hallitsee hyvin molemmat hiihtotavat ja on myös erinomainen loppukirissä, joten jos kalusto on viimeisen päälle ja hiihtäjä iskussa, mitalitaistelu on mahdollista. Muut suomalaiset kamppaillevat sijoista 10-15 järjestyksessä Niskanen, Mononen, Matintalo. Tosin Niskasen potentiaali on selkeästi kovempi, mitä tällä kaudella on toistaiseksi nähty. Jos kunto on pulpahtanut pintaan viimeistelyleirillä, mahdollisuuksia on paljon parempiinkin sijoituksiin.

Mitaliodotuksia nostaa se, että vuosi sitten Lahden MM-kisoissa Pärmäkoski otti tässä lajissa hopeaa Björgenin jälkeen. Kalla vei tuolloin pronssin. Mononen oli 13:s, Matintalo 29:s, Niskanen ei ollut mukana.

Kaisa Mäkäräisen kultajahti alkaa

Jos käy niin, ettei avausmitalia tule maastohiihdosta, toinen sauma aukeaa pari tuntia myöhemmin. Naisten ampumahiihdon pikakilpailussa Kaisa Mäkäräinen on yksi suurimmista suosikeista, vaikka hänkin sairasteli kisojen alla. Myös Mäkäräinen on kertonut, että nyt kaikki on kuitenkin kunnossa. Kilpailu alkaa klo 13.15.

Naisten puolella kilpailu maailmancupissa on ollut erittäin tasaista, voittajia on nähty useita. Mäkäräisen kovimmat vastustajat ovat Slovakian Anastasia Kuzmina, Italian Dorothea Wierer, Saksan Laura Dahlmeier ja Valko-Venäjän Daria Domratsheva.

Mäkäräinen johtaa kokonaismaailmancupia, sprintticupissa hän on kolmantena. Parhaiten sprinteissä tällä kaudella ovat onnistuneet Kuzmina sekä hieman yllättäen Tshekin Veronika Vitkova, joka on myös nostettava mitaliehdokkaiden joukkoon kuten myös Norjan Tirill Eckhoff.

Kun pikamatka hiihdettiin viimeksi maailmancupissa kolmisen viikkoa sitten, voiton vei Eckhoff, Dahlmeier oli kakkonen ja Vitkova kolmas, kaikki nolla-ammunnoilla. Ja juuri siinä on ainoa mahdollisuus mitalipallille nytkin, oikeastaan yhtään sakkoa ei saisi ampua. Jos mono on oikein syönnillä, voivat parhaat hiihtäjät toki yhden sakon kestää ja olla silti mitalitaistelussa. Esimerkiksi Mäkäräinen ampui viime maailmancupissa peräti kolme sakkoa ja oli 26:s 1.33 kärjestä. Mari Laukkaselle kävi vielä kehnommin, sakkoja tuli neljä. Hänkin on hurja hiihtäjä, joten ammunnan onnistuessa Laukkanenkin voi tapella kärkisijoista.

Mäkimiehet jämäsijoilla

Oi niitä aikoja, kun olympialaisten mäkikisat olivat suomalaisille kisojen kliimakseja. Eivät ole enää. Suomi on vajonnut järkyttävän syvälle suohon, eikä näistä kisoista tule varmuudella menestystä. Kun vain muutama ukko pudotettiin karsinnassa pois, pääsivät kaikki suomalaiset Andreas Alamommo, Janne Ahonen, Antti Aalto ja Eetu Nousiainen normaalimäen kilpailuun mukaan.

Ahonen on hypellyt hyvin harjoituksissa, joten pieniä saumoja 20 joukkoon voisi nappionnistumisella olla – se tosin kertoo kaiken suomalaisten nykytilasta. Muut suomalaiset ovat ennalta tasaisia, mutta pääsy edes 30 parhaan joukkoon vaatisi isoa parannusta karsintakilpailuun. Rukoillaan parasta ja pelätään pahinta…

Päivän erikoisuus:
Kaukalopikaluistelu eli short track alkaa myös huomenna. Suomalaisia ei ole mukana. Se on omalla tavallaan ihme; maamme on täynnä kaukaloita ja nopeita jääkiekkoilijoita, eikä pikaluistelukaan kärjen osalta huonossa hapessa ole. Luulisi, että tästä porukasta väkisinkin ohjautuisi esimerkiksi entisiä jääkiekkoilijoita tähän lajiin, mutta ei. Menestysmahdollisuuksiakin todennäköisesti olisi. Jäämme odottamaan, koska joku herää potentiaaliseen olympiamenestykseen. Tämä on muuten yksi laji, jossa isäntämää Etelä-Korean urheilijat ovat maailman huippuja.

Lauantain aikataulu:

02.05 Curling: Sekanelinpeli, NOR – FIN
03.00 Lumilautailu: M, slopestyle, karsinta
09.15 Hiihto: N, 7,5 km/p + 7,5 km/v
09.40 Jääkiekko: N, Japani – Ruotsi
12.10 Ohjaskelkkailu: M, 1. ja 2. erä
13.00 Pikaluistelu: N, 3 000 m
13.05 Curling: Sekanelinpeli, FIN – CHN
13.15 Ampumahiihto: N, 7,5 km
14.10 Jääkiekko: N, Sveitsi – E-Korea
14.28 Pikaluistelun Short track: M, 1500 m
14.35 Mäkihyppy: M, normaalimäki

X