Iivo Niskanen areenalle – tuleeko toinen mitali?

Jaa artikkeli

Sunnuntaina Pyeongchangin olympialaissa kilpailee iso tukku suomalaisia. Maailmanmestari Iivo Niskanen avaa olympiaurakkansa yhdistelmäkilpailussa.

Suomalaissuoritukset yön tunteina avaavat Oona Kauste ja Tomi Rantamäki viimeisellä curlingin pakkopullallaan. Kello 02.05 vastassa on USA. Takana on pelkkiä tappioita, joten nyt on viimeinen hetki pesaista edes hiukan kasvoja.

Alppinisti Andreas Romarin kausi on ollut hankaluuksia täynnä. Tammikuussa Wengenin alppiyhdistetyssä Romar oli syöksyssä 13:s, mutta pelkän syöksylaskun maailmancupissa kauden paras sijoitus on 26:s Beaver Creekissa joulukuun alussa. 28-vuotiaan Romarin ura on ollut laskussa osin pahan vammakierteen vuoksi. Uusi noste voisi löytyä, jos nyt tulisi onnistuminen.

Sotshin kisojen slopestylen hopeamitalisti Enni Rukajärvi aloittaa kisansa karsinnalla – sen pitäisi olla mitalitoivolle läpihuutojuttu.  Rukajärvi on tosin ollut maailmancupissa tällä kaudella parempi Big Airissa kuin slopetylessa, mutta kyllä se sieltä selkäytimestä tulee.

Aamukaffen aikaan miehet avaavat maastohiihtokilpailut näissä olympialaisissa yhdistelmähiihdolla. Ensin mennään perinteisellä 15 kilometriä, sitten sama vapaalla. Mukana ovat Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Lari Lehtonen ja Perttu Hyvärinen.

Vuosi sitten MM-Lahdessa Niskanen ei tätä matkaa suksinut, muut kolme olivat mukana. Lari Lehtonen teki ehkä uransa parhaan hiihdon oltuaan yhdeksäs. Hän jäi tiukassa taistelussa pronssista vain viitisen sekuntia. Heikkisen sijoitus oli 18 ja Hyvärisen 29. Maailmanmestariksi suksi Venäjän Sergei Ustjugov, Norjan Martin Johnsrud Sundby oli toinen ja maanmies Finn Haagen Krogh kolmas.

Tämän kauden ainoassa yhdistelmäkisassa joulukuussa Lillehammerissa Norja nappasi neloisvoiton. Ykkönen oli kauden sensaatio, vasta 21-vuotias Johannes Høsflot Klæbo. Sundby oli kakkonen, Hans Christer Holund kolmas ja Simen Hegstad Krueger neljäs. Niskanen sinnitteli mainiosti ja oli seitsemäs 16 sekuntia keulasta. Lehtonen oli 43:s.

Tämä on kuitenkin Niskaselle välipala, hän tähtää etenkin päätöslajiin 50 kilometrille. Toki kaikki on pelissä ja menestysmahdollisuuksiakin on. Norjalaisrintamaa on kuitenkin hankala rikkoa. Heikkisen kausi on ollut tahmainen, pientä valopilkkua näkyi sentään viimeisessä maailmancupissa ennen olympialaisissa. Lehtonen ja Hyvärinen ovat molemmat hankaluuksien jälkeen nousuvireessä. Niskanen tappelee kärkikahinoissa, niin myös Heikkinen, jos viimeistely on onnistunut. Lehtoselta ja Hyväriseltä voinemme odottaa sijoja 15-20. Tosin ei Lehtoselta kukaan viime vuonna Lahdessakaan niin hyvää hiihtoa odottanut.

Naisten jääkiekkojoukkueemme aloittaa kisaurakan heti kovalla testillä, kun vastaan tulee USA. Laji on ollut olympiaohjelmassa vuodesta 1998. Yhtä kertaa lukuun ottamatta finaalissa ovat pelanneet USA ja Kanada, jenkeillä on yksi olympiakulta. Suomi ei ole koskaan ollut MM- tai olympiafinaalissa, USA:lla on yksi olympiakulta, kolme hopeaa ja yksi pronssi. Maailmanmestaruuksia sillä on kahdeksan ja kymmenen MM-hopeaa. USA on vienyt neljä edellistä maailmanmestaruutta. Altavastaajia ollaan, mutta ei ero valtava ole; viime vuoden MM-kisoissa USA oli parempi 5-3 ja Sotshin olympialaisissa 3-1.

Miesten ampumahiihto on kyntänyt Suomessa jo vuosikausia todella syvällä. Nyt on pientä orastavaa toivoa. 22-vuotias Tero Seppälä on saanut kerätyksi tällä kaudella 44 maailmancupin pistettä, paras sijoitus on 24:s. Nyt hiihdetään pikakilpailu eli 10 kilometriä. Seppälän ammuntaprosentti tällä kaudella on vain 74, mikä tietää keskiarvona pikakilpailussa 2-3 sakkoa. Suksi kulkee mukavasti, joten jos ammunta toimii, mahdollisuuksia on jopa sijoille 15-20.

Muut suomalaiset kilpailussa ovat Tuomas Grönman ja Olli Hiidensalo. Grönman on hyvä ampuja, Hiidensalo parempi ladulla. Kaksikko käy lähinnä kisaa paikasta sekaviestissä.

 

Sunnuntain ohjelma:

02.05 Curling: Sekanelinpeli, FIN – USA
03.00 Lumilautailu: M, slopestyle, finaali
03.00 Taitoluistelu: Joukkuekilpailu
04.00 Alppihiihto: M, syöksylasku
06.30 Lumilautailu: N, slopestyle, karsinta
08.15 Hiihto: M 15 km/p + 15 km/v
09.00 Pikaluistelu: M, 5 000 m
09.40 Jääkiekko: N, Suomi – USA
12.30 Freestyle: N, kumparekarsinta
13.00 Ohjaskelkkailu: M, 3. ja 4. erä
13.05 Curling: Sekanelinpeli, tie-break
13.15 Ampumahiihto: M, 10 km
14.00 Freestyle: N, kumparefinaali
14.10 Jääkiekko: N, Kanada – Venäjä

X