Krista Pärmäkoski pelasti – olympialaisissa muuten umpisurkea suomalaispäivä

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lauantaina Pyeongchangissa suurimmat odotukset kohdistuivat Krista Pärmäkoskeen ja Kaisa Mäkäräiseen. Päivästä tuli suomalaisittain kaksijakoinen, kun Pärmäkoski otti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen olympiamitalin, mutta Mäkäräinen epäonnistui pahasti. Kuten niin moni muukin suomalainen.

Päivä alkoi suomalaisittain curlingilla. Oona Kauste ja Tomi Rantamäki hävisivät ensin Norjalle 6-7, sitten Kiinalle 5-10. Tilillä on nyt kuusi tappiota kuudesta ottelusta, viimeinen matsi on ensi yönä USA:ta vastaan. Kovin hääppöisesti kaksikon kisat eivät ole sujuneet.

Slopestylen karsinta oli pettymys. Roope Tonteri oli meikäläisistä paras, karsintaerän seitsemäs, mutta kaikki putosivat finaalista. Tonteri vain alle pisteen erolla. Peetu Piiroinen jäi finaalista jo neljä pistettä. Kalle Järvilehdon ja Rene Rinnekankaan kisa jäi sen kuuluisan kokemuksen keräämiseksi. Rinnekangas kaatui ja loukkasi kätensä melko pahasti.

 Mitalitili aukesi heti

Hiihdon yhdistelmäkilpailussa suomalaiset eivät päässeet ihan kärkikyytiin, vaan olivat perinteisen osuudella koko ajan ison kärkiporukan perällä. Ensimmäinen tiukka ylämäki karsi porukan 23 naisen mittaiseksi, kaikki suomalaiset pysyivät onneksi siinä. Sen jälkeen vauhti laski aika tavalla, eikä kukaan lähtenyt vielä iskemään. Toisella perinteisen kierroksella Marit Björgen löi lisää löylyä koneeseen ja eroja alkoi tulla. Myös suomalaisilla alkoi olla yllättäviä vaikeuksia. Varsinkin Krista Pärmäkosken tahmeus oli huolestuttavaa, hän alkoi perinteisen osuuden lopulla jäädä koko ajan enemmän lisää. Kerttu Niskanen sen sijaan pysyi paremmin keulan tahdissa. Pärmäkosken suksi kuitenkin parani loppua kohti ja hän tuli suksien vaihtoon kärkiporukassa.

Vapaan osuuden alussa kaikki muut suomalaiset putosivat, Pärmäkoski oli mukana 11 urheilijan kärkiporukassa. Toisella kierroksella iski Charlotte Kalla. Hän veti karkuun muilta ylämäessä. Pärmäkoski pysyi kakkosporukassa hyvin. Viimeisessä ylämäessä Björgen ja Pärmäkoski karistivat Ruotsin superyllättäjän Ebba Anderssonin. Loppusuoralla ruotsalainen vielä hätyytti tummuvaa Pärmäkoskea, mutta hän kesti ja nappasi hienosti pronssimitalin. Kalla oli ylivoimainen mestari, Björgen kakkonen.

Muut suomalaiset jäivät vapaalla kärjestä valtavasti. Etenkin Kerttu Niskasen taipuminen peräti 1.30 kärjestä on huolestuttavaa – hän oli lopputuloksissa 16:s, Laura Mononen 19:s 2.08 keulasta. Johanna Matintalo kaatui viimeisessä isossa alamäessä, mikä söi monta sijaa. Hän oli 24:s vain yhdeksän sekuntia Monosesta. Puhtaat paperit Pärmäkoskelle ja Matintalolle, Mononen oli vaisu, Niskanen vielä vaisumpi odotuksiin nähden.

Ampumahiihdosta raskas pettymys

Ampumahiihdon pikamatkasta odotettiin lisää mitalisadetta, mutta mitä vielä. Kaisa Mäkäräinen ampui kolme sakkoa ja oli vasta 24:s. Suksi kyllä kulki tuttuun tapaan, mutta kolme pummia pikakisaan on auttamatta liikaa. Kärkeen tuli eroa 1.30. Mari Laukkanen ampui vielä surkeammin; viisi ohilaukausta, sija 64 ja liki kolme minuuttia kärjestä. Laura Toivanen oli 77:s ja Venla Lehtonen 79:s, mutta heiltä ei isoja odotettukaan. Toki parempaa, mitä nyt nähtiin. Joukkuesuorituksena lähinnä masentava.

Miesten mäkihypyn normaalikilpailu sujui sekin synkissä merkeissä. Kukaan suomalainen ei ollut lähelläkään toisen kierroksen paikkaa. Andreas Alamommo oli 38:s, Janne Ahonen 40:s, Eetu Nousiainen ja Antti Aalto kisan kaksi viimeistä, sijoilla 49 ja 50. Kyllähän me tiedämme kaikki, että syvällä ollaan, mutta kuinka penteleessä näin järjettömän syvällä?

Olipahan pettymysten päivä Krista Pärmäkoskea lukuun ottamatta. Hänen lisäkseen muutama urheilija teki suunnilleen omantasoisensa suorituksen, kaikki muut kyykkäsivät erittäin raskaasti. Sanoikos joku joskus, että mitali heti kisojen alussa vapauttaa koko joukkueen. Niin ei käynyt ainakaan tänään. Paremman huomisen toivossa…

X