Iivo Niskanen taktikoi itsensä pihalle

Jaa artikkeliTilaa Seura

Jos oli Pyeonchangin lauantai Krista Pärmäkoskea lukuun ottamatta mollivoittoinen, eipä sujunut sunnuntai yhtään sen paremmin.

Mutta olipahan mielenkiintoinen miesten yhdistelmähiihtokilpailu. Kun tuota katseli, tuli jopa mieleen, miksi laji poistuu olympiaohjelmasta. Kilpailu oli erittäin monivivahteinen ja yllätyksellinen.

Iivo Niskanen lähti perinteisen osuudella rohkeasti vetämään ja otti muutamankin irtioton, vaikka tuuli oli äärimmäisen navakka. Niskanen joutui moneen kertaan puskemaan hurjaan vastatuuleen kärjessä. Niskanen kuvaili jälkikäteen, että ampui omalla taktiikallaan itseään jalkaan. Mutta mukavahan sitä oli katsoa niin kauan kuin sitä kesti. Järkeä ei toiminnassa ollut, mutta hullunrohkeutta sitäkin enemmän.

Perinteisellä Niskanen oli keulilla, mutta vapaalla hiihto hiipui. Loppusijoitus oli 19:s, eroa kärkeen tuli 1.19.

Kilpailun voittotaistelu oli dramaattinen monessakin mielessä. Norjan Simen Hegstad Krüger kaatui alussa ja oli pahimmillaan keulasta jo 37 sekunnin päässä. Sieltä hän kuitenkin vain vapaan osuudella tuli ja jätti muut käsittämättömän selkeästi. Ei ollut vauhtiin asiaa Dario Colognalla, ei Martin Johnsrud Sundbyllä, eikä kauden sensaatiolla Johannes Hösflot Kläbolla. Joka tapauksessa Norja vei kolmoisvoiton; Sundby oli kakkonen ja Hans Christer Holund kolmas. Kläbo oli kymmenes 43 sekuntia keulasta.

Muilla suomalaisilla oli kaikkea muuta kuin pöljä päivä. Matti Heikkinen oli perinteisellä täysin kaakaolla, hän jäi kärjestä ennen suksien vaihtoa 1.32. Toivoa antoi toki se, että vapaalla Heikkinen hiihti hyvin ja oli maalissa 21:s 1.35 kärjestä.

Heikkinen oli vapaalla päivän seitsemänneksi nopein 26 sekuntia Krügeria hitaampana, mutta vapaan kolmanneksi nopeimpaan Venäjän Denis Spitsoviin tuli eroa vain kuusi sekuntia.

Lari Lehtonen ja Perttu Hyvärinen olivatkin sitten todella kaukana. Lehtonen oli 33:s 3.06 keulasta, vielä viime vuonna MM-Lahdessa hän oli juuri tämän kilpailun yhdeksäs vain viisi sekuntia pronssista. Hyvärinen hiippaili maalin sijalla 41, ero kärkeen oli 4.08.

Vaikka tämä laji ei ole koskaan ollut suomalaisten paraatimarssia, silti kokonaissuoritus oli pettymys.

Kova tuuli perui syöksylaskun, jossa Andreas Romar olisi ollut mukana. Samoin peruuntui myös naisten slopestylen karsinta, joten Enni Rukajärvi – kuten kaikki muutkin kilpailijat – pääsivät finaaliin, joka typistettiin kolmesta laskusta kahteen.

Curlingissa Oona Kauste ja Tomi Rantamäki löivät viimeisessä pelissään USA:n 7-5, joten yksi voitto seitsemästä pelistä sentään tuli. Loppusijoitus oli silti viimeinen eli kahdeksas.

Naisleijonat kamppailivat jääkiekon avauspelissään USA:ta vastaan. Eivätkä ihan huonosti kamppailletkaan. USA on voittanut neljä kertaa peräkkäin maailmanmestaruuden, mutta Suomi oli hyvin pelissä mukana. Päätöserään lähdettiin jenkkien 2-1 johdossa.  Päätöserän lopussa USA sai jäähyn ja Suomen tasoitus oli karvan päässä. Lopussa Suomi otti maalivahdin pois, mutta huippuhyviä paikkoja ei enää tullut. USA iski 3-1-niitin tyhjiin. Ihan kelpo avaus kuitenkin.

Miesten ampumahiihdon pikamatkalla olivat mukana Tero Seppälä, Tuomas Grönman ja Olli Hiidensalo. Eniten odotettiin Seppälältä. Suomalaiset tekivät kuitenkin kauden tasoonsa nähden kokonaisuutena aivan huikean kilpailun. Olli Hiidensalo ampui nollat ja oli 19:s vain 47 sekuntia kärjestä. Tero Seppälä oli sekunnin hitaampana 20:s. Nolla-ammunnalla hän olisi ollut jopa 10 parhaan joukossa. Tuomas Grönmanin hiihtovauhti ei riittänyt, mutta sija oli silti kelvollinen 45 ja paikka takaa-ajoon irtosi. Kuka olisi uskonut, että kaikki suomalaiset ovat mukaan 60 parhaan takaa-ajossa huomenna? Olisiko tässä orastavaa nousua suomalaiselle miesampumahiihdolle, mikä on kyntänyt vuosikausia täysin yössä?

X