Jatkuuko Krista Pärmäkosken mitalivire?

Jaa artikkeliTilaa Seura

Tiistaina olympialaisissa hiihdetään miesten ja naisten sprintit. Huikeita sloganeja haastatteluissa laukova Ristomatti Hakola sekä Krista Pärmäkoski ovat suurimmat mitalitoivomme.

Sprintti hiihdetään perinteisellä tyylillä, mikä on suomalaisille pieni etu. Miesten joukkueessa ovat Hakola, Iivo Niskanen, Martti Jylhä ja Lauri Vuorinen, naisissa Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen ja Johanna Matintalo.

Pärmäkoski avasi Suomen mitalitilin heti avausmatkalla yhdistelmähiihdossa. Nytkin mahdollisuuksia on. Pärmäkosken kauden perinteisen sprintin maailmancupin sijoitukset ovat 6, 2 ja 11. Saarisen ja Niskasen kauden paras perinteisen sprinttisijoitus on molemmilla 22, Matintalon 28. Pärmäkoski lienee siis ainoa, jolla on sauma finaaliin ja pieni myös mitaliin. Tosin Ruotsin Stina Nilsson on ollut todella vahva tällä kaudella. Hän on voittanut kolmesta kilpailusta kaksi, niin myös edellisen Planicassa kolme viikkoa sitten. Silloin kakkonen oli Norjan Kathrine Rolsted Harsem, kolmas myös norjalainen Maiken Caspersen Falla. Lillehammerissa ykkönen oli Falla, toinen Pärmäkoski ja kolmas USA:n Sadie Björnsen. Rukan kauden avauksen vei Nilsson, Björnsen oli kakkonen ja Venäjän Julia Belorukova kolmas. Myös Harsem ja Pärmäkoski olivat finaalissa, joten kun tähän nippuun lisätään Norjan Heidi Weng, jenkki Jessica Diggins ja Ruotsin Ida Ingemarsdotter, on suosikkien lista valmis.

Miesten puolella Hakola on ollut parempi vapaan kuin perinteisen sprinteissä tällä kaudella, tosin Rukalla kauden avauksessa hän oli neljäs. Sen jälkeen ei finaalipaikkoja ole tullut. Niskasen sijat ovat tältä kaudelta 8, 10 ja 13, paras tuli juuri edellisestä Planican kilpailusta.

23-vuotiaan Lauri Vuorisen parhaat sijat ovat 7 ja 12, hän on yllätysvalmis ja ennakkoluuloton kaveri. Martti Jylhän perinteisen sprintit ovat tuoneet maailmancupissa sijat 10 ja 39.

Jos mietitään kilpailun suosikkeja, heitä on vain yksi. Norjan sensaatio Johannes Hösflot Kläbo on voittanut hiihtotavasta riippumatta kuusi kauden seitsemästä sprintistä. Perinteisellä hän on voittanut kaikki sprintit. Planicassa kolme viikkoa sitten hän joutui yllättävän tiukoille maanmiehensä Emil Iversenin kanssa. Kaikki muut jäivät hämmästyttävästi yli kahdeksan sekuntia. Muut finalistit olivat tuolloin ruotsalaiset Teodor Peterson ja Oskar Svensson, Norjan Eirik Brandsdal sekä Venäjän Gleb Retivikh. Joulukuussa Lillehammerissa Kläbon jälkeen tulivat venäläiset Sergei Ustjugov ja Alexander Bolsunov, Iversen ja kolmas norjalainen Sondre Turvoll Fossli. Ustjugovia ei näihin kisoihin tosin mukaan hyväksytty. Kauden näyttöjen perusteella Kläbo on selkeä ykkössuosikki, mutta hopean ja pronssin kohtalo on täysin auki.

Rata on erittäin raskas, mikä suosii hiukan distanssihiihtäjiä. Myös suomalaisia siis. Mitaliodotuksia on, mutta pieni yllätys sellainen olisi.

Halfpipessa konkarien kokoontumisajot

Jos tuuli ei tällä kertaa pilaa kilpailua, on alppinisti Andreas Romar rinteessä tiistaina, kun käydään alppiyhdistetty. Ensin lasketaan syöksy, sitten pujotellaan. Romarilla on ollut vaikeita vuosia jatkuvien loukkaantumisten takia, eivätkä odotukset ole ihan tapissa. 20 parhaan joukkoon pääsy olisi erittäin positiivinen tulos. Samalla se voisi antaa miehelle uutta itseluottamusta, vauhtia ja potentiaalia hänellä edelleen on.

Lumilautailun halfpipen karsintaan osallistuvat Peetu Piiroinen, Markus Malin ja Janne Korpi. 32-vuotias Korpi osallistuu jo neljänsiin olympialaisiinsa. Hän on ollut maailmancupissa parhaimmillaan 11:s, joten mahdollisuuksia hyvään sijoitukseen on. 30-vuotias Piiroinen on ollut tällä kaudella parhaimmillaan juuri halfpipessa. Hiljattain ennen olympialaisia hän oli Sveitsissä seitsemäs. Suomen superkokeneen joukkueen täydentää 30-vuotias Markus Malin. Hän oli vuosi sitten MM-kisojen kuutonen. Tämän kauden maailmancupissa ei ole vielä kulkenut ihan parhaalla mahdollisella tavalla, sillä Malinin uudet temput eivät ole täysin vielä loksahtaneet kohdilleen. Josko nyt loksahtaisivat? Suomen joukkue on vahva ja äärimmäisen kokenut, olisi iso pettymys, jos vähintään kaksi ei finaaliin selviä.

Naisten jääkiekkojoukkue kohtaa kivikovan Kanadan. Suomi hävisi avauspelin USA:lle, mutta esitys oli pirteä. Kanada on vähintään USA:n veroinen, joten edessä on taas kivikova haaste. Maalivahti Noora Rädyltä vaaditaan jälleen täydellistä venymistä. Jo tasapelikin olisi Suomelta nappionnistuminen. Avauspelissään Kanada murjoi Venäjän 5-0.

Päivän erikoinen:

Naisten ohjaskelkkailussa on mukana Nigerian Simidele Adeagbo. 36-vuotias urheilija aloitti kelkkailun vasta vuosi sitten, vuosituhannen alussa hän oli yleisurheilija. Kolmiloikassa syntyi tulos 13,99, pituudessa 636 ja 100 metrillä 11,96. Hän on ensimmäinen afrikkalainen naisurheilija tämän lajin olympiahistoriassa. Lajivalintaa selittänee se, että hän on syntynyt Kanadassa ja asunut Yhdysvalloissa lähes koko ikänsä.

Tiistain ohjelma:

02.05 Curling: Sekanelinpeli, pronssiottelu
03.00 Lumilautailu: N, halfpipe-finaali
04.30 Alppihiihto: M, alppiyhdistetyn syöksy
06.00 Lumilautailu: M, halfpipe-karsinta
08.00 Alppihiihto: M, alppiyhdistetyn pujottelu
09.40 Jääkiekko: N, Kanada – Suomi
10.30 Hiihto: M/N, sprintit, karsinnat
12.30 Ohjaskelkkailu: N, 3. ja 4. erä
13.00 Hiihto: M/N, sprintit, finaalit
13.00 Pikaluistelu: M, 1 500 m
13.05 Curling: Sekanelinpeli, finaali
14.10 Jääkiekko: N, USA – OAR (Venäjä)
14.11 Short track: N, 500 m

X