Tuuliolojen armoilla – Enni Rukajärvellä huikeaa hallintaa, Kaisa Mäkäräisellä ei

Jaa artikkeliTilaa Seura

Rajut tuuliolot nousivat pääosaan olympialaisissa maanantaina. Enni Rukajärvi hallitsi slopestylen finaalissa olosuhteet kokemuksellaan ja nappasi upeasti pronssimitalin.

Haastetta lisäsi se, että finaalissa oli normaalin kolmen laskun sijaan vain kaksi yritystä. Rukajärvi kaatui ensimmäisen runinsa, mikä lisäsi painetta entisestään. Hän kuitenkin hallitsi tilanteen fantastisesti ja vei pronssin 1,4 pisteen erolla, hopea jäi alle pisteen päähän. Mitalin uusiminen Sotshin hopean jälkeen oli todella kova juttu – varsinkin, kun Rukajärvi ei ole kovin paljon slopestylessa kilpaillut. Moni huippu ei painetilannetta ja hurjia tuulioloja kestänyt, esimerkiksi kaikki kovat japanilaiset Yuka Fujimoria lukuun ottamatta ja Uuden-Seelannin Zoi Sadowski Synnott epäonnistuivat molemmissa laskuissaan.

Rukajärvi kertoi jopa pohtineensa toisen laskun väliin jättämistä, koska tuuliolot olivat jopa vaaralliset. Onneksi ei jättänyt. Suomalaisen mielestä kilpailu olisi pitänyt keskeyttää ja siirtää, koska riskit olivat kieltämättä isoja. Onneksi pahoja loukkaantumisia ei tapahtunut.

Mäkäräisellä vaikeaa

Jos hallitsi Rukajärvi mestarillisesti äärihankalat olot, Kaisa Mäkäräiselle kävi täysin toisin. Hän ampui 10 kilometrin takaa-ajokisassa erittäin hankalissa ja vaihtelevissa tuulioloissa ensimmäisen paikan nolille, mutta toinen makuu ja ensimmäinen pysty toivat molemmat peräti kolme sakkorinkiä. Viimeinen pysty meni taas nollille, mutta kisa oli jo pilalla. Toki moni muukin ampui hurjasti sakkoja.

Olympiavoittaja Saksan Laura Dahlmeier ampui ainoastaan yhden sakon, mikä oli huima suoritus. Samoin teki pronssinainen Ranskan Anais Bescond. Hurjalla hiihdolla hopealle noussut slovakialainen Anastasia Kuzmina ampui neljä sakkoa. Puhtaasti ei ampunut kilpailussa yksikään urheilija yhteen pummiinkin pystyi vain kuusi kilpailijaa. Mäkäräinen oli lopulta 22:s 2.46 kärjestä. Pronssiin jäi eroa 2.16, joten laskennallisesti kahdella sakolla olisi voinut olla saumoja mitaleille, mutta tämä nyt on turhaa jossitteluspekulointia. Vaikka Mäkäräinen hiihti hurjasti enemmän kuin moni muu, hän oli ladulla kolmanneksi nopein. Se antaa toivoa vielä jäljellä oleviin kahteen henkilökohtaiseen kilpailuun; kunhan vain ammunta sujuu edes kohtuullisesti.

Miesten ampumahiihdon takaa-ajoon lähdettiin ”omituisesta” tilanteesta, kun kaikki kolme suomalaista olivat mukana. Olli Hiidensalo lähti sijalta 19, Tero Seppälä 20 ja Tuomas Grönman 45. Hankalissa tuulioloissa kaikille tuli paljon sakkoja – toki myös muille kuin suomalaisille. Tero Seppälä ampui viisi sakkoa, mutta sijoitus oli silti mukava 25. Kolmas ampumapaikka oli kohtalokas, siitä tuli kolme sakkoa. Olli Hiidensalo ampui peräti seitsemän sakkoa, sija oli 35. Tuomas Grönmanin sakkosaldo oli kuusi ja sijoitus 55.

Kokonaisuutena suomalaiset suoriutuivat heikohkosta ammunnasta huolimatta ihan suhteellisen mukavasti. Tasonnousua on nähtävissä. Näistä askelmerkeistä miesten on mukava jatkaa kisoja.

Mäkihypyn kriisi jatkuu

Julia Kykkänen oli mukana normaalimäen kilpailussa. Avaushyppy kantoi 85 metriä ja sijoitus ensimmäisen kierroksen jälkeen oli 22. Metreissä suomalainen jäi kärjestä avaushypyllä 21,5 metriä, mikä on pikkumäessä valtava takamatka.

Toisella kierroksella Kykkänen hyppäsi vain 84 metriä, joten sijoitus putosi 23:nneksi. Olympiavoittaja Maren Lundbyn hyppy oli peräti 26 metriä pidempi. Pisteissä eroa tuli uskomattomat 112 pistettä.

Nyt 23-vuotias Kykkänen oli MM-kisoissa 2013 kymmenes ja kaikki näytti urakehityksen kannalta oikein hyvältä, Sotshissa 2014 hän oli 17:s. Hän on kuitenkin taantunut oikeastaan tismalleen samassa tahdissa kuin koko suomalainen mäkihyppy. Kumma juttu. Tai kumma ja kumma, ehkä se vain alleviivaa sitä faktaa, että suomalaiset ovat kollektiivisesti pudonneet lajin kehityksen teknisestä junasta pahan kerran.

Myös kumparelaskijat Jussi Penttala ja Jimi Salonen olivat tulessa. Penttala jäi toisen karsinnan viimeiseksi, mutta Salonen oli kahdeksas ja meni kuin menikin 20 laskijan finaaliin. Sijoitus finaalissa oli lopulta 16:s. Tämän voi laskea positiiviselle puolelle.

X