Kaisa Mäkäräinen onnistuu nyt – yhdistetyssä myös mitalisauma

Jaa artikkeliTilaa Seura

Kaisa Mäkäräisen kaksi ensimmäistä olympiastarttia menivät kehnon ammunnan vuoksi täysin penkin alle. Nyt on edessä 15 kilometrin kilpailu, mikä on Mäkäräisen toiseksi viimeinen mahdollisuus uran ensimmäiseen olympiamitaliin.

Tai siis toiseksi viimeinen näissä kisoissa. Mutta kun 35-vuotias Mäkäräinen on mennyt jo jokusen vuoden jatkonsa kanssa vuosi kerrallaan, niin en oikein näe häntä enää 39-vuotiaana seuraavissa olympialaisissa. Joten nyt kannattaa keskittyä vain näihin jäljellä oleviin kahteen henkilökohtaiseen kilpailuun. Vaikka paljon puhutaan, ettei Mäkäräisen pää kestä arvokisoja, en ole samaa mieltä. On hänellä kuitenkin kuusi arvokisamitalia ja yksi MM-kulta. Laji on vain niin äärimmäisen herkkä ja arvokisoja tasan kerran vuodessa.

Uskon vahvasti, että Mäkäräinen onnistuu jommassakummassa jäljellä olevassa henkilökohtaisessa kilpailussa ottamaan mitalin – ellei jopa molemmissa.

Kilpailun ehdoton ennakkosuosikki on Saksan Laura Dahlmeier, joka on ollut arvokisoissa käsittämättömän varma. Kuudesta viime henkilökohtaisesta arvokisastartista hän on voittanut viisi, vain viime vuoden MM-pikamatkalla hän ”jäi” hopealle. Uskomaton suoritus. Muita mitaliehdokkaita onkin sitten roteva tukku.

Jos on Mäkäräisellä näytön paikka, vähintään yhtä paljon on Mari Laukkasella. Hän ei päässyt pikamatkalla edes 60 joukkoon ja jäi ulos takaa-ajosta. Kyse on kuitenkin samasta naisesta, joka voitti viime kauden päätteeksi kaksi maailmancupin osakilpailua. Muista suomalaisista Laura Toivaselta voi odottaa sijoitusta parhaimmillaan jopa haarukkaan 20-30, Suvi Minkkinen kerää vain kokemusta. Toivasen epäonni avauskilpailussa meni monelta ohi, sijoitus oli 77. Mutta häneltä katkesi sauva ja aseen valjaat hajosivat kaatumisessa yli kilometri ennen maalia, siinä kohtaa hän oli matkalla uransa parhaaseen sijoitukseensa; väliajoissa Toivanen oli silloin sijalla 24. Hän sai uuden sauvan, mutta asetta piti kannatella toisella kädellä. Iso harmi, hänelle todella toivoisi nyt hyvän kilpailun.

Yhdistetyssä havisee positiivisesti

Yhdistetyn miehet pääsevät myös irti keskiviikkona. Tiedot kertovat, että Ilkka Herola on viimein löytänyt hyppyvireen mäessä; hiihdossa hän on ollut todella vahva läpi koko kauden. Nyt harjoitukset ovat sujuneet erinomaisesti. Herolan mielestä syy on ainakin osin siinä, että mäet ovat ns vanhan profiilin mäkiä, kuten Suomessa kaikki mäet. Jos Herola pääsee ladulle kympin sakissa alle minuutin mitalisijasta, hän on todella vahva. Myös Eero Hirvosella on erinomaiset mahdollisuudet hyvään menestykseen. Hirvonen on ollut tällä kaudella maailmancupissa kolmesti palkintopallilla ja kerran viides. Suomen joukkueen täydentävät Arttu Mäkiaho ja konkari Hannu Manninen. Mäkiahon parhaat MC-sijoitukset tällä kaudella ovat niinkin hyviä kuin 10 ja 13. Nuorukainen ailahtelee kuitenkin vielä. Manniselle kaiken a ja o on kohtuullinen onnistuminen mäestä. Jos sellainen tulee, sijat 10-20 ovat ihan haarukassa. Valitettavasti niitä ei ole kovin usein tullut.

Yhdistetyn joukkue on tehnyt päävalmentaja Petter Kukkosen johdolla uskomattoman hienoa työtä viime vuodet. Tilanne on faktisesti se, että meillä on nyt kaksi miestä, joilla on täydet mahdollisuudet henkilökohtaiseen mitaliin olympialaisissa, joukkuekilpailussa Suomi on jopa mitalisuosikki. Muutos viiden vuoden takaiseen tilanteeseen on uskomaton.

Huima halfpipen finaali

Yön pimeinä tunteina Suomen aikaa lasketaan lumilautailun halfpipen finaali. Karsinnan taso etenkin kärkipäässä oli suorastaan järkyttävän kova. Kun 11:ntenä finaaliin selvineen Peetu Piiroisen karsintapisteet olivat 77,50, peräti viisi miestä sai yli 90 pistettä. Karsinnan voittaja, yhdysvaltalainen lajilegenda Shaun White, iski taululle huikeat 98,50 pistettä. Jos ihmeitä ei tapahdu, Piiroisen pitäisi kuvaannollisesti syntyä täysin uudelleen taistellakseen mitalista, erot ovat isot. Kärkiviisikko oli kivikova, mutta sen takana tilaa on myös Piiroiselle hyvään finaalisijoitukseen.

Etenkin White, Australian Scotty James sekä Japanin Ayumu Hirano esittivät jo karsinnassa niin upeita temppuja, että finaali kannattaa totisesti katsoa.

Keskiviikon ohjelma:

02.05 Curling: M, 1. kierros
03.00 Taitoluistelu: Parit, lyhytohjelma
03.15 Alppihiihto: N, pujottelu, 1. kierros
03.30 Lumilautailu: M, halfpipe-finaali
05.10 Jääkiekko: N, Ruotsi – Sveitsi
06.45 Alppihiihto: N, pujottelu, 2. kierros
07.05 Curling: N, 1. kierros
08.00 Yhdistetty: Mäki (normaalimäki)
09.40 Jääkiekko: N, Korea – Japani
10.45 Yhdistetty: Hiihto, 10 km
12.00 Pikaluistelu: N, 1 000 m
13.05 Ampumahiihto: N, 15 km
13.05 Curling: M, 2. kierros
13.20 Ohjaskelkkailu: Parikilpailu
14.10 Jääkiekko: M, Slovakia – OAR (Venäjä)
14.10 Jääkiekko: M, USA – Slovenia

X