Kiekkoleijonat olympiatuleen – kiihkeä suomalaispäivä torstaina

Jaa artikkeli

Torstaina olympialaisissa on tulessa todella paljon suomalaisia. Neljä lisää tuli, kun naisten 15 kilometrin ampumahiihtokilpailu siirrettiin keskiviikolta tuulen takia torstaiksi.

Monia kiinnostaa erityisen paljon jääkiekko, vaikka NHL-pelaajat eivät olekaan mukana näissä kisoissa. Joissakin arvioissa Suomea on pidetty mitali- ja jopa voittajasuosikkina. Yksi tuttu asia saattaa kuitenkin kariuttaa haaveet – nimittäin maalinteko, tuo suomalaisuuden perisynti. NHL:ssä meillä on tukku huikeita maalintekijöitä, mutta tässä joukkueessa luontaisia sellaisia on vain yksi. Vasta 18-vuotias Eeli Tolvanen pelasi huikeasti KHL:ssä Jokerien paidassa alkukauden, mutta meno on hyytynyt pahasti. Häneltä odotettiin valtavasti nuorten MM-kisoissa, mutta peli tökki pahan kerran – ja niin se on tökkinyt niiden jälkeenkin. Tolvasella on menossa Jokereissa 18 ottelun mittainen maaliton kausi, viimeksi hän osui 24.11. eli liki kolme kuukautta sitten. Sitä ennen syntyi 28 ottelussa huimat 17 maalia. Tolvanen on istutettu Leijonien ykkösnyrkkiin Petri Kontiolan ja Jukka Peltolan kanssa.

Ufan miehet kärkikaksikkona

Suomen johtavaksi kaksikoksi saattaakin nousta Salavat Julajev Ufan kakkoskentän kaksikko Teemu HartikainenJoonas Kemppainen. He ovat kahteen pekkaan paukuttaneet KHL:ssä tällä kaudella 35 maalia. Kun kolmikon Tolvanen-Kemppainen-Hartikainen ottaa pois, ovat Suomen muut 11 kisoissa olevaa hyökkääjää tehneet tällä kaudella yhteensä 102 maalia eli yhdeksän mieheen. Se ei lupaa hyvää.

Mutta toki jääkiekko on joukkuepeli ja yhteistyön kiekolla Suomi on ennenkin menestynyt vastoin odotuksia. Avauspeli on Saksaa vastaan, joten mittari ei ole pahin mahdollinen. Turnausformaatti on mielenkiintoinen; kaikki 12 joukkuetta nimittäin pääsevät jatkopeleihin. Kolme lohkovoittajaa ja paras lohkokakkonen pääsevät suoraan puolivälieriin, muut play offeihin, joiden voittajat menevät puolivälieriin. Suomen lohkossa pelaavat Saksan lisäksi Norja ja Ruotsi.

Naisten jääkiekossa Suomi pelaa kolmannen alkulohkon ottelunsa OAR:ää eli Venäjää vastaan. Molemmat joukkueet menevät puolivälieriin varmasti, vastaan tulee voittajalle toisesta lohkosta Ruotsi, häviäjälle Sveitsi. Kaiken järjen mukaan Suomen pitäisi hoitaa homma, mutta haluaako joukkue vastaansa Ruotsin? Kyse on enemmän henkimaailman hommista, sillä alkulohkon perusteella ne ovat tasavahvat joukkueet. Sveitsi voitti keskinäisen 2-1, molemmat voittivat Korean 8-0, Japanin Ruotsi löi 2-1 ja Sveitsi 3-1.

46 jääkiekkoilijan lisäksi torstaina nähdään Pyeongchangin areenoilla peräti 12 yksilöurheilijaa. Olisi nähty 13, mutta heikosti kisat avannut Kerttu Niskanen päätti jättää väliin naisten 10 kilometrin vapaan tyylin väliaikalähdön, vaikka hänet oli joukkueeseen valittu. Oikea päätös.

Ottaako Pärmäkoski toisen mitalin?

Kilpailussa hiihtävät Krista Pärmäkoski, Laura Mononen ja Riitta-Liisa Roponen. Kun matka viimeksi hiihdettiin maailmancupissa Seefeldissä tammikuun lopussa, Niskanen oli paras suomalainen. Roponen oli 18:s, Mononen 47:s, Pärmäkoski ei ollut mukana. Tour de Skin samalla matkalla Pärmäkoski oli kolmas.

Seefeldissä voiton vei Yhdysvaltain Jessica Diggins, sitten tulikin norjalaisrintama järjestyksessä Heidi Weng, Ranghild Haga, Ingvild Flugstad Östberg ja Marit Björgen. Kuudes oli Itävallan Theresa Stadlober.

Ruotsin Charlotte Kalla oli kuitenkin niin suvereeni olympialaisten yhdistelmäkilpailun vapaalla osuudella, että hän on ykkössuosikki nytkin. Hänen jälkeensä Björgen oli toiseksi nopein, Pärmäkoski kolmas ja Ruotsin yllättäjä Ebba Andersson neljänneksi nopein. Joten kyllä tässä mitalisaumoja nytkin on. Roposella sija kymmenen haminoilla olisi hyvä suoritus, Monoselle 15 parhaan joukossa.

Ennen hiihtoja yön tunteina Anton Lindfors osallistuu lumilautacrossiin. Odotukset eivät ole valtavat, sillä hän on maailmancupissa sijalla 53. Parhaat sijoitukset ovat 26 ja 30.

Andreas Romar laskee syöksykilpailun, jos tuuli ei pilaa tätäkin lajia. Maailmancupissa Romarin paras sijoitus on 26, myös alppiyhdistetyn syöksyosuudella olympialaisissa hänellä oli hankaluuksia ja sija valahti yli 30:n. Ongelma oli suksien pidossa, joten toivoa paremmasta on. Sijoitus haarukkaan 15-20 olisi jo mainio esitys.

Kaisa Mäkäräisen mitali tulee NYT

Kun naisten ampumahiihto siirrettiin keskiviikolta torstaiksi, käydään nyt sekä naisten 15 että miesten 20 kilometrin kilpailut. Kauden aikana maailmancupissa on hiihdetty van kaksi 15 kilometrin kisaa. Ensimmäisessä Kaisa Mäkäräinen oli 11:s kolmella sakolla, toisessa kakkonen yhdellä sakolla. Nolla-ampuja Dorothea Wierer ehti tuolloin ainoana edelle. Mari Laukkanen oli ensimmäisessä 18:s, muttei ollut mukana toisessa.

Nyt on kyse ennen kaikkea ammunnasta, sillä ohilaukauksesta napsahtaa armotta sakkominuutti kierroksen sijaan. Kahta sakkoa enempää eivät voi parhaatkaan hiihtäjät ampua, jos mitaleille haluavat – siis normaalioloissa. Jos kisapaikalla tuulee jälleen kuten tähän asti, voi luvassa olla melkoiset arpajaiset. Tosin sääennusteen mukaan torstaina paistaa aurinko ja tuuli tyyntyy. Mäkäräisellä on ammunnan osuessa mahdollisuus voittoon. Laukkasen itseluottamus ei ole nyt ihan tapissa, hänelle sijoitus 15 parhaan joukkoonkin olisi tässä tilanteessa hyvä. Laura Toivaselle toivon menestystä, koska hän kaatui pikakilpailussa loistosijalta, rikkoi sauvansa ja aseensa hihnan ja menetti noin 50 sijaa. Suvi Minkkinen on mukana keräämässä kokemusta, 50 joukkoon sijoittuminen olisi plussaa.

Miesten kilpailussa ovat mukana jälleen Tero Seppälä, Olli Hiidensalo ja Tuomas Grönman. Pikakilpailu oli kaikilta hieno, takaa-ajo ei mennyt yhtä hyvin. Silti Seppälä oli 25:s ja Hiidensalo 35:s. Kun 20 kilometriä kilpailtiin viimeksi kuukausi sitten maailmancupissa, oli Hiidensalo 32:s ja Seppälä 53:s. Nyt on luvassa parempaa, jos miesten vire on yhtään säilynyt.

Suomalaisista paras ampuja on Grönman, mutta hänen hiihtovauhtinsa ei tahdo riittää. Miehen maailmancupin kauden osumaprosentti on 85, Hiidensalolla se on 79 ja Seppälällä 75. Kahdella jälkimmäisellä etenkin pysty on tökkinyt. Jos se nyt toimii edes kohtuullisesti, mahdollisuuksia on jälleen sinne 20-30 sijojen haarukkaan.

Torstain ohjelma:

02.05 Curling: N, 2. kierros
03.00 Alppihiihto: N, suurpujottelu, 1. kierros
03.00 Skeleton: M, 1. ja 2. erä
03.30 Taitoluistelu: Parit, vapaaohjelma
04.00 Lumilautailu: M, cross-karsinta, Anton Lindfors
04.30 Alppihiihto: M, syöksylasku, Andreas Romar
05.10 Jääkiekko: N, USA – Kanada
05.10 Jääkiekko: M, Suomi – Saksa
06.30 Lumilautailu: M, cross-finaalit (Lindfors)
06.45 Alppihiihto: N, suurpujottelu, 2. kierros
07.05 Curling: M, 3. kierros
08.30 Hiihto: N, 10 km (v) (Krista Pärmäkoski, Laura Mononen ja Riitta-Liisa Roponen)
09.40 Jääkiekko: N, OAR (Venäjä) – Suomi
09.40 Jääkiekko: M, Norja – Ruotsi
10:15 Ampumahiihto: N, 15 km (Kaisa Mäkäräinen, Mari Laukkanen, Laura Toivanen ja Suvi Minkkinen)
13.00 Ampumahiihto: M, 20 km (Tero Seppälä, Olli Hiidensalo ja Tuomas Grönman)
13.00 Pikaluistelu: M, 10 000 m
13.00 Freestyle: N, hypyt, karsinta
13.05 Curling: N, 3. kierros
14.10 Jääkiekko: M, Tshekki – E-Korea
14.10 Jääkiekko: M, Sveitsi – Kanada
14.30 Ohjaskelkkailu, joukkuekilpailu

X