Krista Pärmäkoskelta huikea taistelu – Mäkäräinen pettyi taas

Jaa artikkeli

Krista Pärmäkoski nappasi huikealla taistelulla jo toisen olympiamitalinsa Pyeongchangin kisoista. Naisten 10 kilometrin väliaikalähdön pronssi jaettiin, sillä Norjan Marit Björgen hiihti tismalleen saman ajan. Pärmäkoski imi lopussa koko ajan kiinni Björgenin eroa ja sai runtattua loppusuoralla hienosti tasoihin ja pronssille.

Kun Juha Mieto aikoinaan hävisi Thomas Wassbergille sadasosan Lake Placidin olympialaisten 15 kilometrin kilpailussa 1980, päätettiin sadasosien käytöstä ajanotossa luopua. Sadasosia emme tämän päivän kilpailusta tiedä, joten on mahdoton sanoa, kumpi oli todellisuudessa jokusen sentin nopeampi tänään, Pärmäkoski vai Björgen. Ja ehkä hyvä niin. Tosin esimerkiksi yleisurheilussa juoksumatkoilla erotellaan urheilijat jopa sekunnin tuhannesosilla, jos niin tarvitaan.

Kilpailun yllätysvoittaja oli Norjan Ranghild Haga, jonka suksissa oli tänään täysin uskomaton lento. Hän jätti kisaan ennakkosuosikkina lähteneen Ruotsin Charlotte Kallan peräti 20,3 sekunnin päähän, Pärmäkoski ja Björgen jäivät 31,9 sekuntia. Pronssikamppailu oli loppuun saakka dramaattinen. Vielä 700 metriä ennen maalia Yhdysvaltain Jessica Diggins oli kaksi sekuntia edellä Björgeniä ja vielä enemmän Pärmäkoskea, mutta hän tilttasi pahasti viimeiseen ylämäkeen ja jäi lopulta pronssikaksikosta 3,3 sekuntia.

Muiden suomalaisten meno oli vaisua. Riitta-Liisa Roponen jäi kärjestä 2.04 ja oli 20:s, Laura Monosen ero kärkeen oli 2.15 ja sijoitus 23:s. Hiukan huolestuttavia aikaeroja ajatellen tulevaa viestikilpailua.

Kiekkoleijonille avausvoitto

Kiekkoleijonat otti 5-2-avausvoiton Saksasta. Epäilin eilisessä ennakossa 18-vuotiaan Eeli Tolvasen virettä. Nuorukainen laittoi suuni täyteen jauhoa. Loistava maali ja tehot 1+3 antoivat huippulupaukselle fantastisen alun turnaukseen. Suomi pelasi aktiivisesti koko ajan, tosin kolmannessa erässä kaasua laskettiin selvästi. Joukkueen avainpelaajat saivat mukavasti onnistumisia, mikä oli tärkeää heti turnauksen alussa. Ylivoimapeli toimi loistavasti, kolme osumaa syntyi ylivoimalla. Myös maalivahti Mikko Koskinen oli mainio, osumille hän ei voinut mitään. Suomen pelin kaikki avainelementit tuntuisivat olevan kunnossa, mutta samalla on sanottava, ettei Saksa vielä ollut kummoinen mittari.

Naisille taas pettymys ampumahiihdossa

Naisten ampumahiihdossa odotettiin vesi kielellä Kaisa Mäkäräisen ja Mari Laukkasen suorituksia. Mutta eipä mennyt ammunta putkeen tälläkään kertaan. Laukkanen ampui heti avauspaikalta kaksi sakkominuuttia, Mäkäräinen yhden. Mäkäräinen ampui myös toisella paikalla yhden ohi, jostain syystä molemmat viimeiset laukaukset menivät ohi. Kaikkiaan Mäkäräinen ampui kilpailussa kolme sakkominuuttia, mikä söi mahdollisuudet kärkitiloille. Nolla-ammunnalla olisi tullut kultaa, yhdelläkään sakolla Mäkäräinen ei olisi ollut mitaleilla. Nyt tuli 13:s sija 2.50 kärjestä.

Laukkanen ampui vielä enemmän sakkoja. Sijoitus neljällä sakkominuutilla oli 42 ja ero kärkeen 4.56. Laura Toivanen oli 49:s ja Suvi Minkkinen 69:s.

Ei kulkenut Andreas Romarin syöksylasku vieläkään, vaikka suksi toimi nyt paljon paremmin kuin alppiyhdistetyn syöksyssä. Kuten alppiyhdistetyssä, nytkin eroa tuli kärkeen valtavasti ja sijoitus painui 31:nneksi. Mies oli pettynyt suoritukseensa, mutta vielä on edessä super-G.

Lumilautacrossissa vaisun maailmancupin kauden laskenut Anton Lindfors yllätti. Hän selvisi pikkufinaaliin ja oli peräti yhdeksäs. Suoritus oli erinomainen. Finaaliinkin olisi ollut sauma, mutta Lindfors kaatui välierässään noustuaan juuri neljänneksi. Ukkoja kaatui lopulta kuin pipoa, ja jos Lindfors olisi päässyt nopeasti ylös jatkamaan laskuaan, olisi finaalipaikka voinut hyvinkin irrota; vain yksi lautailija pääsi maaliin kaatumatta erästä. Erinomainen suoritus joka tapauksessa.

Naisten jääkiekossa Suomi löi Venäjän viimeisessä alkusarjan ottelussaan lukemin 5-1. Puolivälierissä vastaan tulee rakas vihollinen Ruotsi.

Ampumahiihtomiehet vaisuja

Upeasti pikamatkalla kisat avanneet Suomen ampumahiihtomiehet olivat mukana 20 kilometrillä. Läheskään samalla tavalla ei kulkenut, etenkin normaalikilpailussa elintärkeä ammunta tökki pahan kerran. Tuomas Grönman ampui kolme sakkoa ja oli paras suomalainen, 43:s. Ero kärkeen oli 4.40. Olli Hiidensalon ammunnoista jäi ylös viisi laikkaa, hän oli 73:s ja eroa kärkeen tuli 6.53. Kahden ensimmäisen kilpailun paras suomalainen Tero Seppälä ampui peräti kuusi hutia. Tuloksena oli sijoitus 76 ja ero kärkeen venyi 7.07:ään.

Jos haluaisi olla kyynikko, voisi kysyä, palasivatko suomalaiset vain nyt omalle tasolleen. Niin tai näin, joka tapauksessa suoritukset kahdessa avauskisassa olivat erinomaisia. Hankalaksi menee valinta sekaviestiin, kun näistä herroista kaksi pääsee sinne. Seppälä oli jälleen porukan nopein suksella, mutta heikoin ampuja. Aiemmissa starteissa heikoin suomalainen eli Grönman oli taas tänään meikäläisistä paras, eikä suksikaan hullummin kulkenut. Ei käy kateeksi päävalmentaja Antti Leppävuorta, joka joutuu valinnat tekemään.

X