Eeli Tolvanen superiskussa – mäkimiehet yllättivät

Jaa artikkeliTilaa Seura

Perjantai Pyeongchangin talvikisoissa oli suomalaisittain keskinkertainen, ellei jopa heikko. Ilonaiheita olivat 18-vuotiaan Eeli Tolvasen mainio vire Leijonissa sekä mäkimiesten yllättävän hyvä vire suurmäen karsinnassa.

Leijonat pelasi toisen alkusarjan ottelunsa, vastassa oli Norja. Viikingit rykäisivät itsensä johtoon, mutta 18-vuotias Eeli Tolvanen iski kahdesti ja vei Suomen johtoon. Tolvasen tehot kahdesta ensimmäisestä pelistä ovat jo 3+3. NHL häämöttää, nopeasti ja räväkästi laukovaa miestä verrataan jo Teemu Selänteeseen.

Kolmanteen erään lähdettiin 2-1-tilanteesta. Jarno Koskiranta karvasi heti kolmoserän alkuun kiekon hienosti Norjan päässä ja Veli-Matti Savinainen pääsi runttaamaan vapauttavan 3-1-osuman. Sami Lepistö ja Sakari Manninen iskivät vielä maalin mieheen ja Suomi vei selkeän 5-1-voiton. Toinen erä oli vaisu, mutta kolmannessa Suomi jyräsi vakuuttavasti. Lohkovoitto ratkeaa sunnuntain ottelussa Ruotsia vastaan.

Mäkihypyn suurmäen karsinnassa oli mukana neljä suomalaista, Janne Ahonen, Andreas Alamommo, Jarkko Määttä ja Antti Aalto. Suomalaiset esiintyivät oikein positiivisesti harjoituksiin ja koekierrokseen nähden.

Antti Aalto rykäisi peräti 133 metriä, hän näyttää olevan paljon paremmin sinut suurmäen kuin pikkumäen kanssa. Aalto oli karsinnassa 20:s. Andreas Alamommo hyppäsi mainioon tuulirakoon 129,5 metriä ja oli 29:s. Hieman sairastelleen Janne Ahosen hyppy kantoi 119 metriä, Jarkko Määtän 116,5 metriä. Heidän karsintasijoituksensa olivat 36 ja 44. Vaikkei tämä nyt mitään supertekemistä edelleenkään ole, on ainakin kolmella suomalaisella mahdollisuus päästä toiselle kierrokselle huomisessa kilpailussa. Ja se olisi tämän kauden maailmancupiin nähden poikkeuksellinen suoritus.

Mieshiihdossa synkkää

Miesten 15 kilometrin hiihto sujui suomalaisittain kaksijakoisesti. Matti Heikkinen ei tahtonut päästä millään käyntiin, mutta kun moottori viimein hyrähti käyntiin, kulki hiihto erinomaisesti, Heikkinen tuli viimeiset 1,5 kilometriä jopa viisi sekuntia kovempaa kuin olympiavoittaja Dario Cologna, mutta alun tahmeuden vuoksi Heikkinen jäi kilpailussa sijalle 10 minuutti ja sekunti kärjestä. Yllätyspronssimitalistiin Venäjän Denis Spitsoviin eroa jäi 38 sekuntia. Jokin Heikkisen elimistössä tökkii, niin kauan vauhtiin pääseminen kesti. Kaiken kaikkiaan silti ihan hyvä esitys, kun sitä peilaa Heikkisen rajuun ailahteluun kauden maailmancupeissa sekä viimeisen kuukauden selkeään alavireeseen.

Heikkinen itse oli kilpailun jälkeen synkissä tunnelmissa. Kun häneltä kysyttiin YLE:n haastattelussa, millä konstilla vauhti saataisiin päälle heti kilpailujen alussa, vastaus oli karu – ja täysin ilman huumoria.

”Saa nähdä, löytyykö se enää koskaan.”

Toivottavasti kommentti ei enteile Heikkisen lopettamista tähän kauteen.

Muiden suomalaisten esitys oli pettymys. Lari Lehtonen oli 31:s 2.17 kärjestä, Perttu Hyvärinen 35:s 2.33 perässä ja Anssi Pentsinen vasta 51:s peräti 3.11 voittajaa hitaampana. Pentsinen romahti pahiten, lähimpänä omaa tasoaan hiihti Hyvärinen. Tulipahan päänvaivaa viestivalintoja ajatellen päävalmentaja Reijo Jylhälle, kun nimenomaan Pentsistä oli kaavailtu toiselle vapaan osuudelle. Näyttää siltä, että paikan vie nyt Lari Lehtonen.

Oli miten oli, Iivo Niskasta lukuun ottamatta suomalaiset normaalimatkan miehet ovat pudonneet maailman kärkitasolta. Vapaalla enemmän, perinteisellä hiukan vähemmän. Uusia kasvoja tarvittaisiin kipeästi. Esimerkiksi pari tuollaista Kläbota

Andreas Romar oli mukana Super-G.ssä, mutta vauhtia ei näissä kisoissa löytynyt. Sijoitus oli sama kuin syöksylaskussa eli 31:s, ero voittaja Matthias Mayeriin oli 3,26 sekuntia. Romar ihmetteli vaisua vauhtiaan kovasti, sillä hän piti laskuaan hyvin onnistuneena. Miehen kisat menivät pahasti penkin alle. Saa nähdä, vieläkö on motivaatiota jatkaa uraa.

 

X