Lokakuun lukupiirikirja: Sirpa Kähkösen Graniittimies

Seuran toimitus
Lukeminen Lukupiiri 7.9.2014 15:47

graniittimies

”Pelon, kurjuuden ja terrorin keskeltä nousee upea, humaani romaani”, ylistää Hannu Marttila (HS 6.9.2014) arvioidessaan Sirpa Kähkösen historiallista romaania Graniittimies (Otava). Kriitikon mukaan ”Kähkönen kirjoittaa väkevämmin kuin koskaan aiemmin”.

Upea-adjektiivilla romaania kuvailee myös kirjallisuustoimittaja Nadja Nowak, joka keskusteli teoksesta kirjailijan kanssa Ylen Aamun kirjassa.

”Kyllä tunteet olivat pinnassa ja kyynel silmänurkassa”, purkaa Nowak lukukokemuksen herättämiä tunteita ja ihmettelee, ”[m]iten ihmeessä Kähkönen osaakin kirjoittaa niin koskettavasti ihmisistä ja historiasta”.

Näistä vuolaista kehuista on hyvä lähteä liikenteeseen, kun käsittelemme lokakuussa Sirpa Kähkösen historiallista romaania Graniittimies. Millaisia jälkiä, tunnelmia ja tuntemuksia romaani herättää sinussa? Tartu kirjaan syyskuun aikana ja tule lokakuussa mukaan keskustelemaan!

Romaanista keskustellaan lukupiirissä 7. lokakuuta klo 19–21. Jos et ennätä mukaan livekeskusteluun, teosta voi kommentoida myös myöhemmin!

Kustantajan esittely Graniittimiehestä:

Mitä tapahtui suomalaisnuorille, jotka uskoivat vapauden lupaukseen? Vastasiko Neuvostoliitto veljesvainoa itään paenneiden toiveisiin?

Ilja, Klara ja Lavr ovat lähteneet kotimaastaan vapauden valtakuntaan vannoen etteivät koskaan palaa. He ovat vaihtaneet nimeä ja kieltä; he ovat jättäneet kaiken.

Petrogradissa ihminen on se, joka hän väittää olevansa. Kaikki on muutoksessa, ja kaiken muuttuminen on korkein päämäärä. Valtakunnan kaduilla ja maanteillä harhaavat kodittomat lapset.

Nuoret rakentavat tovereista itselleen perheen ja suvun. He kiintyvät kaupunkiin, joka ei kiintymykseen vastaa.

Kun Petrogradista tulee Leningrad, alkaa vaikea elämä.

Keskustelu