Suomalaiset ostivat ja lukivat kesällä tuttujen kirjailijoiden uutuusteoksia

Plaza
Ajankohtaiset Kirjat 11.8.2016 10:24

Vuoden takaisena hittituotteena välähtäneet aikuisten värityskirjat ovat saaneet väistyä suomalaisten kirjaostoskoreista. Kirjakauppaliiton Mitä Suomi lukee -listan mukaan kesä- ja heinäkuussa lomalaiset ovat hakeneet mindfulnessia perinteisistä kesäkirjoista: tummanpuhuvista dekkareista ja elämänmakuisista kertomuksista. Erityisesti on ostettu tuttujen ja turvallisten kirjailijoiden uutuusteoksia.

Suomalaisten suosikkigenre säilyy samana vuodesta toiseen

Jopa tietokirjojen myydyin teos, Elämäni gansterina, käsittelee rikoksia. Marko Lönnqvistin muistelmissa kuvataan moottoripyöräkerhon salattua ja väkivaltaista maailmaa. Lönnqvist kirjoitti muistelmansa istuessaan tuomiota Sörkan vankilassa.

Tietokirjojen ostajille ovat maistuneet elämäntapaoppaiden lisäksi Vege!-ruokakirjan ja Hyvän mielen jäätelökirjan ohjeet. Reseptejä löytyy niin ikään Ella Kannisen Ellan Toscana -teoksesta, jonka sisältö on saanut inspiraation Kannisen nykyisistä kotiseuduista Italiassa.

Ruokapöydän ympärillä liikutaan myös kotimaisen kaunokirjallisuuden myydyimmässä kirjassa. Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita on edennyt neljänteen osaansa, joka kantaa nimeä Ruokarouva. Suomen Downton Abbeyksi Abbeyksi tituleeratussa sarjassa kurkistetaan suomalaisten merkkihenkilöiden arkielämään piikatytöstä itselliseksi naiseksi kasvavan Ida Erikssonin silmin. Jos sarjan taustat kiinnostavat enemmän, kannattaa käydä vilkaisemassa Mustosen ylläpitämää Facebook-sivua, jossa esitellään arkistojen aarteita ja henkilöiden takaa löytyviä lähdetietoja.

Ruokarouvan vanavedessä myydyimpien kotimaisten romaanien kärjessä on Reijo Mäen Hot dog, joka on jo 27. Jussi Vares -dekkari. Myös Seppo Jokisen ja Jarkko Sipilän jokakesäiset uutuusdekkarit ovat käyneet kaupaksi, samoin Virpi Hämeen-Anttilan 1920-luvulle sijoittuvan rikoskirjasarjan uusin osa, Kuka kuolleista palaa.

Listan piristyksenä on sinkkubloggaaja Henriikka Rönkkösen esikoisteos Mielikuvituspoikaystävä, jossa sinkkuelämän yltä karistetaan glitterit ronskeilla kertomuksilla ja armottomalla ironialla. Uskaliammat voivat lukea näytteen Rönkkösen teoksesta Atenan sivuilta.

Käännöskaunojen puolella top 10 -listalla on peräti seitsemän dekkariksi luokiteltavaa teosta. Ensimmäisellä sijalla on Bazarilta Otavalle käännössopimuksen vaihtanut kirjailijapari Michael Hjorth ja Hans Rosenfeldt, joiden Hylätyt-romaani on kriminaalipsykologi Sebastian Bergmanista ja Tukholman poliisin henkirikosyksiköstä kertovan sarjan viides osa.

Lämminhenkisintä rikosratkontaa listalla tarjoaa Alexander McCall Smithin Mma Ramotswen tutkimukset. Kahvia komeille miehille on Botswanaan sijoittuvan sarjan 15. osa.

Lapsille ostetaan huumoria ja seikkailua

Lasten ja nuorten myyntilistan korkeimmalla sijalla on Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kaksikon tuorein kuvakirjaseikkailu. Toiseksi eniten kesän aikana myytiin Mauri Kunnaksen viime vuonna ilmestynyttä Kesä Koiramäessä -kuvakirjaa. Myös Nopolan siskosten Risto Räppääjä ja Timo Parvelan Pate kuuluvat lomailevien koululaisten lukemistoon.

Mitä kirjoja olet ostanut ja lukenut kesän aikana?

Kuinka monta kirjaa oheisilta listoilta on löytynyt sinun ostoskoristasi?