Jalkapallofanin toiveteos – sukellus syvälle brittifutikseen

Brittifutis on uusi tietokirja jalkapallon ystäville.
Jalkapallon ja varsinkin englantilaisen jalkapallon ystävää hellitään uudella tietokirjalla Brittifutis.
Jalkapalloa parhaimmillaan pääseen nauttimaan, kun ottaa käteensä Saku-Pekka Sundelinin uuden tietoteoksen Brittifutis.

Kirja: Brittifutis – englantilaisen jalkapallon tarina
Kirjoittajat: Saku-Pekka Sundelin
Kustantaja: Tammi

Sitaatti

”Vierelleni junassa kävelee mies keltamustassa kaulahuivissa ja pelipaidassa. Hän istuu paikalleen, lyö pöydälle neljän ison Stella Artois -oluen pakkauksensa ja avaa välittömästi niistä yhden. Kello on 9.45 aamulla. Matka voi alkaa.”

Miksi kiinnosti?

Englantilaisen jalkapallon seuraaminen on kaunis suomalainen perinne. Lauantaisauna, vakioveikkaus ja valioliigaottelu television välityksellä on monille viikon kohokohta. Myös matkustaminen paikan päälle otteluihin on ollut tuhansille suomalaisille säännöllinen harrastus, osalle jopa elämäntapa, joka nyt koronakriisin aikana on harmillisella tauolla. Ennen uuden kauden alkua Brittifutis-kirja tarjoaa oivan paikan pysähtyä katsomaan menneiden vuosikymmenien kehitystä ja lajikulttuuria.

Mitä pidin?

Kirja käsittelee englantilaisen jalkapallon historiaa monipuolisesti: pelin synty ja tie perunapeltojen otteluista miljardibisnekseksi, brittipolitiikan vaikutukset, seurojen talousvaikeudet, fanien pyyteetön rakkaus omaan seuraan vastoinkäymisistä huolimatta, pubikulttuuri, median ja agenttien rooli, huliganismi sekä kirsikkana kakun päällä suomalaispelaajien tarinat hullunkurisine muistoineen. Wimbledonin Crazy Gangin tapaan laitetaan sekoitin näistä käyntiin – lopputulos on nautinnollinen. Mieleenpainuvinta antia on matkareportaasi pikkuseura Port Valen fanien matkassa jättimäisen Manchester Cityn vieraaksi.

Arvio: 5/5

Kirja sai minut…

Todella ikävöimään paikan päälle peliin pääsemistä ja muutaman tunnin pubikierrosta kera lihapiiraiden itse ottelutapahtuman ympärillä. Kirjan tarinat ja toivottavasti 12. syyskuuta taas televisioihin ilmestyvä valioliigafutis tuovat lämmintä helpotusta.