Kirjavinkki viikolle 31: Miksi nainen haluaa miellyttää? – Paperilla toinen antaa yhden vastauksen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen on rehellinen kuvaus nuoren naisen elämästä.
Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen on rehellinen kuvaus nuoren naisen elämästä. © iStock
Emmi-Liia Sjöholmin rohkean avointa romaania Paperilla toinen lukee vuoroin myötähäpeän, vuoroin suuren kunnioituksen tuntein.

Kirja: Paperilla toinen
Kirjoittaja: Emmi-Liia Sjöholm
Kustantaja: Kosmos

Sitaatti

”Kukaan ei kysynyt ikääni eikä kukaan ihmetellyt, miten 14-vuotias oli päästetty matkalle yksin, lähes täysi-ikäisen pojan kanssa. Minä ihmettelen sitä nyt. Taisin olla aika pahassa murrosiässsä. Taisin vakuutella pärjääväni. En tainnut antaa vaihtoehtoja.”

Miksi kiinnosti?

Emmi-Liia Sjöholm on bloggaaja, lifestyletoimittaja, vaivattomalta näyttävän ja häikäisevän kauniin tekstin tuottaja ja monen ihailun kohde.

34-vuotias Emmi-Liia on kirjoituksissaan pukenut paljon ikäluokkansa näkemyksiä sanoiksi, armolllisesti inhimillisiin virheisiin suhtautuen.

Silti vasta tässä kirjassa hän kertoo avoimesti, miksi hänkin on tehnyt kaikkia mahdollisia mokia niin parisuhteissaan kuin rahankäytössäänkin: miellyttääkseen (hölmöiltä ja itsekkäiltä kuulostavia) miehiä.

Läheisyyden kaipuun takia hän oli aina valmis muuttamaan itseään, pyysipä toinen sitä tai ei.

Esimerkiksi kerran hän hakkautti ihoonsa liian ison pöllötatuoinnin vain siksi, että poikaystäväkandidaatti oli ohimennen maininnut pitävänsä isoista tatuoinneista. Mies lähti, ja kuvan poisto maksoi 3 596 euroa.

Moneen ratkaisuun liittyy seksi. Sukupolvelle, jonka pitäisi suhtautua kehoonsa itsenäisesti ja vapautuneesti, seksistä on tullut yllättävän vanhanaikainen vaihdon väline. Sillä maksetaan yksinäisyyden torjuntaa, 14-vuotiaasta asti. Lopulta oma äitiys rakentaa minäkuvankin uusiksi.

Mitä pidin?

Kirja on upeasti käsikirjoitettua kuvausta nuoren aikuisen elämästä, kuin reality-tv-sarjaa katsoisi. Sitä lukee vuoroin myötähäpeän, vuoroin suuren sympatian ja arvostuksen tuntein.

Arvio: 5/5

Kirja sai minut…

ymmärtämään enemmän millenniaalien (1980–1990-luvuilla syntyneiden) paineita. He eivät tavoittele Volvoa ja paritaloa, mutta elämän pitäisi silti täyttää ulkoisesti muiden odotukset, ainakin Instagramissa.

X