Vietitkö lapsuuden 80-luvulla? - tämä kirja vie sinut muistoihin

Anna Tommolan kirja Haamussärky on kuin hyppäisi takaisin 1980-luvun Suomeen, hyvässä ja pahassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos elit lapsuutesi 80-luvulla Anna Tommolan kirja Haamusärky toimii oivana aikakoneena lapsuusaikoihin.

Anna Tommolan kirja Haamussärky on kuin hyppäisi takaisin 1980-luvun Suomeen, hyvässä ja pahassa.
Teksti:
Liina Putkonen

Kirja: Haamusärky Kirjoittaja: Anna Tommola Kustantaja: WSOY

Sitaatti

”He laittavat kaikille O´boyt, pyyhkivät vuotavia neniään hihoihinsa, istuvat rivissä Henrin sängynreunalle ja lämmittävät kohmeisia, kirpisteleviä käsiään mukeja vasten. Sattuu ihan sairaasti, kun lämpö palaa sormiin.”

Miksi kiinnosti?

Anna Tommolan ensimmäinen kirja, novellikokoelma Seitsemäs käsiala ja muita kertomuksia oli hieno lukukokemus. Se herätti kiinnostuksen, millainen teksti täyspitkästä kirjasta löytyisi.

Mitä pidin?

Kirjassa eletään nykyhetkessä ja 1980-luvun lapsuudessa. Itse sen ajan lapsena tunnistin hyvin aikakauden ja elämä tuolloin oli kuvattu mainiosti juuri sellaisena, kun sen muistin. Tämä toi lukemiseen toisaalta oman hyytävän tasonsa, koska se turvallinen, ihana lapsuus, jota moni muistelee, ei kaikille ollutkaan ihan sellaista. Lapsuus voi olla myös kipeästi ympärille kiertyvä vyyhti, joka kiristää loppuelämän ajan. Kirja on loistava kuvaus tällaisista elämän salaisista nyöreistä, joiden ympäröiminä osin tietämättämmekin olemme.

Kirja ammentaa taiten pienen ihmisen pienestä arjesta suurempia olemassaolon kysymyksiä, ja saa lukijansakin miettimään, miten sattumanvaraista elämä on, ja juuri siinä sattumanvaraisuudessaan joskus ihanaa, mutta myös kamalaakin.

Lukijana on jopa tuskallista lukea kirjan lapsuuden leikeistä samalla, kun alkaa ymmärtää, ettei leikkien seurauksista ehkä koskaan pääse irti. Tässä jännitteessä on kirjan vahva taika.

Luku, joka jäi mieleen: 122

122 neliötä tuo yhteen ihmisiä, joilla on enemmän yhteistä kuin he ymmärtävätkään. Yhden lapsuudenkoti, on toisen työkohde, entä mitä muutakin? Muistoja pullisteleva talo näyttelee oman, vahvan roolinsa kirjan henkilögalleriassa.

Arvio: 4/5

X