Viikon 29 kirjavinkki: Kiinnostava analyysi siitä, miksi sosiaalinen media vei meidät mukanaan?

Tietokirja Mitä meille tapahtui - Näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme avaa oivaltavasti, mistä on kyse, kun istumme nenä kiinni kännykässä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tietokirja Mitä meille tapahtui kertoo kiinnostavasti, miten internet ja sosiaalinen media ovat vaikuttaneet meihin.

Tietokirja Mitä meille tapahtui - Näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme avaa oivaltavasti, mistä on kyse, kun istumme nenä kiinni kännykässä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen
Kirjavinkki: MItä meille tapahtui

Kirja: Mitä meille tapahtui? Näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämmme Kirjoittaja: Jussi Pullinen Kustantaja: HS-kirjat

Sitaatti

”Jos roikumme ryhmissä, joiden ilmapiiri on vihainen tai surullinen, tulemme luultavasti itsekin vihaisiksi tai surullisiksi. Kun puemme somen taikakypärän päähämme, emme näe vain valtavaa puheen ja ajatusten sorinaa vaan imemme siitä murusia itseemme.”

Miksi kiinnosti?

On kiehtovaa huomata, miten sosiaalinen media ja nettikeskustelupalstat ovat vaikka 25 vuoden aikana muokanneet käytöstämme, puhetapojamme ja asenteitamme.

Emme lähetä enää syntymäpäiväkortteja muille kuin lähisukulaisille, mutta saatamme onnitella satoja tuttuja vuolaasti heidän Facebook-seinillään.

Samalla kuulemme päivittäin vaikka kaukaisten lapsuudenkaveriemme arjesta enemmän kuin koskaan ennen.

Seuraako muutoksesta hyvää vai pahaa? Enemmän hyvää, sanoo journalisti Jussi Pullinen ja perustelee väitteensä monin oivallisin esimerkein. Verkossa voi räyhätä lähimmäisilleen, mutta se on myös täynnä sellaista ajanvietettä ja tietoa, jollaiseen oli aiemmin varaa vain rikkailla.

Mitä pidin?

Pullinen esittelee monen someilmiön synnyn ja kohujen alkujuuret: miksi joistain kuvista tulee muotia tai lauseista pöyristys, millä joku tavallinen ihminen nousee Instagram-kuvapalvelussa miljoonien suosioon – ja mitä somejulkisuudesta seuraa.

Kirja purkaa myös hyvin yleistä harhaluuloa ”nykyään ei saa sanoa mitään”. Päinvastoin, nyt jokainen saa puhua mitä pöhköyksiä hyvänsä, mutta sanoistaan joutuu myös vastuuseen nopeammin kuin ennen.

Arvio: 5/5

Kirja sai minut…

Muistelemaan, miksi ja milloin aloin käyttää viestieni seassa kuvakirjoitusmerkkejä, tunteita ilmaisevia symboleita 🙂

Oikean kuvan näköisiksi ”emojeiksi” nämä alkoivat muuttua vasta älykännyköiden yleistyttyä 2010-luvun puolivälissä.

X