Sisilisko horrostaa talvet, mutta joskus niitä voi nähdä myös hankien keskellä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti:
Ville Vanhala

Kysymys

Miksi sisilisko ilmestyi loimaalaisen omakotitalon lumiselle pihalle?

Ikkunaprinsessa

Vastaus

Eteläisessä Suomessa sisiliskoja nähdään vielä elo–syyskuussa ennen kuin ne vetäytyvät talvehtimaan lahokantoihin ja mättäiden alle.

Sisiliskot viettävät vuoden kylmimpiä kuukausia myös maakoloissa ja puiden juuristossa, mikäli liskot onnistuvat kaivautumaan routarajan alapuolelle.

”Sisilisko on vaihtolämpöinen eläin, joka horrostaa talvisin. On erittäin harvinaista, että sisiliskon näkee vielä joulun alla”, kertoo biologi Päivi Sirkiä Helsingin Yliopiston luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

”Yksi vaihtoehto tässä tapauksessa on se, että sisiliskon talvehtimista on häiritty. Ehkä maata on kaivettu sen talvehtimispaikalta, ja se on lähtenyt pakoon.”

Suomen yleisin matelija sisilisko on maailman pohjoisin matelijalaji. Sisiliskon levinneisyysalue jatkuu aina Jäämerelle asti. Pohjoisessa laji on kuitenkin harvinaisempi kuin etelässä.

Etelä-Suomessa ensimmäiset sisiliskokoiraat havahtuvat horroksestaan ja nousevat lämmittelemään aurinkoisille pälvipaikoille huhtikuun alussa.

”Sisiliskot parittelevat Etelä-Suomessa toukokuussa, ja naaraat synnyttävät heinäkuussa. Sisilisko voi elää jopa kymmenvuotiaaksi.”

X