Suurkuluttaja vai alkoholisti?

Jaa artikkeliTilaa Seura

Ihmettelin nuorempana kavereita jotka ryyppäsivät rankasti, kun sellainen oli mahdollista ja lopettivat sitten kuin seinään. Yhtä helposti kuin ruohonleikkuri työnnetään autotalliin, kun nurmikko on leikattu.

Minä nyhdin samaa ruohoa vielä maanantaina ja tiistainakin, salaa ja äänettömästi. Suurkuluttaja kertoo maanantaina töissä kovaan ääneen leikanneensa ruohoa koko viikonlopun, tuntematta minkäänlaista häpeää. Minä häpesin enkä sanonut sanaakaan vielä kesken olevasta leikkuusta. En edes tiennyt koska saisin urakan päätökseen.

Viinattomissa juhlissa suurkuluttaja juhlii ja nauttii selvinpäin muiden kanssa. Alkoholisti pitää viinattomia juhlia kummallisena friikkien ilonpitona. Se on ahdistavaa ja sellaisista juhlista pitää päästä nopeasti pois. Juhimiseen varattua aikaa on turha selvinpäin tuhlata.

Suurkuluttaja voi perjantaina juoda illalla pullon viiniä ja olla sylikummina lauantaina. Alkoholisti yrittää olla perjantaina juomatta, voidakseen suoriutua sylikummin tehtävästä lauantaina. Alkoholisti juo kuitenkin ja lauantaina on kaaos. Koko suku miettii mitä nyt tehdään ja mihin juoppo piilotetaan? Juoppo loukkaantuu ja juo lisää. Kaikki vittuilee pienestä.

Suurkuluttajaan tehoaa valistus alkoholin haitoista. Alkoholistin mielestä sellaiset lainalaisuudet on friikkien kenkkuilua jotka on tarkoitettu hankaloittamaan täysipainoista elämää.

Maksakirroosiin voi sairastua tietysti molemmat. Alkoholistin mielestä diagnoosi on vittuilua, kun eivät enää muuta keksineet.

Skål!

 

AATOS JA DOLORES

Aatos tuijotti tyhmänä keittiön ovella seisovaa Seppälää. Seppälä vaihtoi jalkaa hermostuneena ja katseli kainalonsa suuntaan.

– Dolores käski mun takavarikoida sun viinat

Autokauppias pyyhki suupielet hihaansa ja irvisti. Seppälä mietti oliko Aatos enää tavallisen keskustelun tavoitettavissa, ymmärsikö se puhetta? Mitä tästä seuraisi? Hän vilkaisi olkapäänsä yli, oliko reitti selvä ulko-ovelle.

– istu alas

Keittiössä haisi paska. Haju ei houkutellut istumaan ja Seppälä sanoi voivansa seistä. Hän alkoi voida huonosti. Miksi ihmeessä Dolores hänet oli lähettänyt näin mahdottomaan tehtävään, kai aikuinen ja menestyvä liikemies saisi ryypätä jos halusi? Doloreksen täytyi olla hullu.

Aatos kaatoi konjakkia juomalasin täyteen ja työnsi sen Seppälän kouraan, konjakki roiskui lattialle ja kasteli seppälän kengän kärjet.

jatkuu…

X