Syksy saa

Jaa artikkeliTilaa Seura

Aamu on syksyinen. Jossain kohtaa viime viikolla notkahti. Siis kesä syksyksi. Nyt alkaa se vuodenaika kun minäkin saan aikaiseksi jotain. Liiallinen auringonvalo tekee laiskaksi. Minut se tekee myös levottomaksi. En pidä siitä että kesä- ja heinäkuu ovat ne kuukaudet kun ilmojen puolesta pitää nauttia ja olla ulkona. Se on sellaista pakkopullaa. Nyt pitää grillata, nyt pitää uida, nyt pitää saunoa, nyt istutaan kylpytynnyrissä. Se on jotenkin säälittävää. Kylpytynnyrissä istuminen. Melkein yhtä säälittävää kuin rillaaminen.

Meillä ei ole kylpytynnyriä. Suihkussa käydään. Minä voisin kuulemma useamminkin. Mutta peseytyminenkin on mukavampaa syksyllä kun tulee sienimetsästä nihkeänä ja voitonriemuisena. Onkohan säilöminen se juttu? Kiireinen ja alkukantainen talveen varautuminen? Muuten kuollaan nälkään jos ei ahkeroida? Ahkeruus on hyve josta syksyllä voi nauttia täysin siemauksin ja tuhahdella ajatukselle kylpytynnörissä istuskelulle. Ahkeruus korvaa kesän velttouden ja tekee ihmisestä taas yhteiskuntakelpoisen.

Alanya. Miksi sinne pitää mennä heinäkuussa lomalle? Siis jos valittaa suomen kesän silmänräpäyksellisyyttä. Kannattaisi mennä joulukuussa. Silloin saa viikon lisää kesää. Kesä on aina jossain ja se on hienoa. Sitä voi ottaa tarvitsemansa määrän juuri sopivana annoksena.

Kylmä kesä? Paskat ollut. Täällä meillä oli ihan normaali kesä. Sellainen kesä jota vietetään näillä leveyspiireillä. Helsinkikin sijaitsee 60 astetta pohjoista leveyttä, sen yläpuolella saa olla iloinen että on edes yksi lumeton kuukausi. Minusta on mukavaa jos juhannuksenakin saan sonnustautua inkakuvioiseen huppariini ja pistää takkaan tulta ettei tule kylmä.

Sitä kodikkuutta ei kesä tarjoa kun marraskuisena aamuna menee Oripään Shellille kahville. Piha kiiltelee märkänä sateesta ja pulla tuoksuu. Nastarenkaat rapisevat asfalttiin ja aurinko on piilossa kolmesataa metriä paksun liikkumattoman pilvikerroksen takana. Silloin suomalainen on parhaimmillaan. Alanyan esitettä voi selailla silloin jos ei kestä tosiasioita. Paremman vasteen kyllä saa jos hivelee säilömiään hillopurkkeja.

Tupakoinnin lopettaminenkin onnistuu paremmin syksyllä. Silloin otetaan selkärangat taas kaapista käyttöön. Eikä muutenkaan kannata kuuden tunnin kuluttua viimeisestä savukkeesta kirjoittaa aiheesta blogia.

Nauttikaa syksystä. Älkää menkö sinne alaniaan.

X