Joulurauha on täällä maalla aina

Jaa artikkeliTilaa Seura

Eilen seisoskelin metsässä, oranssin värinen pipo päässäni ja seurasin liikennettä kantatiellä numero 41. Autoja riitti molempiin suuntiin. Nuotiolla virisi asiasta myöhemmin keskustelua ja pohdimme minne kaikki olivat menossa? Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan tee töitä lauantaisin mikä pakottaisi auton rattiin.

Oripäästä kaikki autot eivät olleet. Se olisi ollut lyhyt ruuhka. Sastamalankin autot olisivat pian loppuneet, samoin Alastaron ja Virttaan nelivedot. Illalla tajusin, että tamperelaiset olivat lähteneet Turkuun jouluostoksille. Turkulaiset taas olivat saaneet päähänsä, että tamperelaisissa kauppakeskuksissa asiat ovat paremmalla tolalla. Halvempaa tavaraa ja mielettömämpiä tarjouksia.

Onneksi minun ei tarvitse viettää joulua edeltäviä viikonloppujani kauppakeskuksissa, voidakseni rauhoittua aattoiltana. En ole parempi ihminen, olen vain laiskempi, enkä oikein ymmärrä pointtia. On tietysti muitakin asioita joita en ymmärrä ja joskus se on vain hyväksi.

On meilläkin täällä jouluvalot ja joulukuusi kunnan puolesta. Yksinkertaiset ja kauniit. Kylän kauppaan ovat saapuneet joulumakeiset ja glögit. Joulumyyjäisistä saa paikallisten tekemiä kakkuja ja koristeita. Ja kyllä täältäkin jotkut käyvät turkulaisissa ja tamperelaisissa kauppakeskuksissa. Molempiin on lyhyt matka.

Täällä saan olla rauhassa ja annostella itselleni joulua juuri niin paljon, kuin katson sitä tarvitsevani. Kun päivä tästä valkenee, haen kuusen naapurin metsästä, luvan kanssa tietysti. Lämmin kiitos. Tänä vuonna haen kylläkin kaksi, säästyy Naantalissa asuva velikin yhdeltä kuusenhakureissulta kauppakeskukseen. Näissä kuusissa on muuten neulasia vielä Tapaninakin.

Tein jo lanttulaatikkoa. Siinä se, vähän imuroidaan ja kuusi sisälle. Ja vielä ehdin viikoksi töihinkin ennen joulua.

Sauna pitää toki pestä. Mutta aina välillä se tulee muutenkin pestä. Mitään erityistä ”joulusiivoa”ei ole olemassakaan, vaikka sellaisesta usein kuulee puhuttavan. Siivoamisen eteen kun laitaa sanan ”joulu”, suorituspaine vain nousee.

Mieleni yritän siivota jouluksi. Täällä maalla se on helppoa. Lumikin on kuulkaa puhdasta vielä huomenna jos sitä tänään sataa.

X