13 vinkkiä Suomeen matkustavalle: Näin selviydyt tappajahirven kynsistä ja saat uusia ystäviä – et turpaasi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomessa on väkilukuun suhteutettuna eniten metallibändejä koko maailmassa. Kuvassa Turisas Ilosaarirockissa 2008.
Metalli on suomalaista kansanmusiikkia. Suomessa on väkilukuun suhteutettuna eniten metallibändejä koko maailmassa. Kuvassa viikinkimetalliyhtye Turisas esiintyy Ilosaarirockissa 2008. © Matti Paavonen CC BY-SA 3.0
Suomi on kansainvälisesti katsottuna puhdas ja turvallinen, mutta myös eksoottinen ja arvaamaton matkakohde. Mitä ulkomaalaiset meistä sanovat?

Suomi on arvioitu maailman turvallisimmaksi matkakohteeksi. Jos länsimaisten medioiden, matkailublogien ja viranomaisten vinkkejä on uskominen, eksoottisessa Finlandiassa selviää ehjin nahoin suhteellisen vähällä vaivalla, kun vain malttaa perehtyä paikalliseen kulttuuriin ja luonnonoloihin.

1. Puhu vähän mutta asiaa

Suomalainen käytöskoodi on kuin pidättyväisempi versio yleiseurooppalaisista standardeista. Länsimaisen vieraan yksi suurimpia haasteita on malttaa olla keskeyttämättä suomalaista keskustelukumppaniaan ennen kuin tämä on saanut sanottua sanottavansa loppuun. Vaikka muualla maailmalla on täysin soveliasta nakella omia argumentteja lennosta sekaan, Suomessa moista pidetään töykeytenä.

Suomalainen arvostaa, että hän saa puhua lauseensa loppuun, ja että häntä kuunnellaan. Tähän ulkomaalaisen kannattaa asennoitua eräänlaisena vuorovaikutuksellisena keinona, joka on vierailijankin mahdollista opetella.

Vieraan ei kannata tuskastua hiljaisista hetkistä keskustelun aikana, eikä varsinkaan täyttää niitä merkityksettömällä löpinällä. Suomalainen ei koskaan puhu vain puhumisen vuoksi, vaan joka sanalla on merkitys. Suomalainen arvostaa, kun keskustelukumppani kuuntelee häntä ja puhuu omalla vuorollaan, ja vain asiaa.

2. Ole täsmällinen

Suomalaiset ovat täsmällisiä ja odottavat samaa myös ulkomaalaisilta vierailtaan. Joukkoliikennevälineet kulkevat Suomessa aina ajallaan. Ruuhka on käyttökelvoton tekosyy, jos satut olemaan myöhässä tapaamisesta. Jos palaveri on ilmoitettu alkavaksi tasalta, se myös alkaa tasalta, ei varttia yli.

3. Katso silmiin ja kättele – älä lääpi

Suomalaisen kohdatessa kätellään ja katsotaan kumppania silmiin. Tämä koskee kaikkia sukupuolia. Keskustellessa pidetään katsekontakti ja kohtelias ruumiillinen etäisyys. Miesten välinen veljellinen selkään taputtelu taas saatetaan kokea jopa aggressiivisena eleenä.

Julkisia hellyydenosoituksia ja liikaa koskettelua on syytä välttää. Pariskunnille on soveliasta kulkea käsi kädessä ja pusun antaminen on sallittua, mutta muista, että Suomi ei ole Italia. Intiimimpi koskettelu kuuluu yksityiseen tilaan.

4. Kehu – älä vertaile

Pidättyneempikin suomalainen rakastaa kehumista. Erityisen mieluisaa on kuulla ulkomaalaisen suusta, miten mahtava paikka Suomi on. Varmimmat irtopisteet heltiävät maan historian auttavallakin tuntemuksella, sekä kehumalla maan erinomaista koulujärjestelmää ja kansainvälisesti menestyneitä urheilijoita.

Suomalaiset pitävät kuitenkin loukkaavana, jos heitä vertaa ruotsalaisiin tai itänaapureihin. Vielä pahempi virhe on olettaa, että suomi on kuulunut kylmän sodan aikana sosialististen maiden rintamaan. Kardinaalimunausten ykkönen on olettaa, että Suomi on ollut Venäjän ja Baltian maiden tapaan osa Neuvostoliittoa.

Suomen jääkiekkomaajoukkueesta on soveliasta puhua vain ja ainoastaan kunnioittavaan sävyyn. Varsinkin vertailu Ruotsiin koetaan nyrkiniskun arvoiseksi loukkaukseksi. Jääkiekkoon suhtaudutaan Suomessa uskonnollisella hartaudella, joten siitä puhuessa on syytä noudattaa äärimmäistä hienotunteisuutta.

5. Älä anna juomarahaa

Jos haluat välttämättä palkita ravintolan tarjoilijan hyvästä palvelusta, kannattaa pyöristää laskun summa lähimpään viiteen euroon. Amerikkalaistyylinen avokätinen bonusten jako saa suomalaisen lähinnä häkeltymään, varsinkin turistirysien ulkopuolella.

Jos homma menee oikein pahasti poskelleen, häkeltynyt tarjoilija saattaa tulla silkkaa ystävällisyyttään kertomaan liian avokätiselle asiakkaalle, että tämä on tehnyt virheen.

6. Kengät pois sisällä

Suomessa noudatetaan itäisillä mailla suosittua traditiota ottaa jalkineet pois, kun astutaan sisään jonkun kotiin. Poikkeuksiakin toki on, mutta useimmissa kodeissa vieraidenkin oletetaan jättävän kengät eteiseen. Julkisia tiloja, kuten kauppoja, ravintoloita, virastoja, paikallisbusseja tai junia sääntö ei koske.

7. Jos otat, et aja

Juopuneena autoilu on Suomessa laitonta. Jos poliisi mittaa kuljettajan veren alkoholipitoisuudeksi 0,5 promillea tai yli, rangaistukset ovat kovat.

Huumeiden käytöstä ja hallussapidosta langetettavat rangaistukset ovat erittäin ankarat. Jotkin muissa Euroopan maissa sallitut huumausaineet kuten khat ovat Suomessa kiellettyjä. Edes Yhdysvaltain passi ei suojaa sinua pidätykseltä ja syytteeltä.

8. Varo tappajahirviä

Usko tai älä, mutta hirvet tappavat Suomessa vuosittain kymmenen ihmistä ja vammauttavat noin 300. Valtavan kokoiset villit nisäkkäät eivät vaani pahaa-aavistamattomia kulkijoita ja hyökkää kimppuun yön pimeydessä.

Hirvikuolemat aiheutuvat, kun autoilija törmää eläimeen maantiellä. Vaarallisinta aikaa ovat kevät ja syksy auringon nousun ja laskun aikoihin. Hirvet ovat pahamaineisia siitä, että ne saattavat ilmaantua kuin tyhjästä joka keskelle vilkkaimpia valtaväylää.

Suomessa autoilevan onkin syytä pitää ajovalot päällä erityisesti pimeän aikaan.

9. Saunaan vain alastomana

Sauna on suomalaisille puhdistautumisen paikka, jossa riisutaan sekä vaatteet että tittelit. Business-piireissä johtajat ja palvelijat saunovat yhdessä ja alasti. Julkisissa saunoissa on erilliset vuorot miehille ja naisille.

Jos sinulle tarjotaan tuoreista puun oksista punottu nippu, sillä on tarkoitus kevyesti piiskata oma keho, erityisesti selkäpuoli. Lehdistä irtoavat kasviöljyt tekevät hyvää iholle ja piiskaaminen elvyttää pintaverenkiertoa.

Saunan kuumimmalla paikalla istuva päättää, kuinka paljon vettä heitetään kiukaalle. Vältä liian pitkää oleskelua kuumassa saunassa. Vuonna 2010 saunomisen MM-kilpailuissa Heinolassa venäläinen finalisti menehtyi liialliseen kuumuuteen.

Mikäli nakuna saunominen ujostuttaa, tilannetta saattaa keventää se, että saunomisen yhteydessä on soveliasta nauttia virvokkeita. Suosittuja juomia ovat olut sekä ginin ja greippilimonadin makuinen alkoholipitoinen virvoitusjuoma, joka tunnetaan nimellä lonkero.

10. Eniten metallibändejä per capita

Musiikki on yksi tapa tutustua suomalaiseen mielenmaisemaan ja hankkia helppo puheenaihe paikallisväestön kanssa. Suomessa on maailman suurin metalliyhtyeiden tiheys asukaslukuun suhteutettuna. Raskas ja synkkä musiikki istuu suomalaiseen mielenlaatuun sekä kylmään, pimeään ja raakaan ilmastoon.

Suomalainen kansanmusiikki on hyvin tunteellista. Jos argentiinalaisessa tangossa soivat intohimo ja kaiho, suomalaisessa metallissa suosittuja teemoja ovat kuolema, sota ja pahuus. Sävykirjoon mahtuu laaja skaala erilaisia tunteita. Kepeämmistä aiheista suosittuja ovat turhautumisen, epätoivon ja itsetuhon tunteet, jopa suru menetetystä rakkaudesta.

Suomen maailmanennätyslukema on 53,5 metalliyhtyettä jokaista 100 000 asukasta kohti. Jaetulle kakkospallille ponnistavat naapurimaat Ruotsi ja Norja, joista löytyy 27,2 metalliyhtyettä per 100 000 asukasta. Islannissa vastaava luku on 22,7 ja Yhdysvalloissa vaivaiset 5,5.

11. Pimeys ja mielenterveysongelmat

Suomalaista mielenlaatua selittää osaltaan se, että maassa vallitsee totaalinen pimeys noin kolme kuukautta vuodesta. On tieteellisesti todistettu tosiasia, että mielenterveydelliset häiriöt lisääntyvät erityisesti pohjoisimmassa Suomessa pimeiden talvikuukausien aikana.

Suomalaiset vaipuvat masennukseen talviaikaan, kun vähäinen auringonvalo saa mielialaa säätelevän serotoniinitason putoamaan.

Ulkomaalaisen on syytä varautua, että talvisin paikalliset saattavat käytyä arvaamattomalla tavalla. Osa heistä voi olla ennakkoluuloisia vieraita kohtaan. Pitkä pimeys lisää paitsi mielenterveysongelmia, myös päihteiden väärinkäyttöä.

12. Valo ja mielenterveysongelmat

Keskikesällä vallitseva 24 tuntia pitkä päivä saa suomalaisten serotoniinitasot nousemaan. Runsas valon määrä aiheuttaa osassa suomalaisia vakavaa unettomuutta. Tämä voi puolestaan johtaa päihteiden väärinkäyttöön ja mielenterveysongelmiin.

13. Älä anna ensivaikutelman hämätä

Suomalainen saattaa vaikuttaa vakavalta ja suorastaan vihamieliseltä. Totinen ensivaikutelma on kuitenkin pelkkää lumetta. Suomalainen on pohjimmiltaan rehti ja sydämellinen ihminen, jonka huumori on nokkelaa ja sarkastista.

Koulutettu ja hyvän yleissivistyksen saanut suomalainen seuraa tarkkaan tiedotusvälineitä ja tietää, mitä maailmalla tapahtuu. Hänellä voi olla voimakkaitakin mielipiteitä kotimaasi tapahtumista. Ne ovat turvallinen aihe ryhtyä kiihkeäänkin sananvaihtoon suomalaisen kanssa, kunhan et eksy aiheessasi kielletylle alueelle – vertailemaan suomalaista muihin maailmankansalaisiin.

Lähteet: State.gov, Australia.gov.au, TripSavvy.com, CirclesOfExcellence.com, WorldOfNomads.com, The Atlantic, Daily Mail

Lue myös:

Näin suomalainen rakastuu – lue kymmenen tarinaa

Suomen luonnon hiljaisuus voi jopa pelottaa ulkomaalaisia turisteja

Suomalainen keppihevonen on nyt hitti maailmalla – Äiti ja tytär panivat pystyyn firman, joka myy keppareita

X