Ahvenanmaan tunnelmalliset joulumarkkinat kutsuvat – Koe upea saaristo myös talviaikaan!

Ahvenanmaan uljas merellinen luonto on upea kokemus läpi vuoden. Piipahda joulutoreilla, jotka tarjoavat ainutlaatuista saaristolaistunnelmaa ja ihania löytöjä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maarianhamina tarjoaa joulutunnelmaa monena viikonloppuna.

Ahvenanmaan uljas merellinen luonto on upea kokemus läpi vuoden. Piipahda joulutoreilla, jotka tarjoavat ainutlaatuista saaristolaistunnelmaa ja ihania löytöjä.
Teksti: Liina Putkonen

Perinteiset joulumarkkinat saattavat jäädä väliin Tukholmassa ja Tallinnassa koronan takia, mutta ilman markkinoita ei tarvitse olla. Tänä vuonna voi suunnata lähilomalle – Ahvenanmaan joulumarkkinat odottavat vierailijoita.

Kastelholman linnan vieressä olevan Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseon perinteiset pikkujoulumarkkinat pidetään jo lauantaina 28. marraskuuta. Ne ovat Ahvenanmaan vanhimmat ja suurimmat, vaikka ne ovatkin Maarianhaminan ulkopuolella. Markkinoille järjestetään kuitenkin bussikuljetuksia.

Maarianhaminan torin joulumarkkinat ovat lauantaista sunnuntaihin 5.–6. joulukuuta. Markkinoilla on noin 80 myyntikojua, joissa tarjolla on kaikkea jouluherkuista käsitöihin.

Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna pidetään myös joulumyyjäiset Laivurintalo Pellaksen joulutuvassa hieman kaupungin ulkopuolella.

Jan Karlsgårdenin ulkoilma­­museo: 22520 Kastelholm

Maarianhaminan joulu-markkinat: Torggatan

Laivurintalo Pellas: Skepparvägen 30

Joulutoreilla on myynnissä käsitöitä ja kauniin näköisiä herkkuja.

Joulutoreilla on myynnissä käsitöitä ja kauniin näköisiä herkkuja.

Saari on suklaan koti

Joulu maistuu monen suussa suklaalle. Ahvenanmaalla se vasta maistuukin, jos löytää tiensä paikalliseen suklaatehtaaseen. Mercedes Chocolaterie on paikka, johon moni suussa sulavan herkun ystävä voisi jäädä asumaan.

Suklaatehtaan maistuvat konvehdit eivät ole edes yksittäisen kävijän makuasia, sillä tehtaan suklaapraliinit ovat voittaneet vuosina 2017 ja 2018 International Chocolate Awards -palkinnot.

Suklaata myydään Maarianhaminan keskustan kahviloissa ja kaupoissakin, mutta tehtaalle, vähän kaupungin ulkopuolelle voi myös tehdä retken. Sen tuoreempia suklaalahjoja ei saa, ellei tee niitä itse.

Lemlandsvägen 1865 

Mitä muuta Ahvenamaa talvimatkailijalle tarjoaa?

Tiedättekö ne kylmät väreet, jotka syntyvät, kun korviin kantautuu Lasse Mårtensonin ikivihreän ensimmäiset pianosoinnut, jotka vyöryvät ilmoille kuin meri itse, ja sitten alkaa: ”Meri jäljet lyö luotoon, vaot kallion ne aalto tehnyt on.”

Myrskyluodon Maijan tunnelmaan pääsee Ahvenanmaalla myös ilman musiikkia. Se onnistuu, kun kipuaa jylhälle kalliolle, jonka arpisesta pinnasta voi lukea tuhansien vuosien historian, ja nostaa katseensa horisonttiin, jossa siniharmaana häilyvä aava kohtaa pilvistä raskaan taivaan.

Koleat kelit itse asiassa jopa alleviivaavat vahvan meritunnelman. Ahvenanmaalla helpoimmat vaellusreitit lähtevät lähes kaupungin keskustasta, ja niille ehtii taivaltamaan vaikka risteily­pysähdyksen aikana.

Jos käytössä on auto tai aikaa bussiajeluille, kävelyreittejä löytyy jokaiseen makuun. Tarjolla on vaelluksia läpi historiallisten asuinpaikkojen tai jännittävien luolien äärelle. Visit Ålandin verkkosivujen lisäksi Maarian­haminan turisti-infoista saa karttoja, joista löytyy jopa 32 erilaista vaellusreittiä pituuksineen ja sijainteineen.

Osa vaellus­reiteistä kulkee upeiden kallioiden keskellä. Matkalla voi nähdä myös ympäristö­taidetta, kuten tasapainoon aseteltuja kiviä.

Osa vaellus­reiteistä kulkee upeiden kallioiden keskellä. Matkalla voi nähdä myös ympäristö­taidetta, kuten tasapainoon aseteltuja kiviä.

Vuokraa pyörä Maarianhaminassa

Maarianhamina ei ole kooltaan suuri, mutta jos haluaa varmistaa, että ehtii nähdä kaikki kivat paikat, kannattaa ottaa pyörä alle.

Pyörän vuokraaminen on helppoa. Satamassa, jonne isot matkustaja-alukset saapuvat, on pyörävuokraamo.

Maarianhaminan ympäri kiertävät pyöräily- ja kävelytiet ovat hyvinhoidettuja ja löytyvät kaupungin kartasta.

Maarianhaminan ympäri kiertävät pyöräily- ja kävelytiet ovat hyvinhoidettuja ja löytyvät kaupungin kartasta. © Sanna Könönen-Wahlstedt/Visit Åland

Jos pääsee vaeltamaan Ahvenanmaalla korkeille kallioille, maisemat ovat pysäyttävän hienot.

Jos pääsee vaeltamaan Ahvenanmaalla korkeille kallioille, maisemat ovat pysäyttävän hienot.

Täsmäkohteita pyöräilijälle ovat ainakin nämä:

Lilla Holmen eli kaunis, pieni puisto Maarianhaminan edustalla, jonne pääsee siltaa pitkin. Puistossa on läpi vuoden auki oleva lintutalo, jonne on vapaa pääsy. Vieressä on Ahvenanmaan taidemuseo, jonne pääsee museokortilla.

Sjökvarteret eli Maarianhaminan merikortteli, joka henkii menneiden aikojen kalastajatunnelmaa. Sieltä löytyy muun muassa käsityöpajoja sekä museo ja veneveistämö. Merikortteleilla on omat joulumarkkinansa 12.–13. joulukuuta.

Taidemuseo ja Lilla Holmen: Storagatan 1

Sjökvartalet: Österleden 110

Maarianhaminan merikortteleissa on tunnelmaa mihin vuodenaikaan tahansa.

Maarianhaminan merikortteleissa on tunnelmaa mihin vuodenaikaan tahansa. © istockphoto

Matka menneeseen merenkulkumuseossa

Ahvenanmaan merenkulkumuseo sai Vuoden museo -palkinnon 2016, eikä ihme. Uudistetussa museossa voisi seikkailla kuin seilaisi itse merellä, ja sinne pääsee myös museokortilla.

Merenkulun historia ei ole yksittäisten esineiden tuijottamista, vaan museossa niihin on sidottu toinen toistaan kiinnostavampia tarinoita aikanaan eläneistä ihmisistä. Lapsille museossa on aivan oma reittinsä, sillä laivarotta Ruby on tehnyt näyttelyyn pesiä. Ne on niin hauskasti rakennettuja, että aikuinenkin alkaa etsiä niitä vitriinien rungoista.

Merenkulku­museon helmi on Pommern-laiva, jota voi talviaikaa ihailla ulkoa. Sisään pääsee taas keväällä.

Merenkulku­museon helmi on Pommern-laiva, jota voi talviaikaa ihailla ulkoa. Sisään pääsee taas keväällä. © Tiina Tahvanainen

Solmutaulussa riittää opeteltavaa.

Solmutaulussa riittää opeteltavaa.

Estonian tragedialle on varattu oma tilansa, jossa ei voi kuin hiljentyä miettimään, miten kammottava onnettomuus todella oli. Vaikuttava on myös historiallinen rahtipurjealus Pommern, joka kelluu museorakennuksen kyljessä. Sinne tosin pääsee sisään seuraavan kerran vasta keväällä, mutta laiva on vaikuttava näky ulkoakin katsoessa.

Merimuseon sisälläkin pääsee seilaamisen makuun, sillä yksi näyttelyhalleista on rakennettu kuin laivan kanneksi, ja sen mastoonkin saa kiivetä. Esillä on myös noin 200 vuotta vanha merirosvolippu. Tiettävästi tällaisia aitoja pääkallolippuja on koko maail­massa vain kaksi tai kolme.

Tämä lippu tuli Ahvenanmaalle Välimereltä Pohjois-Afrikan rannikolta, missä merirosvoilua esiintyi 1800-luvulle saakka.

Merenkulkumuseo, Hamngatan 2 

Merenkulku­museo tarjoaa huikeita tarinoita ja tietoa.

Merenkulku­museo tarjoaa huikeita tarinoita ja tietoa. © Rebecka Eriksson/Visit Åland

Kuvat: Visit Åland ja Liina Putkonen

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 11/20.

Lue myös: Lähiloma Ahvenanmaalla tarjoaa saariston lumoa ja ulkomaan tunnelmaa – Nappaa matkavinkit!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X