Aikuinen, rohkeasti rinteeseen! Tärkein vinkki aloittelijalle on tämä: Ohjattu opettelu ei ole häpeä vaan viisautta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Aloittelijakin oppii hiihtokoulussa varsin nopeasti taidot vaativampiinkin mäkiin, kuten Rukan jylhiin eturinteisiin.
Aloittelijakin oppii hiihtokoulussa varsin nopeasti taidot vaativampiinkin mäkiin, kuten Rukan jylhiin eturinteisiin. © ismo pekkarinen / om-arkisto
Lapin hiihtokeskeskusten vetäjät esittelevät rinteet, jotka heidän mukaansa sopivat parhaiten aikuiselle aloittelevalle laskettelijalle.

Hiihtokoulu!

Se on kaikkien hiihtokeskusten vinkki aloittelevalle laskijalle. Ohjattu opettelu ei ole häpeä, vaan viisautta. Oikeassa opissa taidot alkavat karttua heti, ja lasku on sekä mukavaa että turvallista.

Lapin hiihtokeskukset ovat tällä vuosituhannella kehittäneet aloittelijoiden rinteitä ja hissejä määrätietoisesti. Niin sanotut perherinteet eivät ole enää vain lastenrinteitä, vaan niissä näkee paljon aikuisia vasta-alkajia.

Eri hiihtokeskusten edustajat esittelevät Seuralle aloittelijoiden rinteensä.

Ei ikäviä kokemuksia

Syötteen omistajan Jorma Terentjeffin tytär Heidi Terentjeff toimii hiihdonopettajana. Iso-Syötteen perhealueella hississä on kolme eri poistumiskohtaa, joista voi valita lähtöpaikan taitojen mukaan. © SYÖTE

Syöte, omistaja Jorma Terentjeff:

Me kutsumme Perherinteeksi kahta rinnettä, jotka ovat kohtuullisen helppoja. Alue on melko loivien eturinteiden vieressä. Se on rakennettu niin, että siitä voi kuka vain aloittaa harrastuksen. Esimerkiksi monet ulkomaalaiset vieraamme aloittavat ihan aakkosista.

Hississä on kolme jättöpaikkaa, joista viimeisen luona on vähän jyrkempi kohta. Siinä voi harjoitella ennen isompiin rinteisiin menoa.

Aloittelijan rinteiden pitää olla turvallisia. Vasta-alkajille ei saa tulla ikäviä kokemuksia, esimerkiksi pelkotiloja.”

Vinkki: ”Ensimmäisellä kerralla kannattaa aina ottaa ammattilainen hiihdonopettaja mukaan, jotta oppii käyttämään suksia ja tekemään käännöksiä oikein. Aikuinen ihminen oppii opettajan avulla muutamassa tunnissa laskemaan.”

Hiihto lisää valmiutta

Ruka, paikallisjohtaja Matti Parviainen:

”Roosan ja Ruudolfin rinnealue on rakennettu Ski Bistron viereen. Lyhyimmillään siinä on 20 metrin pituinen taikamattohissi ja rinne.

Alueella on eri pituisia taikamattoja, joista pisin on 200 metriä. Ne sopivat aloittelijalle. Tälle vuodelle sinne on tullut uutuutena tuubimäki. Jos voimat loppuvat laskettelun harjoitteluun, voi käydä välillä laskemassa siinä kumirenkaalla.

Alueelta on 200 metriä matkaa tunturin päälle menevään hissiin. Suksivuokraamokin on lähellä.”

Vinkki: ”Suosittelen hiihtokoulua ja hiihdonopettajan kanssa lajin pariin perehtymistä. Opettaja näkee nopeasti taitotasosta, millaista rinnettä pystyy laskemaan. Esimerkiksi hiihtämistä ja luistelua harrastaneilla on hyvät valmiudet oppia.”

Vauhti kontrollissa

Hyvät opasteet auttavat ensikertalaistakin löytämään oikeaan paikkaan Ylläksellä. © KAISA SIREN / LEHTIKUVA

Ylläs Ski Resort, rinnejohtaja Tuomo Poukkanen:

”Olemme tehneet aloittelijoille oman alueen nimeltä Perherinteet. Alueella on neljä hissiä ja kuusi rinnettä. Lisäksi on vielä kaksi ilmaista lyhyttä harjoitteluhissiä, joista toinen on naruhissi ja toinen lyhyt mattohissi.

Perherinteitä voimme suositella kaikille, jotka ovat harrastuksen alussa. Kaikki ovat luokitukseltaan helpoimpia rinteitä.

Niihin on tehty vastakumpuja, jottei vauhti voi karata. Perherinteet ovat loivia, eikä vauhti kiihdy liikaa. Silti ne viettävät tarpeeksi, jotta pystyy tekemään käännöksiä. Hissit ovat mahdollisimman helppokäyttöisiä sompahissejä.”

Vinkki: ”Ainakin kannattaa rohkeasti ylittää tärkein kynnys eli kokeilla. Parhaimmillaan saa itselleen hienon harrastuksen.

Hiihtokoulu on ehdottomasti nopein tie harrastuksesta nauttimiseen.”

Sopivaa haastetta

Hiihdonopettajat opettavat nuorempia ja vanhempia aloittelijoita sekä kokeneempiakin laskijoita. Sallan eturinteessä on loivempaa mutta myös jyrkempää rinnettä. © JONNE VAAHTERA

Salla, toimitusjohtaja Kari Koskimaa:

”Perherinteemme on ihan välinevuokraamon vieressä. Lipunmyntikoppi ja kahvio ovat heti vuokraamon yläpuolella. On loistavaa, kun ei tarvitse kävellä kuin kolme metriä kahvion terassilta ja laittaa sukset jalkaan. Monot jalassa ja sukset sylissä kävely on haastavaa ensikertalaiselle.

Rinteen profiili on sopivan haastava. Siinä pitää opetella laskemaan ja tekemään käännöksiä. Rinteessä on jonkin verran pieniä aloittelijan reilejä eli pieniä kaaria. On myös hyppyreitä ja lumesta tehtyjä aaltoja.

Rinteestä ei lasketa suoraan hissille, mikä lisää turvallisuutta.”

Vinkki: ”Suosittelen menemään hiihtokouluun. Siellä opitaan laskemaan turvallisesti, oppii jarruttamiset ja käännökset. Yksin opettelu ei ole turvallista itselle eikä muillekaan.”

Naruhissillä alkuun

Lapin hiihtokeskukset

Saariselälle on rakennettu oppimispolku, jossa harjoiteltuaan voi asteittain siirtyä pitkiin rinteisiin. © ROB SMITH / VISIT FINLAND

Saariselkä, hiihtokoulun johtaja Fanni Katajamaa:

”Olemme suunnitelleet kokonaisen oppimispolun. Se alkaa naruhissistä.

Ulkomaalaiset, jotka eivät ikinä ole nähneet lunta, menevät mielellään juuri naruhissiin. Rinne on erittäin turvallinen, sillä se on niin loiva ja loppuu tasaiseen. Vaikka ei osaisi jarruttaa lainkaan, ei katoa mihinkään maansyövereihin.

Naruhissi on parkkipaikan päässä, ravintolan vieressä. Vuokraamoon noin sata metriä.

Hissi on lyhyt, vain noin 20 metriä. Se sopii sellaisille ihmisille, jotka eivät ole liikkuneet lumella. Kun naruhississä pärjää ja mennään eteenpäin oppimispolkua, voidaan siirtyä sompahissille. Siinä on vähän jyrkempiä normirinteitä, mutta sompahissiltä tulee alas loiva serpentiinireitti. Ensin naru, sitten loiva, ja lopulta sitten sompahissin rinteen jyrkempi osa. Kun sen handlaa, pystyy menemään jo pitkiin hisseihin.”

Vinkki: ”Kun ottaa yhdenkin hiihtotunnin, voi olla jo ihan omatoiminen laskettelija. Kun on hiihtänyt ja luistellut, motoriikka löytyy sieltä. Ja löytyy, vaikkei olisikaan.”

Opetus laadukasta

Levi, rinneyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari:

”Paras rinteemme aloittelijoille on vuonna 2014 avattu Etelärinteen South Point, jossa on kuusihenkinen tuolihissi. Rinteen lähellä on myös päiväkoti ja lapsille puuhapaikka Leevilandia.

Mattohissejä rinteen vieressä on kolme. Se on meidän pisin ja helpoin rinteemme. Monet asiakkaat haluavat helppoja ja turvallisia kokemuksia. Se on tasainen, leveä rinnealue, joka on koko matkaltaan helppo.”

Levin Etelärinteessä on kuusipaikkainen tuolihissi. © KAISA SIREN / LEHTIKUVA

Vinkki: ”Lähikeskuksia kannattaa suosia. Niissä pääsee harrastuksen makuun, ja sitten voi lähteä isompiin keskuksiin. Suomessa on laadukas hiihdonopetus. Hiihtokoulussa pääsee myös heti hyödyntämään heti kaikkea teknologiaa, carving-suksea ja muuta.”

X