Anna loman viedä aurinkoon! Kanarian vehreä helmi Teneriffa houkuttelee kukkaloistolla ja puutarhakahviloilla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teneriffan saaren pohjoisosa
Teneriffan saaren pohjoisosa yllättää vehreydellään. Teide-tulivuori hallitsee koko saaren maisemaa. © ILPO MUSTO
Teneriffa tarjoaa muutakin kuin rantaelämää ja löhöilyä. Saaren pohjoisosista löytyy historiallisia kaupunkeja, vuoristokyliä ja vehreitä puutarhoja.

Talvikuukausina päivälämpötila pysyttelee Teneriffan pohjoisosissa mukavasti 20 plusasteen tienoilla, joten sää on ihanteellinen kävelyyn.

Lähdemme nousemaan Puerto de la Cruzin rannikkokaupungin vehreitä ja aurinkoisia rinteitä kohti Taoron mäellä sijaitsevaa Bar Albertoa. Sen terassipöydistä avautuvat näkymät koko saarta hallitsevalle Teide-vuorelle, alas kaupungin keskustan läntiseen osaan ja sen yli Atlantin valtamerelle.

Virkistävän cortado-kahvin jälkeen jatkamme Taoron puistoon ja vilkaisemme tunnelmalliseen Risco Bellon puutarhakahvilaan ennen kuin laskeudumme kukkulalta muutaman korttelin päässä sijaitsevaan Sitio Litren huvilan yksityispuutarhaan.

Puutarhan perusti englantilainen Littlen kauppiasperhe 1700-luvun lopulla. Vuosisatojen saatossa orkideoistaan ja puutarhajuhlistaan tunnetulla huvilalla ovat vierailleet monet kuuluisuudet kuten dekkarikirjailija Agatha Christie, joka inspiroitui myös sijoittamaan yhden Mr Quinn -tarinansa tapahtumat tänne.

Lounaan jälkeen teemme kierroksen kaupungin kauniissa kasvitieteellisessä puutarhassa ja kurkistamme sitä vastapäätä sijaitsevaan ylelliseen Botanico-hotelliin ja sen puutarhaan.

Erityisesti Hotel Botaniconkin puutarha on hyvin kaunis vehreine palmuineen ja patsaineen. Myös hotellin Oriental Spa Garden -kylpylän ympärillä kukoistaa oma puutarhansa.

Kolibrikukkien loistoa

Kolibrikukkien loistoa saa ihailla kaikkialla pohjoisella Teneriffalla. © ILPO MUSTO

Valkoinen riikinkukko

Risco Bellon puutarhakahvilan lammikon äärellä asustelee valkoisia riikinkukkoja. © ILPO MUSTO

Pyhä traakkipuu – Teide-vuori ja Icod de los Vinosin pikkukaupunki

Seuraavana päivänä vuokraamme auton ja lähdemme tutustumaan saaren pohjoisosaan Puerto de la Cruzin ulkopuolelle. Teneriffan tiet ovat hyväkuntoisia ja vaikka liikenne on vilkasta käy ajaminen vaivattomasti.

La Orotava on elegantti, menneisyydestään tietoinen sisämaan kukkulakaupunki ja kuulu vanhasta arkkitehtuuristaan. Sen kauniita historiallisia taloja, kirkkoja ja pieniä kaupunkiaukioita aikamme ihailtuamme jatkamme matkaa ylös Teide-vuoren kansallispuistoon johtaville kiemurtaville vuoristoteille.

Mascan piskuinen vuoristokylä

Mascan piskuisen vuoristokylän maisemissa on ajatonta taikaa. © ILPO MUSTO

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruzissa saa varautua kiipeämään ylös alas kaupungin melko jyrkkiäkin rinteitä. © ILPO MUSTO

Pienet kylät värikkäine taloineen ja katukahviloineen vuorottelevat vehreän vuoristokasvillisuuden ja viljelymaiden kanssa. Tapaamme Teiden huipulta laskeutuvia patikoijia näköalatasanteilla ja katselemme huimaavan kauniita näkymiä alas rannikolle.

Icod Alten näköalatasanteelta jatkamme Icod de los Vinosin pikkukaupunkiin, joka on kuulu tuhatvuotisesta traakkipuustaan. Laatuaan ainutlaatuisen puun suojelemiseksi sen ympärille luotiin 90-luvun lopulla saaren kasveista ja eläimistä muodostuva Parque del Dragon puisto.

“Traakkipuut ovat uhanalaisia ja rauhoitettuja. Niistä on tullut Teneriffan symboleita”, puistossa opastettuja kierroksia vetävä biologi Gustavo Sanchez Romero kertoo johdattaessaan meidät 20 metriä korkean puuvanhuksen siimekseen.

Biologi Gustavo Sanchez Romero

Biologi Gustavo Sanchez Romero kertoo kaiken, mitä haluat tietää Icod de los Vinosin tuhatvuotisesta traakki-puusta. © ILPO MUSTO

Romeron kierroksella keskitytään traakkipuun lisäksi puutarhan muihinkin kasveihin ja eläimiin sekä saaren Guanche-kulttuuriin.

“Guanchet asuttivat Teneriffaa ennen espanjalaisten saarelle tuloa. Tämä oli heidän pyhä puunsa, jonka suojiin kokoonnuttiin tekemään yhteisön tärkeitä päätöksiä.”

Romero on innoissaan Teneriffalla vierailevien lisääntyneestä kiinnostuksesta saaren luontoon ja kulttuuriin. Myös Parque del Dragon puistosta on tullut yhä suositumpi ja sinne on nyt valmistumassa uusi vierailijakeskus museoineen ja kahviloineen.

Teneriffan pohjoisosan vehreyttä

Teneriffan pohjoisosan vehreyttä ja kukkaloistoa. © ILPO MUSTO

Viinejä ja lähiruokaa Teneriffalla

Teneriffa on Kanarian tärkein viinintuotantosaari. Parikymmentä kilometriä Puerto de la Cruzista itään El Sauzalissa sijaitsee vanhan sukutilan rakennuksiin perustettu Teneriffan viinimuseo Casa del Vino.

Saaren 1500-luvulta alkaneen viinintuotannon historiasta ja nykypäivästä antoisasti kertovan museo-osan lisäksi tiloista löytyy paikallisten viinien ja ruokien herkkukauppa, pieni Teneriffan hunajasta kertova museo, viinien maistelubaari ja hyvää ruokaa tarjoava ravintola. Henkilökunta on avulias ja innokas jakamaan tietoaan saaren historiasta ja viineistä.

Teneriffan viinimuseo

Teneriffan viinimuseossa maistellaan saaren omia laatuviinejä. © ILPO MUSTO

Viinimuseosta lähdettyämme ajelemme Sauzalin kauniissa rannikkomaisemissa Tacoronten suuntaan. On sunnuntailounaan aika. Auton avoimista ikkunoista tulvii sisään El Calvarion perheravintolan grillissä valmistuvien ruokien vastustamaton tuoksu. Ravintola on viimeistä paikkaa myöten täynnä, mutta baarin puolella aperitiivin verran odoteltuamme pääsemme aterioimaan yhdessä paikallisten kanssa. Pollo asandos, avotulella grillattu kana, on klassikko ja täälläkin suosikkiannos.

Hyvää guachinchea eli teneriffalaista kotiruokalaa kannattaa etsiä. Guachinche Miguel löytyy La Guanchan läheltä valtatien TF-5 varrelta. Lounas sisältää papas arrugaras -perunoita, herkullisia vihreitä pikkupaprikoita pimientos Padron, salaattia, juustoja ja isäntä Miguel Martin Diazin avotulella grillaamaa lihaa. Aterian kruunaa Diazin oman tilan punaviini.

Kotiruokala Guachinche Miquelin grillattua juustoa

Kotiruokala Guachinche Miquelin grillattua juustoa ja saaren perunoita papas arrugadas chili-valkosipulikastikkeella. © ILPO MUSTO

Kanarian suurin

Teneriffa on suurin Kanariansaarten seitsemästä saaresta ja se sijaitsee Gran Canarian, La Gomeran ja La Palman saarten keskellä. Se sijaitsee Atlantin valtameressä noin 300 km Afrikan rannikosta ja noin 1000 km Espanjan niemimaasta.

Suomesta järjestetään paljon pakettimatkoja myös Teneriffan pohjoisosiin. Finnair ja Norwegian lentävät talviaikaan suoria lentoja Helsingistä Teneriffalle.

Puerto de la Cruz sopii hyvin kaupunkikävelyyn, jos nousut ja laskut kaupungin kumpuilevilla kaduilla eivät haittaa. Välimatkat ovat lyhyitä ja kadut hyvässä kunnossa. Myös taksilla ja bussilla kulkeminen on helppoa ja edullista.

X