Anna talviloman kotimaassa yllättää! Kokosimme tutuista kaupungeista lomavinkkejä koko perheen lähimatkailuun

Jaa kaverilleTilaa Seura
© iStock
Mikä kaupunki kutsuu berliininmunkkia piispanmunkiksi ja mistä löydät mielenkiintoisen luontaiskylpylän? Tässä vinkkejä viime hetken lomasuunnitelmiin.

Suuntaatko hiihtolomalla kenties sukuloimaan eri puolelle Suomea? Vai haluatko vain laajentaa kotimaatietoutta ja samalla vaihtaa maisemaa?

Lähes jokainen suomalainen aikoo matkailla kotimaassa vuoden 2019 aikana, selviää uusimmasta Lomamatkaennusteesta.

Näillä vinkeillä pääset lomasuunnittelun alkuun.

Tampereella kulttuuria ja museokierroksia

Museokortin Museohaastetta suorittavien kannattaa suunnata vapaa-aikana Tamperelle, sillä Suomen Manchesterista eli Mansesta, löytyy museoita niin aikuisille kuin lapsillekin.

Esimerkiksi Suomen Jääkiekkomuseossa tai Postimuseossa löytyy paljon ihmeteltävää. Tampere-talon Muumimuseo on myös varmasti monen listalla. Työväenmuseo Werstas ja Lenin-museo ovat varmasti myös varttuneemman ikäpolven mieleen.

Kulttuuriloman täydentää vielä joku lukuisista Tampereen Teatterin näytöksistä. Lukuisista vaihtoehdoista löytyy myös vaihtoehtoja teini-ikäisten kanssa matkustaville. Tampereen Työväenteatteri esittää tällä hetkellä musikaalia Billy Elliot.

© iStock

Lempäälässä huvituksia lapsiperheelle

Tampereen naapurissa sijaitseva Lempäälä tarjoaa lapsiperheille paljon mukavaa tekemistä. Lempäälän Ideaparkista löytyy nyt sekä iki-ihanan Ti-Ti Nallen koti että upouusi Zones by Särkänniemi viihdekeskus. Sisäpuistosta löytyy kaikkea pomppulinnojen ja hohtominigolfin väliltä.  Keskus on jaettu neljään eri alueeseen, jotta kaikenikäiset viihtyvät.

Lempäälästä löytyy myös mahdollisuuksia spa-henkiseen rentoutumiseen. Vaihmalan hovi tarjoaa kylpylä ja ruoka elämyksiä Vanajaveden rannalla.

Lempäälän luontaiskylpylä taas tarjoaa hiukan erilaisen elämyksen. Luontaiskylpylässä vannotaan uotilaisten vesihoitojen, levon ja semivegetaristiseen ruokavalioon. Uotilaiset vesihoidot perustuvat hoitomenetelmän kehittäjän pastori Juho Uotin vuonna 1912 kehittämiin hoitomenetelmiin.

Turku tarjoaa herkkusuille elämyksiä

Tiesitkö, että Turussa berliininmunkkia kutsutaan piispanmunkiksi? Turku kutsuu itseään Suomen ravintolapääkaupungiksi, olisi aika lähteä testaamaan ?

© Visit Turku/ Esko Keski-Oja

Kiinnostipa sinua ja perhettäsi sitten museot, ruoka tai kulttuuri Visit Turku on paketoinut sinulle aktiviteetit valmiiksi.

Makuelämyksiin pääset käsiksi helposti Turku Food Walk- kortilla. Kortti tarjoilee etuja ruokaelämyksistä, joista varmasti jää hyvä maku suuhun. Korttiin on valikoitunut perinteisiä kahviloita ja maukkaita ruokapaikkoja. Kortilla saa valituista paikoista tarjouksia.

Onko Turun linna vielä näkemättä? Museum walk-kortilla saat ilmaisen sisäänpääsyn kahteentoista museoon, mukaan lukien Turun linnaan. Kortti on voimassa kolme päivää ensimmäisestä vierailusta.

Culture walk- reitit kokoavat Turun yliopiston opiskelijoiden epätavallisimmat kohteet. Näistä kohteista nauttivat varmasti niin omatoimimatkailijat kuin paikallisetkin.

Reittejä on viisi erilaista ja ne on suunniteltu ruoka- ja museokierrosten läheisyyteen. Tutustu reitteihin klikkaamalla tästä.

Turun saaristokaan ei nuku talvella. Varaa porukallesi eräopas ja kokeile talvikalastusta, pelastuspukukelluntaa tai talvimelontaa.

Hyvinkää tarjoaa talviliikunnan riemua

Jos kaipaat pientä taukoa arjesta, mutta et halua lähteä pääkaupunkiseudulta kauas, Hyvinkää tarjoaa hyvät mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen ja rentoutumiseen.

Sveitsin luonnonpuiston laidalla löytyy myös tarjontaa aktiivisille lumilautailijoille ja laskettelijoille. Helsinki-Tampere moottoritien varrella oleva keskus sopii myös perheen pienemmille. Alle tunnin matka Helsingistä mahdollistaa mäen laskemisen päiväreissuna.

Hyvinkään aseman kupeessa sijaitsee Suomen Rautatiemuseo, joka tarjoaa rautateiden historiaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Näyttelyt esittelevät rautateiden ja rautatieläisyyden historiaa 1860-luvulta nykypäivään aidossa miljöössä.

Hyvinkään Villatehtaalla sijaitsevassa lasten ja nuorten kulttuurikeskuksessa Villa Artussa kaikenikäiset pääsevät viihtymään. Helmi-maaliskuussa Villa Artussa pääsee sukeltamaan unienmaailmaan Unikudelmia-näyttelyssä. Siellä voi ottaa vaikka pienet torkut!

Ähtärissä asuvat julkkispandat

Ähtärin eläintarhan kuuluisuudet Pyry ja Lumi eivät nuku talviunta, joten heitä voi käydä tervehtimässä vuodenajasta riippumatta.

Pandat eivät nuku talviunta © ÄhtäriZoo

Kiinan panda-asiantuntijat ovat todenneet Ähtärin pandojen kodin olevan paras mitä koti-Kiinan ulkopuolelta löytyy.

Eläintarhan lisäksi Ähtäri tarjoaa useita liikuntamahdollisuuksia. Liikuntareittejä löytyy talviliikuntaa ajatellen, reittejä löytyy niin matkailualueelta kuin kauempaa Niemisjoen ja Mustikkavuoren alueilta.  Matkailualueelta löytyy 4 km valaistu hiihtoreitti.

Jyväskylästä löytyy arkkitehtuurin helmiä

Jyväskylässä voit tutustua Alvar Aallon töihin. Kaupunkia kutsutaan Alvar Aallon pääkaupungiksi, sillä siellä on eniten Aallon suunnittelemia eri aikojen merkittäviä rakennuksia.

Kohteita on yhteensä 28, joten niiden koluamiseen ei hetki riitä. Aloita esimerkiksi Alvar Aallon museosta, tutustu Muuramen kirkkoon tai Säynätsalon kunnantaloon.  Tutustu kohteisiin ja suunnittele oma reittisi!

Alvar Aallon museossa esitellään Alvar Aallon nimeä kantavan kansainvälisen arkkitehtuuripalkinnon saajojen töitä.

Tiesitkö, että Aallon lisäksi Jyväskylästä löytyy myös Wivi Lönnin suunnittelemia rakennuksia? Wivi Lönn oli Suomen ensimmäinen naisarkkitehti. Hänen kynän jäljestä on esimerkiksi Kuokkalan Kartano, Keski-Suomen Kirjailijatalo ja Yliopiston hallintorakennus.

Kaupunki tarjoaa myös paljon aktiviteetteja näin lumen keskelläkin. Laajavuorella voi harrastaa laskettelun lisäksi vaikka talvipyöräilyjä.

© Visit Jyväskylä/Tero Takalo-Eskola

Jos olet Jyväskylässä jo 15.-17.2 käy katsomassa Mäkiurheilun Superviikonloppu Laajavuoressa. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin. Sunnuntaina kisojen alussa järjestetään myös hiljainen hetki edesmenneelle Matti Nykäselle.

X