Tapasimme Anne Pohtamon kakkoskodissaan Floridassa: ”Atlantti liplattaa, kohisee tai pauhaa – aina sen ääni rentouttaa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Anne Pohtamo-Hietanen kertoi Vivan pyynnöstä elämästään perheen toisessa kodissa Floridan South Palm Beachilla. © Tommi Tuomi
Anne Pohtamo-Hietanen kertoi Vivan pyynnöstä elämästään perheen toisessa kodissa Floridan South Palm Beachilla. © Tommi Tuomi
Anne Pohtamo-Hietanen rentoutuu kuuntelemalla Atlantin aaltoja South Palm Beachin rantamaisemassa. Vierailimme Annen Floridan kodissa.

”Toinen kotimme on Floridan South Palm Beachilla, jossa aloitimme vuoden 2022. Yleensä vietämme siellä lomaa vähintään kerran vuodessa, mutta nyt edellisestä käynnistä ehti kulua yli kaksi vuotta koronapandemian vuoksi”, Anne Pohtamo-Hietanen kertoo.

Kakkoskoti South Palm Beachilla meren rannalla

”Lennämme Helsingistä Finnairin suorilla lennoilla sadan kilometrin päässä South Palm Beachilta olevalle Miamin lentokentälle. Sieltä matkaamme paikallisjunalla Lake Worthiin, josta vuokraamme auton. On paljon helpompaa lähteä ajamaan sieltä kuin Miamin alueelta, jossa helposti eksyy, vaikka käyttäisi navigaattoria.

South Palm Beachilla on pakko olla auto käytössä, mutta emme ole harkinneetkaan sellaisen ostamista. Suolaisen veden äärellä kaikki metallit ruostuvat nopeasti.

Floridan kotimme sijaitsee kerrostalossa aivan meren rannalla. Aina sinne saavuttuani menen ensimmäiseksi parvekkeelle kuuntelemaan meren ääniä. Atlantti liplattaa, kohisee tai pauhaa, mutta aina sen ääni rentouttaa. Kotitalomme ja meren välissä on kaita hiekkaranta. Tuulisella säällä se katoaa aaltojen alle.

Pian kotiuduttuani menen uimaan, useimmiten uima-altaalle. En pidä isoista aalloista, joista Florida on kuuluisa. Pikkulapsia ei voi laskea yksin mereen eikä sinne kannata vanhustenkaan mennä. Aallot voivat kaataa tai pohjan korallit satuttaa. Atlantin vesi on myös hyvin suolaista ja kirvelee silmissä.

Talomme uima-altaan suolaisessa vedessä on minimaalisen vähän klooria, mikä on ihanaa, sillä siinä voin myös sukeltaa. Uin yleensä parikymmentä kertaa altaan päästä päähän.”

Florida jo vuosikymmenien lomakohde

”Aloimme lomailla South Palm Beachilla, koska Arton vanhemmilla oli täällä asunto. Kun samasta talosta tuli asunto myyntiin 90-luvun alussa, päätimme ostaa sen. Lapsemme Jesse, Joni ja Jasmin olivat tuolloin alle 10-vuotiaita.

Vuonna 1994 syntyneelle Jimille South Palm Beach on ollut aina toinen koti. Floridan ainaisessa kesässä oli ihanaa viettää lasten kanssa aikaa rannalla, rakentaa hiekkalinnoja ja pelata pallolla. Lasten on ollut helppo myös harrastaa esimerkiksi golfin pelaamista.

South Palm Beach on turvallinen, ja rantakadulle voi lähteä illalla kävelemään yksinkin.”

Palm Beachin alue on kauttaaltaan hyvin hoidettu ja siisti. © Tommi Tuomi

Palm Beachin alue on kauttaaltaan hyvin hoidettu ja siisti. © Tommi Tuomi

Anne Pohtamo tunnustaa ikävän kalvavan

”Useimmiten olemme Floridassa marraskuussa, toisinaan vietämme siellä joulunkin. Tällä kerralla Arto lähti reissuun 1. joulukuuta kavereidensa kanssa. He pelasivat golfia ennen kuin minä pääsin irrottautumaan töistä 14. joulukuuta. Suomeen palasimme tammikuun puolivälissä.

Lasten aikuistuttua Floridassa lomailuun on tullut kääntöpuoli. Ikävöin lapsia ja lastenlapsia, enkä sen vuoksi halua olla Suomesta poissa kovin pitkiä jaksoja.

Sää Floridassa oli helteinen, keskimäärin 29 astetta, ja merivesikin noin 26 asteista. Minulle sopisi parhaiten hieman yli 20 asteen kelit.

Nautin lämmöstä, mutta varjelen ihoa auringon säteiltä. Vietän aikaa varjossa, suojaudun vaatteilla, käytän auringonsuojavoidetta, aurinkolaseja ja lierihattua uidessakin. Vaikka en ota aurinkoa, sen säteet tarttuvat. Suomeen palatessa ihollani on lämmin sävy.”

Matkalaukku täytyy tuliaisista

”Matkalaukkuni on lähes tyhjä lähtiessäni Suomesta. En vie mukanani edes vaatteita, mutta sikäläisille ystäville viemisinä on aina Fazerin Sinistä ja salmiakkia. Paluumatkalla minulla on omiakin tuomisia Suomeen. Yksi laukku kuitenkin riittää, sillä nykyään teen ostoksia hyvin harkitusti.

Erinomainen ostospaikka on Palm Beach Outlets. Se on valtava alue, jossa minulla on omat suosikkini. Oiva ostospaikka on myös kaksikerroksinen Gardens Mall.

Se on yksi alueen vanhimmista ja perinteikkäimmistä kauppakeskuksista, joka on jo sinänsä nähtävyys arkkitehtuurin ja sisätilojen palmuistutusten ansiosta. Se on selkeä, siisti ja hyvin kaunis kokonaisuus. Siellä on kiva kierrellä, vaikka ei ostaisikaan mitään.”

Gardens Mall -ostoskeskus on viihtyisä ja ylellinenkin ostos- ja ajanvietto­paikka palmu­istutuksineen ja vesialtaineen. © Tommi Tuomi

Gardens Mall -ostoskeskus on viihtyisä ja ylellinenkin ostos- ja ajanvietto­paikka palmu­istutuksineen ja vesialtaineen. © Tommi Tuomi

Tyyliin ripaus blingiä

”En välttämättä osta merkkituotteita, vaan valmisteita, jotka sopivat tyylitajuuni ja viehättävät silmääni. Tyylissäni on ripaus amerikkalaisuutta eli pitää olla vähän blingiä. Tuote voi maksaa kymmenen dollaria tai jotain ihan muuta, mutta tietysti on kiva fiilis löytää jotain oikein ihanaa, itselle sopivaa ja lisäksi edullista.

Esimerkiksi tekstiilejä on helppo pakata mukaan. Vuosien varrella olen ostanut kaitaliinoja, verhoja, torkkupeittoja, kylppärin mattoja, koristetyynyn päällisiä, keittiöpyyhkeitä ja ruokapöydän tabletteja. Tuon Suomeen enemmän kodin tekstiilejä, kenkiä ja laukkuja kuin vaatteita.

Hintataso on Suomeen verrattuna keskimäärin 20–30 prosenttia, mutta löytöpaikoissa vähintään 50 prosenttia edullisempi. Taannoin ostin italialaisen designmerkin Furlan pienen, roosanvärisen ja hopeisella ketjulla varustetun nahkalaukun. Maksoin siitä 59 dollaria, kun sen normaalihinta on pitkälle yli sata dollaria. Se oli löytö.”

Tuttua arkea Atlantin rannalla

”Vietämme South Palm Beachilla pääsääntöisesti samanlaista elämää kuin Suomessa, mutta täysin erilaisessa ympäristössä. Lähistöllä asuu monia suomalaisia ystäviä, joita tapaamme.

Arto pelaa golfia Suomessa kesäisin monta kertaa viikossa. Floridassa hän voi harrastaa sitä mihin vuodenaikaan hyvänsä. Uusia kenttiä perustetaan jatkuvasti ja pelata voi edullisesti, sillä tarjouksia on runsaasti.

Minä luen paljon. Pistäydymme ostoksilla, teemme ruokaa tai käymme syömässä jossain ravintolassa.

Ravintola E.R. Bradley’s West Palm Beachin puolella on suosittu lounaspaikka. © Tommi Tuomi

Ravintola E.R. Bradley’s West Palm Beachin puolella on suosittu lounaspaikka. © Tommi Tuomi

Kävelymatkan päässä on yksi suosikkiravintoloistamme, aasialaiseen ruokaan erikoistunut Thaikyo, joka on Arton isänkin suosikkipaikkoja.

Naapurissa on näkemisen arvoinen kylpylähotelli Eau Palm Beach, jossa on viihtyisä tunnelma. Sinne voi piipahtaa katsomaan, kuinka kaunis se on.”

Anne ja Arto Pohtamo-Hietanen asuvat Eau Palm Beach -hotellin vieressä.

Anne ja Arto Pohtamo-Hietanen asuvat Eau Palm Beach -hotellin naapurissa. © Tommi Tuomi

Miljardöörien ja miljonäärien kiinteistöissä silmä lepää

”Liikumme pääasiassa Delray Beachin ja Boca Ratonin alueilla. Delray Beachilla on tunnelmaltaan ihana Atlantic Avenue, pitkä, rantaan jatkuva ravintolakatu.

Palm Beachin alueella omistaa kiinteistöjä yli 40 miljardööriä, miljonääreistä puhumattakaan. Päätä huimaa ajatella, että on olemassa niin varakkaita ihmisiä. He omistavat kymmenien miljoonien dollareiden arvoisia palatseja puutarhoineen.

Kiinteistövero määräytyy ostohinnan mukaan, joten se voi olla satojakin tuhansia dollareita vuodessa. Sen lisäksi ovat siivoojien, talonmiesten ja puutarhureiden palkkakustannukset.

Omistajien velvollisuus on pitää alueensa kunnossa. Sellaisten kiinteistöjen katseleminen voi olla viihdykettä sinänsä.”

Päiväkävelyillä voi ihastella Palm Beachin alueen hyvin hoidettuja kiinteistöjä puutarhoineen. © Tommi Tuomi

Päiväkävelyillä voi ihastella Palm Beachin alueen hyvin hoidettuja kiinteistöjä puutarhoineen. © Tommi Tuomi

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 2/22.

Lue myös: Anne Pohtamo ja Arto Hietanen – Aviossa jo 40 vuotta

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X