Antin kuntosavotta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Antti Ruuskanen osoittautui hyvin karismaattiseksi jumppaohjaajaksi. Kuva: Pentti Vänskä/Skoy.
Antti Ruuskanen veti Seuran lukijamatkalaisille Tanhuvaarassa kuntokuurin, joka muistetaan pitkään.

Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen näyttää esimerkkiä, miten keihästä pidetään kädessä. Hän mallaa oikeaa heittoasentoa, tekee jumppaliikkeitä ja venytyksiä keihäänsä kanssa. Antin sormissa ja käsissä pitkä keihäs pyörii vaivattomasti ja helpon näköisesti kuin tulitikku.

Tanhuvaaran urheiluopiston avarassa liikuntasalissa vallitsee hiiskumaton hiljaisuus, kun Antti kertoo keihäänheitosta ja jumppaliikkeiden vaikutuksista.

Keihäsjumpassa Tanhuvaaran liikuntasalissa  ei lintsattu eikä hidasteltu. Kuva: Pentti Vänskä/Skoy.

Keihäsjumpassa Tanhuvaaran liikuntasalissa ei lintsattu eikä hidasteltu. Kuva: Pentti Vänskä/Skoy.

Hetken kuluttua jokainen jumppaa Antin ohjeiden mukaan. Ilmeet ovat totiset, eikä liikkeissä fuskailla. Jokainen yrittää parhaansa mukaan, vaikka monet jumppaajista ovat reilusti yli 70-vuotiaita. He katsovat välillä mallia Antista ja jatkavat aherrustaan.

Tanhuvaaran urheiluopiston liikuntasalissa näkee, kuka Seuran lukijamatkalaisten ehdoton vetonaula ja tähti. Seuran 70 lukijamatkalaista katsovat silmät tapillaan Antin opastusta, tekemisiä ja liikkumista.

Ruokalassakin Antti on kaikkien huomion keskipisteenä.

Kova keihäskesä tulossa

Antin saavutukset keihäänheitossa ovat lukijamatkalaisten tiedossa. Odotukset ovat korkealla tulevaa MM-kesää peilaten.
Yllättävän hyvin tunnettiin suomalaisen keihäänheittomenestyksen historiaa ja tiedettiin tämän päivän huippuheittäjien tilanteet.
Yksi nousi ylitse muiden.

”Mahtava tyyppi. Jos Antti pysyy terveenä, hän liittyy ensi kesänä 90 metrin kerhoon”, hehkutti kuopiolainen Heikki Louhelainen.

Antti pääsi soveltamaan käytännössä personal trainer -oppejaan Seuran lukijamatkalaisten kanssa. Kuva: Pentti Vänskä/Skoy.

Antti pääsi soveltamaan käytännössä personal trainer -oppejaan Seuran lukijamatkalaisten kanssa. Kuva: Pentti Vänskä/Skoy.

Antti hallitsee tilanteet luontevasti niin yhteisharjoituksissa kuin salin ulkopuolella. Aika riittää aina myös ylimääräisiin toiveisiin.
Hän vastailee hymyillen kysymyksiin, poseeraa kameroille ja kirjoittaa nimmareita kortteihin, vihkoihin ja paperilapuille.

”Antti sai minut tänne. Piti lähteä itsekin liikkumaan”, tunnustaa 77-vuotias Pekka Reijonen Savonrannasta.

Yllätyksellinen pilkkikisa

Lukijamatkalaisilla oli mahdollisuus testata taitoja pilkkionginnassa. Monille kokemus talvilajista oli ensimmäinen. Kolea pohjoistuuli muutti sen verran suunnitelmaa, että kahden tunnin pilkkikisa Suurijärvellä puolitettiin.

Antin manageri Jarmo Hirvonen tiesi Suurijärven haasteet. Saaliit ovat olleet pieniä.

”Jokainen joka voittaa Antin pilkkikisassa, saa pullakahvit opistolla”, Hirvonen kuulutti.

Lämpimään toppa-asuun pukeutunut Antti porasi reikiä ja yritti tosissaan saada narrattua kalaa. Tunnin aikana yhtään kalaa ei noussut jään pinnalle.

Luonnossa mielellään liikkuvalle kalamiehelle saaliitta jääminen oli kova pala.

”Onneksi en ollut ainoa, joka ei saanut kalaa”, Antti selitti kisan jälkeen.

Hirvonen joutui maksumieheksi, sillä kuusi onkijaa sai vähintään yhden kalan.

Raimo Penna Jyväskylästä nosteli ammattikalastajan otteella kaloja perä jälkeen. Hän oli pilkkikisan ylivoimainen voittaja. Saalista kertyi peräti 21 kalaa.

”Nivelissä on vaivaa, joten huonosti olen liikkunut. Pilkkiminen sopiikin paremmin minulle”, tyytyväinen Penna kertoi.

Onnitteluhalaus olympiasankarilta

Tanhuvaaran lukijamatkalaisten vanhin 86-vuotta täyttänyt Liisa Tiilikainen sai ikimuistoisen onnitteluhalauksen Lontoon keihässankarilta.

Antti koppasi Liisan halaukseen ja onnitteli ikinuorta teräsrouvaa.

Keihäsjumpassa moni sai ensi kertaa elämässään tuntuman myös keihään pituuteen ja painoon. Kuva: Pentti Vänskä/Skoy.

Keihäsjumpassa moni sai ensi kertaa elämässään tuntuman myös keihään pituuteen ja painoon. Kuva: Pentti Vänskä/Skoy.

”Antti läsnäolo ratkaisi osallistumisen lukijamatkalle Tanhuvaaraan. Olemme käyneet täällä aikaisemmin mieheni kanssa seniorilomilla, mutta tällä kertaa Antti sai meidät liikkeelle”, Tiilikainen painottaa.

Lukijamatkalaisilla oli pilkkionginnan lisäksi mahdollisuus tutustua moniin uusiin lajeihin. Lumikenkäkävely, curling ja tarkkuusammunta laserpyssyllä kiinnostivat.

Iltatanssit kevensivät tunnelmaa. Tanssi osoittautui myös hyväksi liikunnaksi, kun jäseniä palauteltiin päivän puurtamisen jälkeen.

Savolaisissa olympialaisissa otettiin joukkueittain mittaa mitä erilaisimmissa lajeissa. Nauroi raikui ja puhe pulppusi, kun kukin vuorollaan testasi taitojaan tarkkuudessa, arviointikyvyssä, nopeudessa ja hoksaamisessa.

Savolaiseen tapaan, leikkimielisessä kisailussa tärkeintä ei ollut voitto.

X