Kaupunkilomalla poroja, koiravaljakoita ja revontulia – Arktinen Rovaniemi tarjoaa upeita elämyksiä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Arktisella kaupunkilomalla aloittelijakin oppii ohjastamaan koiravaljakkoa.
Arktisella kaupunkilomalla aloittelijakin oppii ohjastamaan koiravaljakkoa. © Visit rovaniemi
Arktinen Rovaniemi tarjoaa matkailijalle ainutlaatuisia elämyksiä. Upean luonnon lisäksi kannattaa tutustua kaupungin eläväiseen kulttuuritarjontaan ja ravintoloihin.

Rovaniemi herää kauniiseen aamuun. Aurinko sarastaa kauniisti 1930-luvulla perustetun hotelli Pohjanhovin valoisaan aamiaissaliin. Kimalteleva lumi, Rovaniemen läpi virtaava jylhä Ounasjoki ja joen takaa pilkistävä Ounasvaaran huippu luovat ikimuistoisen miljöön aamiaishetkelleni.

Elämysrikas kaupunkiloma

Pian saapuu kyytini koiravaljakkoretkelle. Olen innoissani! Pääsen viettämään aurinkoisen talvipäivän uuden elämyksen parissa. Illalla on vielä luvassa herkutteluhetki uudessa kasvisravintolassa ja yövalokuvausretki, jonka aikana metsästetään revontulia.

Vaikka olen nähnyt maailmaa monelta kolkalta, en ole aikaisemmilla kaupunkilomillani päässyt yhdistämään minulle rakkaita luontoaktiviteetteja, kulttuurielämyksiä sekä ravintolakulttuuriin tutustumista näin upeasti ja vieläpä saman päivän aikana.

Rovaniemi on kansainvälisessäkin mittakaavassa ainutlaatuinen arktinen kaupunkilomakohde.

Rovaniemellä yöpymispaikat ovat omaa luokkaansa, perinteisestä jurtasta idylliseen lasi-igluun ja designhotellista trendikkääseen hostelliin. Kaupungin ruokakulttuuri on viimeisen viiden vuoden aikana kehittynyt huimaa vauhtia, mutta onneksi perinteisiä lappilaisia herkkujakaan ei ole unohdettu.

Arktikum -tiedekeskus ja museo sijaitsevat ounasjoen rannassa, jätkänkynttilä-sillan kupeessa.

Arktikum-tiedekeskus ja museo sijaitsevat Ounasjoen rannassa, jätkänkynttilä-sillan kupeessa. Miia Raninen

Vintage-kalusteilla sisustetun ravintola kauppayhtiön burgereissa käytetään 100 % lappilaista lihaa.

Vintage-kalusteilla sisustetun ravintola kauppayhtiön burgereissa käytetään 100-prosenttisesti lappilaista lihaa. Miia Raninen

Monimuotoinen luonto tarjoaa puitteet ympärivuotisiin, ainutlaatuisiin aktiviteetteihin. Kulttuurin ystävä nauttii kaupungin laadukkaasta kulttuuritarjonnasta, kuten teatterista, konserteista, Arktikumista sekä taidemuseo Korundista.

Paikallisten aito, ystävällinen ja välitön tapa suhtautua vierailijoihin saa oloni tervetulleeksi kaikkialla. Hyväntuulisuus tarttuu  minuun välittömästi ja kestää pitkään loman jälkeenkin.

Rovaniemellä on tehty talvimatkailu helpoksi, sillä et tarvitse mukaasi edes välttämättä ulkoiluvaatteita ja -välineitä tai autoa. Hotellikuljetukset retkikohteisiin ja laadukkaat lainavaatteet takaavat stressittömän loman ja kevyet matkatavarat.

Beyond arctic järjestää revontulisafareita ja opastaa luontokuvauksen saloihin.

Beyond arctic järjestää revontulisafareita ja opastaa luontokuvauksen saloihin. Beyond arctic

Vauhdikas luontoseikkailu

Yksi parhaista tavoista nauttia Rovaniemeä ympäröivästä kauniista luonnosta on lähteä koiravaljakkoretkelle. Parituntinen ajoretki keskellä kevättalvista lumista metsää ja järvimaisemaa koiravaljakkoa ohjastaen saa takuulla arkiset asiat unohtumaan ja kehon sekä mielen vapautumaan stressistä.

”Koirien ollessa tämän projektin vetovastuussa, ihmiset voivat itse päästää hallinnan tunteesta irti ja nauttia uuden oppimisesta, raikkaasta ilmasta ja kauniista maisemista. Monelle tällainen elämys on ainutlaatuinen. Koiravaljakoiden ohjastamisen perinne on tullut Suomeen Alaskasta, joten se on yhä monelle suomalaiselle uusi kokemus”, rovaniemeläisen Bearhill Husky -kennelin perustaja ja omistaja Valentijn Beets kertoo.

Voit valita Bearhill husky -tilan koiravaljakkoajelun 1,5 tunnin safarista koko päivän retkeen.

Voit valita Bearhill husky -tilan koiravaljakkoajelun 1,5 tunnin safarista koko päivän retkeen. Bearhill husky

Etelä-Afrikassa pitkään asuneen hollantilaisen Beetsin kennel on Rovaniemen arvostetuimpia. Bearhill Husky:n tilalle saapuessa sen huomaa niin hyväntuulista koirista, laadukkaista lainavarusteista kuin kaikesta muustakin retkeen liittyvästä. Kaikki sujuu mukavan mutkattomasti, hyvin suunnitellusti ja hymyssä suin hotellikuljetuksista itse retkeen.

En ole koskaan aiemmin ohjastanut koiravaljakkoa, mutta täällä koirien kanssa toimiminen ei jännitä ollenkaan. Ohjastaminenkin tuntuu luontevan alkuopastuksen jälkeen yhtä aikaa turvalliselta, jännittävältä ja hauskalta. Taitava opas retkikunnan etunenässä saa myös luottamaan omiin taitoihin asteen lisää.

Juuri niin kuin Valentijn sanoi, huskien iloisesti kiitäessä upeiden lumisten maisemien halki ja pirteän talvipäivän tuodessa punan poskille, en voi kuin hymyillä onnellisuudesta. Tämä elämys pitäisi kyllä jokaisen kokea!

Maailmaa nähnyt rovaniemeläinen ravintoloitsija Antti Kuha iloitsee kaupungin ruokakulttuurin kehityksestä. Ravintola Kauppayhtiön perustaja vinkkaa tutustumaan niin vintageen kuin uutuuksiin.

Maailmaa nähnyt rovaniemeläinen ravintoloitsija Antti Kuha iloitsee kaupungin ruokakulttuurin kehityksestä. Ravintola Kauppayhtiön perustaja vinkkaa tutustumaan niin vintageen kuin uutuuksiin. Simo Vilhunen

Perinteikkäällä porotilalla

Noin 15 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta Sieriporon tilalla on harjoitettu porotaloutta jo 1800-luvulta lähtien. Tänä talvena tilalla on yli 300 poroa.

Tilalla vierailusta tekee ainutlaatuisen tilan isännän Ari Maununiemen ja pitkään poroja hoitaneen oppaamme kiehtovat tarinat porojen vuodesta luonnon armoilla ja itse tilalla.

Poronhoitoa pääsee Sieriporossa seuraamaan myös käytännössä, mikä on suomalaiselle matkailijallekin erityinen kokemus.

Poronhoitajat ovat ihmeissään, kun pääsevät tänään puhumaan vierailleen suomea. Yleensä vieraat tulevat kaukaa maailmalta mitä eksoottisemmista maista kokemaan Suomen Lapin ainutlaatuista luontoa ja eläimistöä.

Historiallisella sieriporon tilalla pääsee seuraamaan läheltä porojen arkea.

Historiallisella sieriporon tilalla pääsee seuraamaan läheltä porojen arkea. Miia Raninen

Rovaniemi, arktinen kaupunkikohde

Olen hieman ihmeissäni miten suomalaisia käy Rovaniemellä edelleen niin vähän, vaikka meno-paluulentoja esimerkiksi Helsingistä on saatavilla yleensä noin sadalla eurolla ja nykyään myös lentojen hiilijalanjäljenkin voi hyvittää useilla lentoyhtiöillä. Näin hienon arktisen kaupunkikohteen soisi olevan ”pakko kokea” -osastoa myös kotimaassa.

Sierin tilalla porojen elämää pääsee ihmettelemään läheltä. Minulle porotilavierailun kohokohta onkin näiden maagisten eläinten lähellä oleskelu. Vierailun päätteeksi laitamme vielä tilalta lainaksi saamamme lämpöiset haalarit päälle ja suuntaamme järven rantaan pellolle, missä valjastetut porot odottavat meitä rekineen.

Porot harjoittelevat Sieriporolla useamman vuoden valmistuakseen rekiporoiksi. Tänään pääsemme mukaan seuraamaan uuden koulutettavan rekiporon ensimmäisiä retkiä.

Meidän reemme edessä on kuitenkin rauhallinen ja kokenut rekiporo nimeltään Rusina. Istahdamme rekeen vällyjen väliin nauttimaan ikimuistoisesta rekiretkestä täydellisessä hiljaisuudessa luonnon kauneudesta nauttien.

Poroajelun jälkeen tunnelmoidaan nuotion ääressä Sieriporon isännän tarinoita kuunnellen.

Poroajelun jälkeen tunnelmoidaan nuotion ääressä Sieriporon isännän tarinoita kuunnellen. Miia Raninen

Porotilan pörröinen Iisku-koira seuraa rekemme matkaa perässä jolkottaen. Pysähdymme matkan puolivälissä kauniin maiseman eteen ottamaan valokuvia talvisesta luonnosta. Opas kertoo järjestäneensä juuri tälle reitin kauneimmalla kohdalle asiakkaan toiveesta ulkotulia sydämen muotoon valaisemaan tämän romanttista yllätyskosintaa.

Retkipäivän jälkeenkään ei tarvitse huolehtia, miten pääsee takaisin hotellille, sillä yleensä kaikkiin retkiin kuuluvat myös kuljetukset. Hyppäämme lämpöisen auton kyytiin  tuliaisina tilan omia herkkuja ja kuulemme vielä matkalla hotellille tilan isännän eläväisiä tarinoita Lapin luonnosta.

Rovaniemi tarjoaa luontoaktiviteetteja, kulttuurielämyksiä sekä ravintolakulttuuria.

Rovaniemi tarjoaa luontoaktiviteetteja, kulttuurielämyksiä sekä ravintolakulttuuria. Beyond arctic

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 3/20.

Lue myös: Näin Levi hemmottelee matkailijaa – Kokeile ainutlaatuista huskyjoogaa, lumoudu jäätaiteesta ja nauti metsän rauhasta

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X