Asuntovene on uiva mökki – uskaltaisitko kipparin paikalle?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Loistoja voi pongata matkan aikana. © Marko Lysmä
Miniloma asuntoveneessä tarjosi niin iloisia yllätyksiä kuin kiperiä tilanteitakin, kun sää Päijänteellä muuttui haastavaksi.

Tätä odotin

Perinteinen mökkeily ei ole kiehtonut minua pitkään aikaan. Mahdollisuus viettää uudenlaista mökkilomaa kaikki modernit mukavuudet sisältävässä asuntoveneessä innosti minut kuitenkin takaisin luontoon ja Päijänteen syliin.

Odotin kauhunsekaisin tuntein, miten opin lyhyessä ajassa ohjaamaan 42 neliön suuruista, kaksikerroksista Bellamer-asuntovenettä. Asuntoveneen kokohan vastaa isoa kahden huoneen asuntoa enkä pysty kehuskelemaan merimiestaidoillani kaveriporukassani.

Asuntoveneloma kesti pitkän viikonlopun. Mukaan lähtenyt perhe ja minä odotimme rentouttavan loman lisäksi tietysti hienoja kelejä höystettynä yläkannen juhlallisella grillausillallisella, joka keskiyön tunteina päättyy saunaan ja uintiin.

Romantiikka, rauha ja rakkaus verhoavat ajatuksia. Lasten nauru maustaa ilmaa.

Näin matka alkoi

Kahden aikuisen ja kolmen lapsen – 5, 7 ja 12 vuotta – majoittuminen asuntoveneeseen sujuu helposti, koska tilaa on tavalliseen veneeseen verrattuna moninkertaisesti. Lapsille on tässä asuntoveneessä kaksi kerrossänkyä ja aikuisille tilava parivuode.

Tunnelma on hyvin kodikas ja lapsetkin ovat innoissaan, kun seinällä on taulutelevisio ja lisäksi mobiililaitteet toimivat. Asuntovene on varustettu tehokkailla langattomilla yhteyksillä.

Asuntoveneen vakaa ja rauhallinen kulku on aivan toista kuin tavallisella pienveneellä matkustaminen. Matalan syväyksen ansiosta sillä pääsee helposti rantojen lähelle ja matalikkojen yli, joihin esimerkiksi moottoriveneellä ei pääsisi.

Jättimäinen kelluva mökkivene herättää paljon kiinnostusta. Se kerää huomiota ja sitä kuvataan rannoilta, silloilta ja mökkilaitureilta.

Olen tunnin matkanteon jälkeen sitä mieltä, että asuntovenettä on erittäin helppo ohjata. Kipparilla on karttaplotteri tablettinäytöllä. Sen avulla suunnistaminen Suomen toiseksi suurimman järven laineilla on helppoa. Plotteri on veneilijän navigaattori, joka näyttää tarkasti ajolinjat ja sen, miltä puolelta merkit pitää kiertää.

Kipparin paikan voi nopeasti siirtää kokemattomalle kuskille, jota on matkan edetessä helppo opettaa. Ajaa voi välillä istuen tai seisten. Lapset viihtyvät etuterassilla, jossa voi lukea lehtiä tai pelata.

Olo on kuin kotona, mutta pelastusliivit päällä. Etenemme 2–5 solmun nopeudella kaunista kanavaa pitkin kohti avoimempia vesiväyliä.

Iloisia yllätyksiä

Asuntoveneen sisustukseen kuuluu erittäin moderni keittiö: jääkaappi-pakastin, tiskiallas, tiskikone, mikroaaltouuni, kapselikahvinkeitin, kaasuhella ja kaikki tarvittavat ruoka- ja juoma-astiat aterimineen. Säilytyskaapeissa on tilaa kattavasti omille ruokatarpeille.

Keittiön vieressä avartuu lokoisa oleskelutila, jossa on avattava vuodesohva ja pari jakkaraa. Kipparin työpiste rengastuoleineen on keittiön välittömässä läheisyydessä, missä jano ja nälkä eivät ainakaan pääse minua yllättämään. Paras perunoiden kuorimispaikka löytyy myös veneen etukannelta.

Vaikka ulkona on erittäin viileää, niin asuntoveneessä lämpötila pysyy miellyttävästi yli 20 asteessa.

Kolmen neliön kylpyhuone on tilavampi kuin vastaavat vanhoissa kerrostaloissa. Suihkussa on yhtä paljon toimintoja kuin kaukosäätimessä. Sen käyttö on tosin haastavampaa kuin paatin ohjaaminen.

Sänkyjen tyynyt ja peitot ovat uudenkarheita. Vierailija tarvitseekin mukaansa vain vuodevaatteet ja halkoja saunanlämmitykseen. Säilytystilaa löytyy lisää syvistä vetolaatikoista sänkyjen alta. Kevään ja syksyn varalle käytössä on myös kaksi tehokasta kamiinaa.

Pieni ja parilla tai kolmella halolla nopeasti lämpenevä puusauna sijaitsee veneen perällä. Lisäksi asuntoveneessä on pieni kumivene airoineen, johon saa halutessaan lisävarusteena perämoottorin. Sohvasarjalla ja kaasugrillillä varustettu terassi tarjoaa monien arvostamaa nykyajan pelkistettyä luksusta.

Lisämaksusta terassille voidaan vuokra-ajaksi asentaa vaikka poreamme.

Tätä en osannut odottaa

Kaikki ei suju tietenkään ilman ongelmia.

Järven selälle tultaessa tuuli voimistuu ja sade vihmoo välillä rankasti. Huolestuminen vieraissa ohjaimissa on sallittua. Viiden solmun matkanopeus jää haaveeksi. Joudun pudottamaan vauhdin pysyvästi parin solmun tuntumaan.

Tuuli alkaa painaa paattia. Aaltojen roiskeet pakottavat sulkemaan terassimaisen etuoven. Hetken päästä kaikki mahdolliset rätit tulevat tarpeeseen, kun aaltojen roiskeista pääsee vuotamaan vettä oven välistä sisään.

Muutamme alkuperäistä matkasuunnitelmaa. Kovan vastatuulen takia päätämme ankkuroitua rauhalliseen poukamaan, mutta sinne on vielä matkaa jäljellä.

Reilun kolmen tunnin kyyti vastatuuleen ja jatkuva ratinvääntö tekevät tehtävänsä. On huutava nälkä. Asuntovenekunnan on kuitenkin tyytyminen pika-ateriaan, kun kaikki sähkötoimiset laitteet lakkaavat toimimasta.

Tiskikone hyytyy puolivälissä pesuohjelmaa. Vaikka akku näytti lähtiessä täyttä varausta, niin se on ehtinyt tyhjentyä, vaikka sähkön tarpeemme on ollut erittäin vähäistä. Tunnelma ei ole paras mahdollinen, mutta myöhemmin aurinkokannen tehokas grilli herkkuineen pelastaa kurnivat vatsat pahimmalta nälkänarinalta.

Ja ne sähkötkin alkavat toimia, kun aurinko paistaa koko seuraavan päivän ja aurinkopaneelit lataavat käyttöön tarpeeksi sähköä.

Sinne mummonmökkiin en edelleenkään vältä palata, mutta tämän loman voisin ottaa uusiksi.

X