3 syytä matkustaa Riikaan

Latvian pääkaupunki Riika tarjoaa historiaa ja hemmottelua kaikille aisteille. Sinne on kätevää karauttaa myös omalla autolla. Latvian pääkaupunki Riika tarjoaa historiaa ja hemmottelua kaikille aisteille. Sinne on kätevää karauttaa myös omalla autolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riian vanhakaupunki Daugavajoen itäreunalla on omiaan tunnelmallisille kävelyretkille. @iStock

Latvian pääkaupunki Riika tarjoaa historiaa ja hemmottelua kaikille aisteille. Sinne on kätevää karauttaa myös omalla autolla. Latvian pääkaupunki Riika tarjoaa historiaa ja hemmottelua kaikille aisteille. Sinne on kätevää karauttaa myös omalla autolla.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppinen

Tasainen tie on hyvä syy valita automatka Riikaan

Matkanteon vaivattomuus yllättää. Helsingistä Tallinnaan kulkee viitisentoista alusta päivässä. Nopeimmillaan meren yli pääsee vajaassa kahdessa tunnissa. Tallinnasta Riikaan on matkaa noin 310 kilometriä, mihin kuluu aikaa nopeusrajoituksia noudattaen reilut neljä tuntia. Jos Helsingistä lähtee aamulautalla, ehtii siis perille iltapäiväkahvin aikaan.

Puhelimen navigaattori ohjaa Tallinnan satamasta oikealle tielle, mutta reitti löytyy opasteita tarkkailemallakin.

Via Baltica eli E67 on Tallinnasta Riikaan asti hyväkuntoinen ja suurimmaksi osaksi yksitoikkoinen. Sydämenlyöntejä kiihdyttävät korkeintaan ohitukset; harvinaista ei ole nähdä neljä autoa rinnakkain kaksikaistaisella väylällä.

Tankata voi halutessaan Nesteen huoltoasemilla. Polttoaineen hinnanero on kutistunut, mutta se on edelleen hieman halvempaa kuin kotimaassa.

Jos matkaa tehdään toisen henkilön tai yrityksen omistamalla autolla, mukana on oltava auton maastavientilupa. Vihreä kortti eli todiste voimassa olevasta suomalaisesta liikennevakuutuksesta ei ole pakollinen, mutta sitä suositellaan. Sen sijaan ensiapulaukku, heijastinliivit ja palosammutin ovat auton pakollisia varusteita Virossa ja Latviassa.

Viron ja Latvian rajalla ei ole pakko pysähtyä, mutta moni tekee niin. Ainazin raja-asemalla vajaa vuosi sitten avattu alkoholimyymälä on viinarallin uusi suosikkikohde. Hyvä syy siis tehdä automatka Riikaan.

Riiassa kannattaa varata valvottu pysäköintipaikka, sillä automurrot ovat yleisiä.

Menneisyyden kaiut

Riikaa ei kutsuta aiheetta Pohjolan Pariisiksi ja Baltian Prahaksi. Kaupunkia voi kuvata myös arkkitehtuurin aarrearkuksi, jossa vuosisadat kohtaavat.

Parhaiten menneisyyttä hahmottaa kävelyretkellä keskustan tuntumassa sijaitsevassa vanhassa kaupungissa. Kapeille mukulakivikaduille kannattaa sonnustautua tukevilla kengillä.

Retken voi aloittaa Vapaustaistelussa menehtyneiden muistoksi vuonna 1935 pystytetyltä Vapaudenpatsaalta. Sen juurella on aina kukkia ja edessä seisoo päiväsaikaan kunniavartiosto. Kukkia ilmestyi patsaalle Neuvostoliiton miehityskauden aikanakin, vaikka tuoja saattoi pahimmillaan joutua teostaan Siperiaan.

Kaupungin vanhimmat kivitalot ovat Mazā Pils -kadun numeroissa 17, 19 ja 21. Kolmeksi veljeksi ristityistä rakennuksista vanhin, numero 17, rakennettiin 1400-luvulla. Sen pienet ikkunat ja niiden vähäinen määrä kertovat verosuunnittelun historiaa; keskiajalla Riiassa veroa perittiin ikkunoiden perusteella.

Laajan kaupunkikuvan saa Pyhän Pietarin kirkon tornin 72 metrin korkeudessa olevalla näköalatasanteella. Kirkon tornissa on ristin tilalla kukko. Pakanallisen perinteen mukaan se saattoi kiekumalla karkottaa paholaisen.

Riiassa on useita muitakin merkittäviä kirkkoja. Vuonna 1221 rakennettu tuomiokirkko on Baltian maiden suurin keskiaikainen kirkko.

Vajaan kilometrin päässä vanhasta kaupungista, linja-autoaseman ja rautatieaseman vieressä, on Riian keskustori. Se on yksi Itä-Euroopan suurimpia ja suosituimpia ostospaikkoja, mikä tarkoittaa melkoista ihmisvilinää. Alueella on myös viidestä ensimmäisen maailmansodan aikaisesta, saksalaisten Zeppelin-ilmalaivojen huoltohalliksi rakennetusta koostuva kauppahalli.

Aistien hurma

Riika on mahdollisuuksien mekka kulttuurin ystäville. Ooppera on korkeatasoinen, gallerioita ja museoita on kymmenittäin. Yksi erikoisimmista on World of Hat -museo, jonka täyttävät ympäri maailmaa kerätyt hatut.

Riiassa sijaitsee Latvian suurimman suklaavalmistajan, Laiman, suklaamuseo ja Emils Gustavsin suklaatehdas. Käsintehtyjen suklaiden lisäksi maistamisen arvoista on Riian musta balsami, Riga Black Balsam. Savipulloissa olevan alkoholijuoman kehitti vuonna 1752 apteekkari Abraham Kunz. Öljymäisen liköörin valmistukseen käytetään lukuisia yrttejä. Sen kerrotaan pelastaneen Katariina Suuren kuumeesta.

Keskustan hotelleissa ei ole suuria uima-altaita, vaan niitä enemmän porealtaita ja saunoja. Kauneushoitola tuntuu olevan aina lähellä, ainakin kynsisalonki on jokaisen kulman takana. Hetken mielijohteesta hoitoihin ei tunnu pääsevän, joten aika kannattaa varata etukäteen.

Riiasta 25 kilometrin päässä on Latvian virallinen kylpyläkaupunki, Jurmala. Sen lähes 30 kilometriä pitkillä hiekkarannoilla voi harrastaa tee se itse –hemmottelua; kokeilla hiekkakylpyä eli psammoterapiaa. Sen sanotaan vilkastuttavan aineenvaihduntaa ja lievittävän kipua.

 Näin sinne mennään

  • Riikaan on useita suoria lentoja päivittäin.

  • Riikaan pääsee myös matkustamalla meriteitse Tallinnaan, josta matkaa voi jatkaa omalla autolla, linja-autolla tai junalla.

Paikallishinnat

  • Vesipullo (0,5 l) noin 0,60 e.

  • Oluttuoppi noin 3 e.

  • Lounas 10–12 e.

Lue myös:

Viro mielessä?

Gotlanti mielessä?

Tanska mielessä?

Annassa: Autoillen Riikaan

X