Barcelonan kapeiden kujien kutsu

Barcelona on onnistunut siinä, mistä esimerkiksi Helsinki vasta haaveilee. Design-kaupat ja pikku verstaat ovat herättäneet keskiaikaiset kujat eloon, ja vilkkaasta satamasta löytyy ravintoloita sekä ostos- ja viihdekeskus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Barcelona tarjoaa shoppailijalle paljon valinnanvaraa.

Barcelona on onnistunut siinä, mistä esimerkiksi Helsinki vasta haaveilee. Design-kaupat ja pikku verstaat ovat herättäneet keskiaikaiset kujat eloon, ja vilkkaasta satamasta löytyy ravintoloita sekä ostos- ja viihdekeskus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Saija Hakoniemi
Näkymä Barcelonan kaupungista.

Näkymä Barcelonan kaupungista.

Espanja on maailmankuulu muodikkaiden ja kohtuuhintaisten käyttövaatteiden tuottaja. Mieti vaikkapa Mangoa ja Zaraa! Niillä ja lähes kaikilla muilla merkittävillä espanjalaismerkeillä on myymälä Barcelonan Katalonia-aukion alueella tai kaupungin vilkkaimman puistokadun, La Ramblan varrella.

Modernien klassikkojen ystäville Barcelonalla on tarjota maan tunnetuin muotisuunnittelija Adolfo Dominguez, jonka suuri myymälä löytyy kaupungin päämuotikadulta Passeig Gràcialta (numero 89). Kohtuuhintaisissa vaatteissa on designin kosketus. Dominguezilla on myös laaja ja rennontyylikäs miestenmallisto. Hinnat ovat laatuun nähden hyvinkin kohtuulliset. Pienempi, mutta katsastamisen arvoinen merkki on Menchén Tomás Bornin alueella (Carrer Rec 46). Yksi mielenkiintoisimpia espanjalaisia muotimerkkejä on tällä hetkellä Hoss Intropia (Passeig Gràcia 44). Nuorekkaassa naistenmallistossa on käytetty taitavasti espanjalaisia elementtejä. Hinnatkin ovat kohtuulliset.
Värikkäitä, jopa rajuja printtikuoseja tarjoavat Custo ja Desigual, jotka molemmat ovat tunnettuja myös muualla maailmassa. Desigual löytyy esimerkiksi La Ramblalta sekä Passeig Gràcialta, Custo Avinguda Diagonalilta ja La Ramblalta.
Barcelona on hyvä kenkäkaupunki. Kalliita (laukku 350 e, sandaalit 250 e), mutta laadukkaita ja tyylikkäitä kenkiä löytyy Muxartilta (Rambla Catalynya 47). Persoonalliset tuotteet ja korkea laatu ovat koonneet Muxartille fanijoukon myös Suomessa. Edullisempia jalkineita löytyy melkein vastapäätä Pilar Burgosilta, jonka laajassa valikoimassa suunnittelu ja hinta ovat kohdallaan, mutta laadussa olisi parantamisen varaa. Malleja ja värejä on kuitenkin jokaiseen makuun. Espanjalaisista kenkäbrändeistä tunnetuin on Camper (Diagonal 100), joka panostaa nykyisin mukavuuden ohella myös hauskoihin malleihin ja repäiseviin väreihin.
Maailmanmerkit Chanelista YSL:ään, Dolce & Gabbanaan ja Valentinoon ovat keskittyneet Katalonia-aukion alueelle Passeig Gràcialle. Tällä väylällä shoppailu sujuu, sillä jalkakäytävät ovat leveitä, katukahviloita on tiheästi ja myös penkkejä on ilahduttavan runsaasti. Näyteikkunoiden lisäksi voi ihailla Gaudin kuulua arkkitehtuuria, sillä Gràcian varrella on kaksi merkittävää Gaudi-kohdetta.

Designia Bornissa

Barcelonan viehätys on sen boheemissa elämänmenossa. Parhaiten se näkyy vanhan kaupungin Bornissa. Santa Maria del Marin katedraalin ympäristöön alkoi muuttaa kymmenisen vuotta sitten taiteilijoita, taidekäsityöläisiä ja putiikinpitäjiä, jotka vaalivat liikkeissään yksilöllisyyttä ja hyvää suunnittelua. Born ei syntynyt kaupunginisien suosituksesta, vaan yrittäjät valtasivat liiketilat itselleen suutarinverstailta, pikku tehtailta ja tukkukaupoilta.
Barcelonan goottilainen keskusta on täynnä kapeita ja suoria kujia, mutta niistä leijonanosan ovat vallanneet tusinatavaran kauppiaat ja baarit, joista kaikuu jalkapallo-otteluiden mölinä. Born erottuu, sillä yrittäjät on ilmeisen hyvin valittu. Bornin ääni on sahan vinkuna, sillä tiloja kunnostetaan alueelle mieliville uusille yrittäjille.
Bornin-kierros kannattaa aloittaa Santa Maria del Marin aukiolta, sillä kirkko on kuulu kauneudestaan, vaikka ulkokuori ei teekään kunniaa sisätilojen liikuttavalle tunnelmalle. Sitten vain tossua toisen eteen! Kartasta ei risteilevillä pikkukujilla ole paljon iloa. Alueen kauppiaatkaan eivät tunne kaikkia katujen nimiä, mutta kulkemalla ja tutkimalla Bornin salaisuudet aukeavat.
Hyvä esimerkki Bornin liikkeestä on käsintehtyjä ja itse suunniteltuja kenkiä ja laukkuja myyvä Gentz Suarez (Vidrieria 3). Käsityönä tehdyt kengät maksavat noin 350 euroa. Nahka onkin Bornin juttu. Brosoli 1:ssä sijaitsee viehättävä Capricho de Muneca, jossa myydään värikkäitä ja tyylikkäitä laukkuja ja hattuja. Näissä molemmissa liikkeissä suunnittelijat ovat itse paikalla.
Persoonallista muotia etsivän kannattaa etsiytyä yhdelle Bornin pääkaduista, Carrel del Recille. Esimerkiksi numerosta 52 löytyy design-vaatteita ja koruja myyvä La Comercial Woman. Vastapäätä on samanlainen liike miehille. Osoitteessa Sabateret 1–3 on iso, huolellisesti valittua muotia myyvä Princesa Restaurant & Shop. Myös ravintola on silmiähivelevän kaunis.
Supernaisellisia ja trendikkäitä naisten vaatteita, kenkiä ja koruja myy Coguette Born to be Beautiful, jolla on Bornin alueella kaksi suurta myymälää, joiden valikoimat ovat erilaiset (Rec 65 ja Madrazo 153).
Nuorisolle tuliaisia etsivän kannattaa pistäytyä Pinzatissa Carrer Grunyi 6:ssa. Siellä taideopiskelijat valmistavat tilauksesta uniikin repun tai laukun. Kuvan voi valita sadoista graffiti-teoksista, joiden tekijät ovat kotoisin eri puolilta maailmaa. Uniikkireppu valmistuu päivässä, mutta valmiitakin malleja on. Kaikki hihnat on valmistettu vanhoista autojen turvavöistä. Hinta 70 euroa.
Born on seikkailu ja sinne mahtuu vielä paljon putiikkeja. Kauppiaat valittavat kuitenkin vuokrien nousemista ja uumoilevat, että seuraava muodikas kaupunginosa syntyy El Ravalin alueelle, jolla on hurja historia ja monikulttuurinen nykyisyys.

Herkkuhetkiä

Tapas on mainio keksintö: voit maistella monia makuja, annokset ovat edullisia etkä tule liian täyteen. Esimerkiksi Sagardin itsepalvelupaikassa hyvän tapas-aterian saa nopeasti ja vaivattomasti. Valikoima on valtava. Tiskiltä saa lautasen, johon saa pöydästä valita tikuissa olevia paloja niin paljon kuin tahtoo. Lasku tulee terassille sen perusteella, montako tyhjää tikkua lautasellasi on. Kolme tapasta on jo pieni ateria, ja sen saa oluen kera 10 eurolla. Baari sijaitsee goottikortteleissa osoitteessa Argenteria 62. Perinteinen tapaspaikka Bornissa on El Xampanyet lähellä Picasso-museota osoitteessa Montcada 22. Monen mielestä Bornin alueen paras ruokapaikka on tyylikäs Pla (Montcada 2). Neljän ruokalajin menu maksaa noin 30 euroa.
Trendiväen suosima Inopia (Tamarit 104) ei tee heti vaikutusta, sillä suurin osa asiakkaista keikkuu epämukavilla baarijakkaroilla ja väkeä on yleensä paljon. Ruoka on kuitenkin erinomaista. Illallismenu maksaa 35 euroa.
La Ramblan puolivälissä on barcelonalaisten tärkeä kohtaamispaikka: Boquerian kauppahalli. Siellä on oivallettu myös turistin tarpeet ja myynnissä on valmiiksi pilkottuja hedelmiä rasioissa 2 eurolla ja tuorepuristettuja mehuja 1,5 eurolla. Kauppahallissa on myös ihastuttava ravintola Kiosko Universal, jossa hoituvat kaikki ateriat aamiaisesta lounaaseen ja kahviin. Tarjolla on tuoreita meren eläviä ja mukavan rentoa palvelua. Kauppahallin pääsisäänkäynnin luona sijaitseva Pinotxo (La Rambla 91) tarjoaa monen mielestä kaupungin parasta aamiaista.
Meren herkkuja kannattaa lähteä etsimään myös kalastajien kaupunginosasta Barcelonetasta. Siellä suositeltava ravintola on Can Ramonet, joka on sataman vanhin kuppila. Siellä on tarjolla kaikkea upeista cava-illallisista tapaksiin. Ravintolassa on neljä viehättävästi sisustettua huonetta ja terassi. Se on niin suosittu paikallisten keskuudessa, että varaus saattaa olla ainakin iltaisin ja sunnuntaisin paikallaan. Osoite Maguinista 17. Barcelonetan alueella suosittu tapaspaikka on Vaso de Oro, jossa saa herkullisia makkaroita ja itse valmistettua olutta (Balboa 6).

Viihdettä

Koko Barcelona on nähtävyys. Siellä on onnistuttu yhdistämään rantaelämä upeaan satamaan, historia nykyajan mukavuuksiin. Taidetta on kaikkialla ja siitä pääsee nauttimaan, vaikka ei olisikaan aikaa pitkiin museokierroksiin. Barcelonassa parasta viihdettä on kahviloissa tai penkeillä istuminen ja ihmisten seuraaminen. Aamusta yöhön täysillä elävä La Rambla on viihdyttävä, vaikkakin ruuhkaisuudessaan ja meluisuudessaan rasittavakin paikka. Kukkien ja häkkilintujen lisäksi kaupan on taidetta ja kaikenlaista krääsää. Puiden varjostamalla esplanadilla jaksaa vaeltaa kesähelteelläkin Katalonian aukiolta kohti Port Vellin satamaa ja Kolumbuksen patsasta. Matkalla kohtaa kymmenittäin mitä kummallisimpia pantomiimitaiteilijoita, jotka odottavat lanttia palkakseen. Muista pitää käsilaukustasi kiinni, sillä Rambla on taskuvarkaiden paratiisi.
Port Vellin huvivenesatama on oivaltavasti suunniteltu, elävä satama-alue. Puista nostosiltaa pääsee Maremagnumin kauppakeskukseen, jossa on useita brändiliikkeitä, esimerkiksi FC Barcelonan virallinen kauppa. Barcelonaa pidetään yhtenä skeittailun mekkana, ja lautailijoita näkee paljon. Heidän erikoisliikkeensä löytyy myös Maremagnumista. Alueella on lisäksi iso elokuvateatterikompleksi sekä Euroopan suurimpiin kuuluva akvaario.
Barcelonassa voi viettää myös hienon rantaloman, sillä hyvin hoidetut hiekkarannat sijaitsevat lähellä vanhaa kaupunkia. Rantojen baareissa on tarjolla auringonpalvojille kaikki palvelut melkein keskustassa. Rantakadulla viihdyttävät eri puolilta maailmaa tulevat bändit, ja shoppailemaan pääsee heti puolenpäivän jälkeen Palaun artesaaniyhdistyksen katumarkkinoille, jossa myydään vaatteita, koruja, leluja ja muita käsityötuotteita.

Barcelonalaiset neuvovat

Mar Suarez, muotisuunnittelija
Mielenkiintoinen, mutta aika vähän tunnettu alue on Saint Felip Neri, joka on perinteisesti ollut juutalaisten asuttama. Siellä voi nähdä vielä sisällissodan luodinreikiä seinässä. Suosittelen myös Cal Pep -tapaspaikkaa Placa de les Ollesilla.
Pamela Mendozo, myyjä
Barcelonassa ihaninta on rantaelämä. Kannattaa käydä modernin taiteen museossa Macbassa ja Montjuicin kukkulalla, josta on upea näköala kaupunkiin.
Inmaculada Paradas, putiikinpitäjä
Barcelonetan kujilla on kivoja ravintoloita ja yhä vieläkin kalastajakylän meininki. Bornia suosittelen totta kai, mutta kannattaa käydä myös Ravalissa, sillä siitä saattaa hyvinkin kehittyä uusia Born.

 

Tämä juttu on julkaistu Seurassa nro 25-26/2010.

X