Berliini: kuusi vinkkiä lapsen kanssa matkustavalle

Jaa kaverilleTilaa Seura
Mauerparkin ulkoilmakaraoke on jokaviikkoinen kansanjuhla.
Berliini on oiva kohde, jos on lähdössä lomalle lasten tai lastenlasten kanssa. Suurkaupunki tarjoaa seikkailullisia leikkipuistoja ja viihtyisiä lapsikahviloita.

Lasten berliini

Berliini on suurkaupunki mutta myös mielentila, johon ei kuulu suorittaminen eikä nähtävyydestä toiseen juokseminen. Berliinissä jos jossain kuuluu pääasiassa hengailla ja aistia tunnelmaa. Se onnistuu mainiosti myös lasten kanssa, kunhan löytää lapsiystävälliset kohteet ja palvelut.

Niitä riittää, koska Saksan boheemissa pääkaupungissa asuu paljon nuoria perheitä.

Lapsituristeille kaupunkilomasta jää hyvät muistot, kun aikuiset suunnittelevat kulkemiset ja syömiset hyvin. Älä säästä ainakaan matkalipuista, vaan painele heti lentokentällä paikallisen liikennelaitoksen BVG:n tiskille ja hanki kattavat päivä- tai viikkoliput julkiseen liikenteeseen. Myytävänä on perhe- ja pienryhmälippuja.

Yläilmoissa

Perusnähtävyyksistä lapsille kannattaa esitellä Brandenburgin portti ja televisiotorni Fernsehturm. Preussin kuninkaan 1700-luvulla rakennuttama Brandenburgin portti on Berliinin ykkösmaamerkki, jonka koko ja loisteliaisuus tekevät vaikutuksen niin pikkuväkeen kuin aikuisiinkin. Portille pääsee helposti, kun jää pois samannimisellä metroasemalla (Brandenburger Tor).

Sieltä pääsee yhdellä vaihdolla Alexanderplatzille, televisiotornin juurelle. Fernsehturm on noin kolme kertaa Särkänniemen Näsinneulan korkuinen, Euroopan neljänneksi korkein rakennus. Lähistöllä sijaitsevalla Radisson-hotellilla on oma näköalatasanteensa, jonne pääsee halvalla, mutta näköala ei vedä vertoja Fernsehturmin maisemille.

Alexanderplatz oli entisen Itä-Berliinin liikekeskus, ja siellä on yhä iso tavaratalojen keskittymä ja upouusi ostoskeskus. Jos mukana on esiteini-ikäisiä, kannattaa poiketa vaikka Primark-ketjun vaatekaupassa.

Värikäs muuri

Jos haluaa tutustuttaa lapset lähihistoriaan ja Berliinin muuriin, vanhalla rajanylityspaikalla sijaitseva sekava ja tekstipainotteinen Checkpoint Charlie -museo ei ole paras valinta. Suositeltavampi kohde on East Side Gallery, joka sijaitsee kaupunkia halkovan Spree-joen varrella Friedrichshainin ja Kreuzbergin kaupunginosien rajalla.

Vuonna 1990 perustettu maksuton ulkoilmagalleria tarjoaa 1,3 kilometrin pätkän vanhaa Berliinin muuria koristeltuna taiteilijoiden graffiteilla ja kantaaottavilla maalauksilla. Tänne ei pidä lähteä huonolla säällä, ja muurista kannattaa katsastaa vain pieni pätkä, jos lapset kävelevät omin jaloin.

Matkailevat perheet valitsevat Berliinin runsaasta kulttuuritarjonnasta usein nykytaidemuseo Hamburger Bahnhofin. Valintaa puoltavat monet syyt: Kokeileva ja osallistava nykytaide kiehtoo lapsia, entinen rautatieasemahalli on vaikuttava näyttelytila, ja museo on lapsille ilmainen. Koko museokompleksin kiertämiseen menee tuntikausia, joten kannattaa harkita lippujen ostoa aikuisille pelkkään päänäyttelyyn.

Seikkailua!

Berliinin lukuisat leikkipuistot saavat sukat pyörimään niin pienten kuin isojenkin lasten jaloissa. Berliiniläiset eivät suotta kutsu leikkipaikkojaan seikkailuleikkipuistoiksi. Hauskimpia puistoja voi etsiä netistä hakusanoilla Spielplätze Berlin.

Suositella voi esimerkiksi Mauerparkin leikkipuistoa Prenzlauer Bergissa ja lohikäärmepuistoa Friedrichshainissa.

Jos tavalliset leikkipuistolaitteet eivät riitä, kokeilkaa oikeaa kiipeilypuistoa. Charlottenburgin kaupunginosassa sijaitseva Waldhochseilgarten Jungfernheide on pikkutarzaneiden unelma, kokonainen metsikkö täynnä eri tasoisia kiipeilyratoja. Täällä tarvitsee kiipeilyhanskat, mutta ne voi myös ostaa paikan päältä.

Pienten kanssa kannattaa suunnata Pankowin kaupunginosassa sijaitsevaan steinerilaishenkiseen Pinke Pankeen. Se on leikkipaikka ja minieläintarha, jossa paikalliset perheet viettävät tavallisia vapaapäiviä. Siellä voi nähdä aaseja, villisikoja, hanhia ja muita eläimiä. Sisäänpääsy ei maksa mitään, ja aikuiset voivat nauttia kahvilan herkkuja pihalla tai sisätiloissa samalla kun lapset temmeltävät.

Oikea eläintarha löytyy keskeltä kaupunkia läheltä Zoologischer Gartenin metroasemaa. Jääkarhuille, norsuille ja kirahveille kannattaa varata koko päivä.

Lokoisat lapsikahvilat

Ruokailut hoituvat Berliinissä helposti ja edullisesti, jos ette karta pikaruokaa. Kebabia, falafelia, tabboulehia ja muita etnisiä herkkuja myydään joka kulmalla muutaman euron pilkkahintaan. Kannattaa toki pistäytyä myös oikeissa ravintoloissa ja maistattaa lapsilla paikallisia saksalaisia ruokalajeja.

Oiva paikallinen ravintola on Pankowissa sijaitseva Mirabelle, josta saa edullista lounasta ja lihaisaa sunnuntaibrunssia. Suositella voi myös baijerilaistyyppistä Weihenstephaner-ravintolaa Hackescher Marktilla.

Mittessä sijaitseva perheystävällinen Nola’s tarjoaa sveitsiläisiä herkkuja ja sunnuntaibrunssia. Jos sää sallii, pöytä kannattaa varata terassilta funkkislipan alta.

Kun Suomessa hyvänä vauvakahvilana pidetään sellaista, jossa on siisti vessa, hoitopöytä sekä riittävästi tilaa lastenvaunuille, Berliinissä on lupa odottaa paljon enemmän.

Kaupungissa on lukuisia erityisesti lapsiperheille tarkoitettuja kahviloita, joissa perhe peuhaa, lounastaa ja kahvittelee helposti puoli päivää. Vauvoille ja pikkutaaperoille on omat turvalliset leikkialueensa, joten lasta ei tarvitse pidellä koko ajan sylissä tai pakottaa syöttötuoliin. Tämä helpottaa huomattavasti aikuisten ruokailua.

Vauvaperheille voi suositella Café Schönhausenia lapsiystävällisellä Florastrassella Pankowissa sekä Das Spielzimmeriä Prenzlauer Bergissä.

Das Spielzimmerissä on lisäksi kokonainen kiipeily- ja peuhuhuone, kuten on myös Friedrichshainissa sijaitsevassa Kinderwirtschaft-kahvilassa.

Kirppiksellä

Jos matkanne osuu sunnuntaipäivään, ettekä karta väenpaljoutta, käykää Mauerparkin jättikirppiksellä. Se on jokaviikkoinen kansanjuhla ja ulkoilmatapahtuma, joka vetää niin matkailijoita kuin paikallisiakin. Kojut kutsuvat tekemään löytöjä, ja valtavassa puistossa voi nauttia katutaide-esityksistä ja seurata suosittua ulkoilmakaraokea.

Suunnatkaa ihmeessä myös Pankowin Florastrassella sijaitseville lastenkirppiksille. Siebenstern-liikkeestä voi löytää esimerkiksi eläindubloja tai ihania värikkäitä puuleluja kotiin viemisiksi.

X