Boheemi metropoli Berliini

Saksan pääkaupunki Berliini imee puoleensa taiteilijoita ja muuta luovaa väkeä. Budjettimatkailijaa odottavat huikeat elämykset juuri kulttuuriväen vallitsemilla alueilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Spreejoen varrella sijaitsevassa terassikeskittymässä voit nauttia kohtuuhinnalla oluen vaikkapa makkara-annoksen tai bretzel-suolarinkilän kera.

Saksan pääkaupunki Berliini imee puoleensa taiteilijoita ja muuta luovaa väkeä. Budjettimatkailijaa odottavat huikeat elämykset juuri kulttuuriväen vallitsemilla alueilla.
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

Mielenkiintoinen historia on muokannut Berliinistä yhden Euroopan kiehtovimmista metropoleista.

1920-luvulla siitä sukeutui vapaamielisyyden, jopa dekadenssin keidas, mutta seuraavalla vuosikymmenellä varietee-esitykset joutuivat vaikenemaan diktaattorin mylvinnän edessä. Toisen maailmansodan kauhuja seurasivat jaetun maan ja kahtia halkaistun Berliinin vuosikymmenet, jotka päättyivät marraskuussa 1989 kylmää sotaa symboloineen muurin murtuessa.

Uhkaavan ilmapiirin vuosikymmeninä Berliini jäi talouskasvusta syrjään, sillä sinne ei rohjettu sijoittaa Frankfurtin, Hampurin tai Münchenin tapaan. Moni paikallinen harmittelee tätä, mutta muualta tulevan silmissä siinä on puolensa. Juuri edullinen asuminen ja kohtuulliset elinkustannukset innostivat nykytaiteilijoita hylkäämään ylikalliiksi paisuneen New Yorkin ja siirtämään kortteerinsa Berliiniin. Heidän perässään tulivat matkailijat, jotka ihastelevat kaupungin boheemia ilmapiiriä.

Historiaa ja taidetta

Berliini

Neuesmuseumissa odottava Nefertiti voi kerskailla historian kauneimmalla profiililla. ©ROBERT HERHOLD/ISTOCK

Berliini voi ylpeillä megamuseoillaan. Monelle matkan pakollisiin kokemuksiin kuuluukin Neuesmuseumin muinaisten aarteiden ihmetteleminen ja Nefertitin ihastuttavan rintakuvan näkeminen. Arkeologisiin harvinaisuuksiin voi puolestaan tutustua Pergamonmuseumissa. Molempiin pitää pulittaa 10−12 euron pääsymaksu.

Osa museoista tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn tiettyinä viikonpäivinä, joihinkin pääsee ilmaiseksi aina. Vieraile esimerkiksi Pankowin museossa, jossa voit tehdä kiinnostavan aikamatkan. Sen aikana näet, miten 1900-luvun alun juutalaiskaupunginosasta sukeutui ensin ränsistynyt itäpuolen alue, kunnes se nousi nykyiseen kukoistukseensa luovan kansanosan pesäpaikkana. Nykyisten ja entisten asukkaiden henkilökohtaiset tarinat avaavat muutosta.

Vieraile myös liittoutuneiden joukkojen toiminnalle omistetussa museossa, joka kertoo jaetun kaupungin tarinan. Museo on asettunut rakennukseen, joka ennen tarjosi tilat liittoutuneiden sotilaiden kirjastolle ja elokuvateatterille.

Taiteilijoiden mekkana Berliini kuhisee taidegallerioita, joissa pääset tutustumaan nykytaiteilijoiden töihin ilman pääsymaksua. Etenkin Friedrichshainin ja Mitten alueille gallerioita on kohonnut kuin sieniä sateella. Tuntemattomammat niistä esittelevät nousevien kykyjen töitä, mutta esimerkiksi König Galerie ja Max Hetzler tunnetaan Ai Wei Wein ja Jeff Koonsin kaltaisista kuvataiteen mahtinimistä.

Makkaraa ja nuudeleita

Vaikka Berliini tunnetaan eurooppalaisittain suhteellisen edullisena suurkaupunkina, maksaa valkoisten pöytäliinojen ääressä nautittu elegantti ateria kohtuullisen paljon myös täällä. Usein vaihtoehdoksi kohoaa katuruokakioski. Currylla mausteiseksi liekitetty makkara suolarinkelin kera kuuluukin monen ruokamuistoihin.

Prenzlauer Berg on pullollaan edullisia vietnamilaisravintoloita. ©ROBERT HERHOLD/ISTOCK

Tuliselle kiekuralle löytyy kuitenkin myös terveellisempiä vaihtoehtoja. Varsinkin vietnamilainen ruokabuumi on vallannut Berliinin. Prenzlauer Bergin kaupunginosa on maineikas vietnamilaisravintoloiden keskittymä, jossa pääsee nauttimaan runsaan lounaan alle kympillä ja päivällisenkin sopuhintaan. Aasian rikas maustemaailma ilahduttaa herkkusuuta, ja kasvisruokailijat on otettu tavallista paremmin huomioon.

Aterioi esimerkiksi Vietnam Villagen koruttomien puupöytien äärellä tai nautiskele Sytun runsaita nuudelikeittoja. Molemmissa ravintoloissa saat vatsasi täyteen hyvää ruokaa sopuhinnalla.

Astioita ja koruja

Ympäristötietoiset berliiniläiset arvostavat kierrätystä ja tekevät mieluusti löytöjä kirpputorilta. Sunnuntaisin järjestetään kaupunginosakirppiksiä, joissa tavara laitetaan kiertämään.

Kauppiaiden kirjo ulottuu ammattimaisista antiikinmyyjistä kaappejaan siivoaviin kaupunkilaisiin. Tavaroiden skaala on laaja. Voit löytää kaikkea menneiden vuosikymmenien hopea-aterimista itse askarreltuihin kierrätyskorvakoruihin. Oma lukunsa toki ovat ne vanhat videonauhurit tai linttaan astutut lenkkitossut, joille on vaikea kuvitella innokasta ostajaa.

Mainio paikka löytää matkamuistoja sijaitsee Schönebergin kaupunginosan raatihuoneen edestä, jossa presidentti John F. Kennedy aikoinaan piti kuuluisan puheensa. Sieltä voit bongata pikkurahalla esimerkiksi vanhoja aterimia ja astioita.

Mauerparkin kirppikselle Prenzlauer Bergiin suuntaavat ennen kaikkea vintage-muodin ystävät, sillä sinne kerääntyy runsaasti vuosikertamuotia kaupittelevia koru- ja käsilaukkukauppiaita. Alueen vilkas ravintola- ja kahvilatarjonta houkuttaa nauttimaan siellä lounaan. Myös monet katukeittiökojut myyvät edullisia mutta maistuvia ruoka-annoksia.

Lue myös:

Berliini ­– täynnä elämää

Nuori Sibelius sai lääkäriltä tiukan juomakiellon: Juhli Berliinissä niin hurjasti, että joutui leikkaukseen

Näin sinne mennään

  • Finnair lentää suoraan Berliiniin, myös useiden muiden lentoyhtiöiden koneilla pääsee välilaskun kautta kaupunkiin.

  • Finnairin käyttämältä Tegelin kentältä matkaat nopeasti keskustaan bussilla. Niitä lähtee päiväsaikaan noin kymmenen minuutin välein ja lipun hinta on 2,70 euroa.

Paikallishinnat

  • Vesipullo (1,5 l) maksaa kaupassa noin 70 senttiä. Muista kuitenkin, että vesijohtovettä voi mainiosti juoda.

  • Olut 3−3,50 e

  • Lounas 8 e

X