Haluaisitko kurkistaa kuningattaren kotiin? Nyt se on mahdollista – Buckinghamin palatsissa on avoimet ovet

Jaa artikkeli
Vanhat perinteet elävät voimakkaina Buckinghamin palatsissa. © Ilpo Musto
Buckinghamin palatsi Lontoossa avaa ovensa vierailijoille elo–syyskuussa, kun kuningatar Elisabet lomailee Balmoralin linnassa Skotlannissa.

Buckinghamin palatsin portista ajavat kahden valkoisen hevosen vetämät mustat vaunut, joita punaiseen ja kultaan pukeutuneet ylväät ajurit ohjaavat.

Tuntuu kuin olisimme siirtyneet vuosisatoja ajassa taaksepäin, mutta palatsi ja sen vanhat käytännöt ovat nykypäivää kuningatar Elisabetille, jonka Lontoon kotina ja työpaikkana palatsi toimii.

Kuningatar vietti Buckinghamin palatsissa lapsuutensa mutta muutti lähellä sijaitsevan toisen kuninkaallisen residenssin, Clarence Housen tiloihin mentyään naimisiin prinssi Philipin kanssa marraskuussa 1947.

Pari asettui kuitenkin lopulta Buckinghamin palatsiin Elisabetin tultua kuningattareksi vuonna 1952.

Lähes 800 huonetta

Vierailukierros alkaa palatsin sisäpihalta, jossa Elisabetin upea Rolls Royce Phantom odottaa emäntäänsä. Palatsin sisätiloihin johtaa pitkä käytävä, jonka molemmin puolin on aseteltu moderneja patsaita ja maalauksia kuningattaresta ja prinssi Philipistä.

Käytävän päässä avautuu Grand Hall, kuningattaren vieraiden vastaanottohuoneena toimiva sali, jonka katto kohoaa korkeuksiin vanhojen muotokuvien, antiikkihuonekalujen ja kattokruunujen ylle.

Kengät painuvat pehmeään punaiseen mattoon, joka johdattaa ylös pitkää, kullattujen kaiteiden ja patsaiden reunustamaa leveää portaikkoa kohti palatsin mahtavaa tanssiaissalia.

Palatsista löytyy melkein 800 huonetta, joista satakunta on toimistokäytössä.

Pienimmät huoneet ovat täällä asuvan henkilökunnan makuuhuoneita, suurimmat puolestaan juhlasaleja, joissa palatsin kesäkierros suureksi osaksi kulkee. Näissä saleissa kuninkaalliset ottavat vastaan eri seremoniallisten ja virallisten tapahtumien arvovieraitaan.

Vaatekaapin aarteet

Vaikka emme pääsekään vierailemaan kuningattaren yksityistiloihin, saamme tänä kesänä kuitenkin kurkistaa hänen vaatekaappiinsa. Sen aarteita on asetettu näytteille tänä keväänä 90 vuotta täyttäneen Elisabetin elämän kaikilta vuosikymmeniltä.

Tanssiaissaliin pystytetty pukunäyttely alkaa kastepuvusta ja jatkuu prinsessa Elisabetin ja hänen sisarensa Margaretin hurmaavilla asuilla, joissa he pikkutyttöinä juhlivat vanhempiensa hallitsijoiksi kruunaamista vuonna 1937. Juhlapukujen vierelle on asetettu näiden kahden minikuninkaallisen tilaisuudessa käyttämät pienet kullatut kruunut ja samettiset purppuraviitat.

40- ja 50-luvuilta esillä on brittisuunnittelija Sir Norman Hartnellin (1901–1979) luomat kaksi mustaa silkistä, sametista ja satiinista tehtyä iltapukua. Voi tuota nuoren Elisabetin ampiaisvyötäröä!

Legendaarinen olympiapuku

Pukuvitriinien taakse salin seinille heijastuu valokuvia ja filmejä merkkitapahtumista Britanniassa ja kuningattaren elämästä: toisen maailmansodan melskeitä ja päättymisen juhlaa, nuori äiti Elisabet pienten lastensa kanssa, valtiovierailuja, kuningasparin hopeahääpäivän juhlallisuuksia ja niin edelleen.

Näyttelyn hauskin tarina liittyy cocktailpukuun, joka nähtiin kuningattaren yllä vuoden 2012 Lontoon olympialaisten avajaisissa. Elisabet yllätti kaikki osallistumalla avajaisiltana esitettyyn lyhytelokuvaan, jossa James Bondia näyttelevä Daniel Craig noutaa hänet Buckinghamin palatsista avajaistilaisuuteen.

Filmin lopussa kuningatar näyttää hyppäävän helikopterista cocktailmekossaan ja laskeutuvan laskuvarjolla alas olympiastadionille salaisen agenttinsa kera. Poikkeuksellisesti tätä asua valmistettiin kaksi identtistä kappaletta, toinen kuningattarelle ja toinen hänen sijaisnäyttelijälleen.

Pukunäyttely päättyy 21-vuotiaan kruunuprinsessa Elisabetin kristallein ja pienin helmin koristeltuun silkkihääpukuun, ylelliseen kruunajaisasuun ja toinen toistaan satumaisempiin iltapukuihin.

Intiimi musiikkihuone

Kierroksen kauneimmat huoneet odottavat pukunäyttelyn jälkeen: vihreän eri sävyissä loistavien silkkitapettien, verhoilun ja Sevres-posliinin mukaan nimensä saanut vihreä sali ja sitä seuraavat sininen ja valkoinen sali sekä musiikkihuone.

Intiimissä musiikkihuoneessa on muun muassa pidetty kuningattaren kolmen vanhimman lapsen ja prinssi Willliamin kastejuhlat. Huoneen pianoa ovat kuninkaallisten illanvietoissa soitelleet ainakin Elton John, Gary Barlow ja viimeisimpien joukossa heinäkuussa Lontoossa konsertoinut Stevie Wonder.

Sinisen salin pitkän seinän neljä lasista pariovea johtavat palatsin puutarhaan, jossa kuningatar järjestää juhlia jopa 8000 hengelle kerrallaan. Vastapäisellä seinällä, ranskalaisten antiikkihuonekalujen yllä komeilee kuningattaren isoäidin Maryn muotokuva. Sen äärellä kuningasperheestään ylpeä lontoolaisrouva kertoo muille vierailijoille tarinan tapaamisestaan elegantin Mary-kuningattaren kanssa.

Prinssi Williamin ja Kate Middletonin hääkuvasta tutun valtaistuinsalin katossa on Englannin vanhimman kunniaritarikunnan Sukkanauharitarien symboli. Salin avoimista ikkunoista kantautuu palatsin edessä soiva vahdinvaihdon musiikki, jota on viime vuosina kevennetty. Hymy on kaikilla herkässä, kun jylhässä salissa ilmoille kajahtaa perinteisen marssimusiikin ohella Beatlesia ja Billy Joelin hitti Uptown girl.

Palatsikierros päättyy Bow room -huoneeseen, jossa muun muassa eri maiden uudet suurlähettiläät odottelevat pääsyä kuningattaren yksityisvastaanotolle.

Täältä johtaa ovi palatsin puutarhaan ja sen kahvilan terassille. Terassipöytään istuuduttuamme alkaa sade ropista terassin katolle. Kesäiset mansikkaleivokset saavat unohtamaan sään ja nauttimaan viimeisistä hetkistä kuningattaren kotona.

Vielä ehtii

  • Buckinghamin palatsi on tänä vuonna avoinna päivittäin 2.  lokakuuta saakka. Tarkista aukioloajat ja osta liput netin kautta: www.royalcollection.org.uk

  • Buckinghamin palatsin Royal Mews -palatsin hevostallit, joissa on esillä myös juhlallisia hevosvaunuja sekä Rolls Royceja ja kuningattaren taidegalleria Queen’s Gallery ovat avoinna vierailijoille ympäri vuoden.

  • Osoite on Buckingham Palace Road, London SW1.

X