Bulgarian Riviera hurmaa turistin hintatasollaan – Kaunis ja lämmin rannikko ilman hienostelua ja sosialismin kaikuja

Upeiden hiekkarantojen, kirkkaan meren ja auringon lisäksi Bulgarian rannikon myyntivaltti on edullinen hintataso.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Albenan lomakaupungissa on lähes kuusi kilometriä pitkä ja 150 metriä leveä hiekkaranta.

Upeiden hiekkarantojen, kirkkaan meren ja auringon lisäksi Bulgarian rannikon myyntivaltti on edullinen hintataso.
(Päivitetty: )
Teksti:
Susanna Särkkä
Kuvat:
Susanna Särkkä

Bulgarian rannikolla, noin 30 kilometriä Varnasta pohjoiseen sijaitseva Albena on erityisesti perheiden ja ­rauhallista rantaelämää arvostavien matkailijoiden suosiossa, samoin lähellä sijaitseva Kultahietikko.

Vilkasta yöelämää kaipaavat suuntaavat usein etelämmäs Sunny Beachille, Turkin rajan tuntumaan.

Bulgarian 400 kilometrin pituisella Mustanmeren rannikolla on lomakohteita moneen makuun.

Bulgarian mutkaton meininki hurmaa

Varnan rannikkoa on alettu markkinoida Bulgarian Rivierana. Siellä ei ole kansainvälisten suihkuseurapiirien huviloita eikä monen Michelin-tähden ravintoloita, kuten Ranskan ja Italian Rivieralla.

Upeita hiekkarantoja, merta ja aurinkoa siellä ­riittää, ja useimpiin Välimeren lomamaihin verrattuna hintataso on pysynyt kohtuullisena.

Varttuneempi väki saattaa muistaa matkat kommunistiseen Bulgariaan, jossa halpa viini virtasi ja hotelleissa haisi desinfiointiaine. Siitä on edetty pitkälle.

Sosialismin aikaisia hotelleja on remontoitu nykystandardeja vastaaviksi. Monissa on isot allasalueet, lasten leikkipuistot, kylpyläosastot ja kuntosalit.

Rannikolle on noussut myös uusia laadukkaita neljän ja viiden tähden hotelleja. Ravintoloita on fine diningista viihtyisiin tavernoihin.

Tarpeetonta hienostelua Bulgarian Rivieralta on kuitenkin turha etsiä. Se onkin paikan viehätys. Tunnelma on rento ja palvelu mutkatonta.

Varnan kauniiseen keskustaan voi tutustua mainiosti kävellen.

Mutakäsittelyjä terveyskylpylöissä

Valkotakkinen hoitajarouva levittää selkääni kerroksen mutaa. Saan päälleni lämpimän lakanan ja jään loikomaan laverille. Mutakäsittely on suosittu hoitomuoto Bulgarian terveyskylpylöissä.

Muta on nostettu Balchishka Tuzlasta. Se on maanvyöryn seurauksena syntynyt järvi, jonka vesi on yhtä suolaista kuin Kuolleessameressä. Mudassa on runsaasti mineraaleja ja sen kerrotaan tuovan helpotusta muun muassa hermo- ja ihosairauksiin, reumaan sekä tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin.

Paikallinen muta sisältää runsaasti magnesiumia, kalsiumia, natriumia, rautayhdisteitä ja muita mineraaleja.

Parinkymmenen minuutin kuluttua hoitaja palaa luokseni. Hän huuhtoo mudan pois ja kuivaa selkäni. Mitään varsinaista uudelleensyntymisen tunnetta en koe, mutta olo on mukavan rentoutunut.

Seuraavana päivänä ­kokeilen mehiläisvahakäsittelyä hartioihin. ­Hotelleissa ja myös rannan kojuissa on tarjolla monenlaisia muitakin ­hyvinvointihoitoja, muun ­muassa hierontaa.

Varnan kulta-aarre: maailman vanhimmat kultaiset esineet

Arkussa makaa kultakolikoilla ja koruilla ­koristeltu luuranko. Kyseessä on osa niin ­kutsuttua Varnan kulta-­aarretta.

Varnan teollisuusalueelta paljastui vuonna 1972 rakennustöiden yhteydessä lähes 300 hautaa, jotka ovat peräisin vuosilta 4700–4200 eaa.

Haudoista löytyi maailman vanhimmat tunnetut kultaesineet, joita on yhteensä noin 3 000. Nyt ne ovat esillä Varnan arkeologisessa museossa.

Bulgarian kolmanneksi suurin kaupunki Varna on myös yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista, mikä tekee siitä kiinnostavan retkikohteen. Roomalaisten rakentama kylpylä ja kauniit uusklassiset talot ovat sulassa sovussa sosia­lismin ajan mahtipontisten rakennusten ja monumenttien kanssa.

Satama-alueella on useita hyviä kalaravintoloita. Vanhassa kaupungissa on mukava istua katukuppiloissa ja seurata paikallista menoa.

Varnassa riittää kauniita rakennuksia ihasteltavaksi.

Lue myös: Matka Italiaan! Historiallisen kaunis Bergamo kutsuu kaduille, joissa talot, muurit ja kirkot kiinnittyvät toisiinsa kuin ketjut

Jännittävä tryffelijahti turisteille

”Kari, Feya, Aja, Isi, Viara, ­tänne!”, huutaa Dimitaz ­Dimitzov.

Viisi häntää heiluu vimmatusti, kun Dimitzov käskee koiriaan etsimään tryffeleitä. Pian Viara kuopii maan alta pienen tumman palleron.

Dimitzov nappaa sienen, ennen kuin koira ehtii pistää sen poskeensa. Runsaassa puolessa tunnissa koirat ovat löytäneet kourallisen tryffeleitä.

Yksi turisteille tarjottava aktiviteetti on tryffelisienien ”metsästys”. Retki tehdään helppokulkuisessa maastossa ja koirat hoitavat etsimisen.

Kun saalis on kerätty, vieraille tarjoillaan maistiaisia, erilaisia tryffeleillä maustettuja tahnoja keksien päällä ja paikallista kuohuviiniä. Samalla saa tietoa tryffeleistä ja siitä, kuinka niitä löydetään maan alta.

Dimitaz Dimitzov käyttää tryffelikoirinaan cockerspanieleita. Pentuja aletaan kouluttaa tryffelien etsimiseen parin kuukauden ikäisinä.

Bulgarialaiset viinit ilahduttavat laadullaan

Sommelier ja Varnan viiniklubin perustaja Dimo Atanosov ottaa vieraat vastaan viiniköynnösten alla puutarhassaan Varnan kaupungin laitamilla. Terassilla odottaa katettu lounas, vinyylisoitin pyörittää Elvistä.

”Meidän klubilaisten missiona on levittää tietoa Bulgarian viineistä ja maan pitkästä viiniperinteestä”, hän sanoo.

Bulgariassa viljeltiin viiniä jo 6 000 vuotta sitten. Sosialismin aikana kollektivisoidut tilat määrättiin tuottamaan bulkkiviinejä etupäässä Neuvostoliiton tarpeisiin. Järjestelmän luhistuttua viinikulttuuri on elpynyt nopeasti.

Dimo Atanosovin mukaan bulgarialaiset viinintekijät panostavat nykyisin enemmän laatuun kuin määrään.

Atanosov siemaisee Tamianka-rypäleestä tehtyä valkoviiniä ja näyttää, kuinka viinin makua tunnustellaan ­suussa purskutellen. Bulgariassa ­kukaan ei kuitenkaan katso kieroon, jos maljaan sylkemisen sijaan kietaiseekin maisteltavan viinin sisuksiinsa.

Viinien kanssa on ­tarjolla pieniä suolapaloja, kuten ­tulista bulgarialaista salamia eli ­lukankaa ja oliivitahnaa. Snezhanka eli Lumikki-­kastike on bulgarialainen vastine kreikkalaiselle tsatsikille. Bulgarialainen keittiö on sekoitus balkanilaista, ­turkkilaista, kreikkalaista ja slaavilaista ruokaperinnettä.

Viinien kanssa on tarjolla perinteisiä bulgarialaisia suolapaloja ja Lumikki-kastiketta.

Vaikka viinimaistajaisissa ollaankin, Bulgariassa ei voi välttyä viinaryypyltä. Maistelu päätetään rakiaan. Viinirypäleistä tai hedelmistä valmistettu vahva viina on Bulgarian kansallisjuoma. Rakiaa tarjoillaan lähes joka aterialla.

”Nazdrave”, Atanosov ­sanoo ja kohottaa lasiaan. Kippis siis.

Toimittaja vieraili Bulgariassa Tjäreborgin lehdistömatkalla.

Lue myös: Kiteeläinen Leena rakastui bulgarialaiseen muusikkoon: ”Jotenkin hän vain alusta asti tuntui mieheltä, johon voi luottaa”

X