Dubai tarjoaa matkailijalle erikoista eksotiikkaa ja luksusta

Matka Dubaihin kestää saman verran kuin Etelä-Euroopan talvikohteisiin, mutta lomakokemus on kuin toiselta planeetalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dubai kuuluu Arabiemiraattien liittoon, joka syntyi, kun alueen kuusi kaupunkia yhdistyivät vuonna 1971. Kamelit kuuluvat alueen vanhaan perinteeseen.

Matka Dubaihin kestää saman verran kuin Etelä-Euroopan talvikohteisiin, mutta lomakokemus on kuin toiselta planeetalta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö

Vain paras kelpaa

Dubaissa ennätysten rikkominen on kaiken inhimillisen toiminnan ydin: vain ensimmäisellä on merkitystä, sillä kukaan ei muista toiseksi parasta.

Niinpä esimerkiksi maailman suurin lentokenttä, suurin ostoskeskus ja korkein rakennus, Burj Khalifa, sijaitsevat juuri Dubaissa.

Burj Khalifa, Dubain 828 metriä korkea ylpeyden aihe ja maamerkki, tuntuu melkein raapaisevan taivasta. Myös matkailijoita ylös kuljettava hissi rikkoo ennätyksiä: nousemme ylös uskomattomat 10 metriä sekunnissa kohti 149. kerrosta ja näköalatasannetta.

Ja vaikka päiväsaikaan ylimpään kerrokseen nousu maksaakin noin 100 euroa, se kannattaa kärsiä, sillä näkymä huikaisee ja kertoo Dubaista enemmän kuin yksikään turistikierros.

Korkeuksista näkee muun muassa Dubain selkeän ruutukaavan ja sen, kuinka rakennetun alueen ulkopuolella avautuu silmänkantamattomiin ulottuva tasainen hiekka-aavikko.

Täältä korkealta katsellessa ymmärrän, miksi Dubaita sanotaan maailman suurimmaksi rakennustyömaaksi: Dubai haluaa olla 21. vuosituhannen matkailubisneksen keskus, ja siksi tarvitaan yhä lisää hotelleja, asuntoja, toimistoja.

Kaukana Persianlahden tuntumassa erottuu Palmusaari, ensimmäinen ja suurin ihmisen tekemä saari. Saariin liittyy taas yksi Dubain erikoista eksoottisuutta tavoittelevista suunnitelmista: Dubain edustalle on tarkoitus rakentaa saariryhmä, jossa jokaiselle maailman valtiolle nimetään oma saari. Kun suunnitelma jonain päivänä on valmis, Suomi-saarella toimii suomalainen ravintola, jossa työskentelee suomalainen, suomea puhuva henkilökunta.

Dubaissa kaikki on uutta ja kiiltävää, menneisyyden syvyyttä ei ole. Jos haluaa tietää jotain maan tavoista, kulttuurista tai vaikkapa ruoasta, kannattaa pistäytyä kulttuurikeskuksessa, jossa puhelias opas lupaa vastata kaikkiin kysymyksiin.

Turvallista lomailua

Dubai on kansallisuuksien sulatusuuni, sillä maassa asuvat ja työskentelevät ihmiset edustavat 250 eri kansallisuutta. Kieliongelmia ei kuitenkaan ole, sillä Dubaissa pärjää englannilla.

Yksi Dubain matkailun valtteja on turvallisuus. Jos unohdat lompakkosi ravintolan pöydälle, se odottaa siinä edelleen koskemattomana, kun palaat noutamaan sitä kotvan kuluttua.

Muutenkaan huijatuksi tulemista ei tarvitse pelätä, sillä rikoksesta on ikävät seuraukset: kiinni jäänyt karkotetaan maasta.

Turvallisuutta lisää osaltaan se, että alkoholia on saatavilla vain tarkasti rajatuissa kohteissa: ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa sekä rannoilla, jotka ovat yhteydessä hotelliin.

Asian kääntöpuoli on se, että Dubaissa ei kuljeskella ja istuskella kadunvarsikahviloissa kahvilla tai lasillisella, koska kahviloita ja baareja ei juurikaan ole ainakaan keskustan hotellien läheisyydessä. Jumeirahin rannan lähellä kulkee Walk-niminen rantakatu, jossa voi katsella paikallista elämänmenoa.

Dubai ei ole jalankulkijan kohde, sillä teiden ja katujen varsilla on harvoin jalkakäytäviä. Joka paikkaan on mentävä taksilla, mutta taksikyyti on edullista. Halutessaan voi valita vain naisille tarkoitetun taksin, jossa kuljettaja on nainen. Auton tunnistaa vaaleanpunaisesta katosta.

Jos kohdalle sattuu kullanvärinen, simpukankuoren muotoinen metroasema, kannattaa kurkistaa sisään ja tehdä vaikka lyhyt metromatka. Joskus tulevaisuudessa metrokyydillä pääsee Abu Dhabiin asti.

Dubain metro on maailman uusin ja varmasti myös siistein. Metroissa osa vaunuista on vain naismatkustajia varten.

Lepoa ja virkistystä

Dubai on oiva kohde, jos tuntee tarvitsevansa lepoa ja rentoutumista tai haluaa nauttia hieman luksusta.

Arjen pikku luksus alkaa hotellista, jossa palvelu on ystävällistä ja huomaavaista, jopa lämmintä. Kun illalla palasin hotellihuoneeseen, löysin sieltä milloin kukkia milloin pieniä herkkuja. Tämän huomaavaisuuden muistan pitkään loman jälkeenkin.

Dubaissa aurinko paistaa lähes aina. Lomapäivä on ihana aloittaa ulkosalla hotellin aamiaishuoneessa. Ilma on vielä aamunraikas eikä aurinko porota liikaa. Aamiaiset ovat runsaat, mutta tarjolla olevat vihannekset ja hedelmät ovat tuontitavaraa ja yllättävän mauttomia.

Päivää voi jatkaa hotellin uima-altaalla. Osa porukasta poistui jo anivarhain golfaamaan. Dubai kuten naapuri Abu Dhabi ovat golfareitten paratiiseja erinomaisine kenttineen ja hienoine klubeineen.

Tarjolla on myös retkiä hiekkadyyneille. Aavikkoretket tehdään maastoautoilla. Matkanteko on niin hurjaa, että turvavöistä huolimatta penkistä on pidettävä tiukasti kiinni. Näitä retkiä ei suositella, jos kärsii helposti matkapahoinvoinnista. Alkuillan retkillä nautimme lasillisen helmeilevää sampanjaa samalla, kun ihailimme mykistävän upeaa auringonlaskua.

Dubaissa on useita upeita ostoskeskuksia – mutta kovin edullisia ne eivät ole. Dubaissa on maailman suurin ostoskeskus, Dubai Mall, jossa 1 200 myymälän lisäksi on viiden tähden hotelli, akvaario ja luistinrata.

Mauste- ja kultatorit eli soukit sijaitsevat Deiran kaupunginosassa. Siellä perinteiseen torimeininkiin kuuluu tietysti tinkiminen.

Näin sinne mennään

Useat matkanjärjestäjät tekevät valmismatkoja Dubaihin talvikaudella. Norwegian aloittaa suorat lennot Helsingistä 30.10. Lentoaika on noin kuusi tuntia.

Muista

  • Dubai kuuluu Arabiemiraattien liittoon, joka on islamilainen maa. Vältä liian paljastavia asuja ja liiallista alkoholinkäyttöä.

  • Rannoilla ei saa olla yläosattomissa.

Paikallishinnat

Vesipullo: 0,70 e

Päivän pasta: 8 e

Iso olut: 7 e

X