Koe eksoottinen Panama – Piipahda nyt virtuaalilomalla Väli-Amerikassa!

Jaa artikkeli
Panama on tunnettu kanavastaan
Panaman kanava kulkee halki Gatúnin tekojärven, jonka rannoilla tyrskyävät Karibianmeren ja Tyynenmeren aallot. Gatúnin vesistö muodostaa yhden maailman vehreimmistä sademetsäalueista. © istockphoto
Kaukainen Panama tunnetaan olkihatuistaan ja kanavastaan. Ainutlaatuisissa kohteissa voi surffata myös kotisohvalla – katso virtuaalitärpit!

Panama löytyy monen matkailijan toivelistalta, mutta kaukomatkailu vaatii lukuisia lentotunteja sekä reilun matkakassan. Avuksi tulevat verkon virtuaalikohteet, jotka kiidättävät nojatuolimatkailijan hetkessä suurkaupungin sykkeeseen.

Virtuaaliloma Panamassa kannattaa aloittaa Tyynenmeren rannalla sijaitsevasta Panama Citysta, joka on sekoitus uutta ja vanhaa arkkitehtuuria. Pääkaupungin siluettia määrittävät Väli-Amerikan korkeimmat pilvenpiirtäjät, joista korkein on Trump-imperiumin vuonna 2001 rakennuttama JW Marriott Panama. Lähes 300 metriä korkeassa rakennuksessa sijaitsee hotelli ja asuinhuoneistoja, joista korkeimmat sijaitsevat 70. kerroksessa.

Panama Cityn siluettia määrittävät Väli-Amerikan korkeimmat pilvenpiirtäjät. Nousuvesi tuo alukset Panaman lahdelle.

Panama Cityn siluettia määrittävät Väli-Amerikan korkeimmat pilvenpiirtäjät. Nousuvesi tuo alukset Panaman lahdelle. istockphoto

Panama City herää päivän vilinään jo varhain, kun lämpötila ei ole vielä noussut yli 30 asteeseen. Hetki kannattaa hyödyntää vaikkapa aamulenkkiin vehreän, palmujen rytmittämän pääkatu Avenida Balboan maisemareitillä turkoosin taivaan alla.

Välillä voi hengähtää ja lepuuttaa katsettaan Panamanlahdella seilaavissa risteilylaivoissa ja rahtialuksissa tai pysähtyä matkanvarrella sijaitsevissa puistoissa ja viheralueilla.

Kulinaristeille Panama City kattaa runsaan pitopöydän, jossa on makuja sekä latinalaisesta, karibialaisesta että perinteisestä amerikkalaisesta keittiöstä. Meri tarjoaa loputtoman herkkujen aarreaitan.

Lounaan jälkeen kannattaa suunnata johonkin Panama Cityn lukuisista pienistä kahviloista nauttimaan kupillinen maailmankuulua Geisha-kahvia, jota kahvien shampanjaksikin kutsutaan.

Oljista punottu panamahattu on asusteiden klassikko, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Oljista punottu panamahattu on asusteiden klassikko, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa. istockphoto

Panamahattu päähän ja sukella menneeseen

Panaman ainutlaatuisen historialliseen tunnelmaan pääsee sukeltamaan Panama Cityn vanhassa kaupungissa, Casco Viejossa. Se on valittu Unescon maailmanperintökohteiden listalle vuonna 1997.

Casco Viejo lukeutuu Panaman trendikkäimpiin ajanviettopaikoihin, joka herää auringon laskiessa vilkkaaseen yöelämään; erityisesti musiikin ystäviä hellitään tunnelmallisilla salsa- ja jazz-klubeilla.

Casco Viejossa voi aistia espanjalaistyylistä siirtomaa-ajan tunnelmaa. Rakennusten pastellinsävyiset julkisivut tarjoavat silmänruokaa ohikulkijalle.

Casco Viejossa voi aistia espanjalaistyylistä siirtomaa-ajan tunnelmaa. Rakennusten pastellinsävyiset julkisivut tarjoavat silmänruokaa ohikulkijalle. istockphoto

Vanhan kaupungin korttelit huokuvat espanjalaista siirtomaa-ajan tunnelmaa ja kapeilla mukulakivikaduilla voi vaellella rennon päämäärättömästi törmäten aina uusiin huviloihin, kirkkoihin ja aukioihin. Pastellinsävyiset julkisivut ja koristeelliset parvekkeet tarjoavat kulkijalle runsaasti silmänruokaa.

Oiva tuliainen Casco Viejosta on maailmankuulu panamahattu. Oljesta punottujen hattujen hinnat vaihtelevat 15 dollarista jopa 800 dollariin riippuen kudonnan tiheydestä.

Panaman kanavan värikkääseen rakennushistoriaan voi puolestaan tutustua Casco Viejon sydämessä sijaitsevassa Interoceanic Canal Museumissa.

Kuna Yala -alkuperäisheimoon kuuluva nainen matkamuistokojussaan Casco Viejon vanhassa kaupungissa.

Kuna Yala -alkuperäisheimoon kuuluva nainen matkamuistokojussaan Casco Viejon vanhassa kaupungissa. istockphoto

Panaman kanava on maailmankuulu taidonnäyte

Maailmankuulu Panaman kanava on insinöörityön taidonnäyte, joka yhdistää Tyynenmeren ja Atlantin muodostaen yhden tärkeimmistä laivaliikenteen kauppareiteistä.

Kanavan syntyhistoria aina 1700-luvulta saakka on värikäs saaga, jossa seikkailevat niin espanjalaiset kuninkaat, konkistadorit kuin Yhdysvaltain presidentitkin. Kanavahankkeen aloittivat ranskalaiset 1800-luvulla, mutta amerikkalaiset saattoivat työn loppuun vuonna 1914, ja kanava avautui liikenteelle. Kanavan omistus siirtyi Yhdysvalloilta Panamalle vuoden 1999 lopussa.

Panaman kanavan läpi kulkee noin 14 000 alusta vuosittain. Lysti ei ole halpaa: loistoristeilijän kulkeminen kanavan läpi kestää vajaat 10 tuntia ja maksaa satoja tuhansia euroja.

Mirafloresin sulkuporttien läpi kulkee noin 14 000 alusta vuodessa.

Mirafloresin sulkuporttien läpi kulkee noin 14 000 alusta vuodessa. istockphoto

Alavimmillaan Panaman kanava kulkee Panamankannaksen poikki ja korkeimmillaan 26 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevalla Gatúnin tekojärvellä, jonka rannoilla tyrskyävät Karibianmeren ja Tyynenmeren aallot. Tekojärven vesistö muodostaa yhden maailman ainutlaatuisimmista sademetsäalueista.

Parhaat näkymät Panaman kanavalle aukeavat Mirafloresin sululla sijaitsevan vierailijakeskuksen näköalaterassilta. Kanavan historiaan ja alueen rikkaaseen luontoon voi tutustua keskuksen järjestämällä interaktiivisella opaskierroksella.

Otollisin aika seurata alusten lipuvan kanavan läpi on aikaisin aamulla tai myöhään illalla vuoroveden ollessa korkealla. Panaman kanavan voi kokea myös itse hyppäämällä veneen kyytiin. Kokopäivä- ja puolipäiväretkiä on tarjolla runsaasti paikallisten matkanjärjestäjien toimesta.

Casco Vieja kuuluu Unescon perintökohteisiin.

Casco Vieja kuuluu Unescon perintökohteisiin. istockphoto

Pengertie yhdistää saaret pääkaupunkii

Mikäli mielii aitiopaikalle tarkkailemaan Panamanlahdella seilaavia risteilylaivoja ja rahtialuksia, kohde on Causeway Amador.

Kanavan Tyynenmeren puoleisella suulla sijaitseva 6 kilometrin mittainen kapea pengertie yhdistää neljä pikkuruista saarta Panaman mantereeseen pääkaupunki Panama Cityn edustalla.

Causeway Amador tarjoaa aitiopaikan kanavalle seilaavien alusten katselulle.

Causeway Amador tarjoaa aitiopaikan kanavalle seilaavien alusten katselulle. istockphoto

Presidentti Manuel Amador Guerreron mukaan nimetty reitti on rakennettu Panaman kanavan rakennustöiden yhteydessä syntyneestä kivi- ja maa-aineksesta.

Causeway Amadorissa sijaitsee myös Biomuseo, jonka värikkäiden, origaminmuotoisten kattoelementtien alla voi tutustua Panaman kiehtovaan maantieteeseen ja luontoon.

Moni yllättyy kuullessaan, että Panamasta löytyy hyönteiset mukaan lukien enemmän eläinlajeja kuin Yhdysvalloissa ja Kanadassa yhteensä.

Muista tarkistaa Ulkoministeriön matkustustiedotteesta Panama-kohtaiset maatiedot.

Lue myös: Kun maa järisee tai pommi räjähtää, saat ohjeita kotimaasta – jos olet tehnyt matkustusilmoituksen

X